reklam

11 Mayıs 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bolu Tüneli viyadüklerini çelik diskler koruyacak

Marmara depreminde büyük hasar gören Bolu Tüneli viyadükleri çelik sismik izolatörlerle sağlamlaş-tırılacak. Halen Amerika’da yapımı süren 500 çelik izolatörün haziran–temmuz ayları içinde viyadük ayaklarına takılmasına başlanacak. 7,2 büyüklüğündeki bir deprem, sistem sayesinde 4,5 büyüklüğünde hissediliyor.

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde ciddi zarar gören Bolu Tüneli Projesi kapsamında yapımı devam eden Gümüşova–Gerede arasındaki viyadüklere çelik sismik izolatörler takılacak. 15 milyon dolara mal olacak çelik disklerin bedelini sigorta şirketleri karşılayacak. Türkiye’de ilk kez Bolu Tüneli viyadüklerinde kullanılacak olan çelik diskler, Avrupa ve Amerika’da, hastane, kan merkezleri, telekomünikasyon merkezleri ve kritik kamu binalarıyla, otoyol viyadükleri, köprülerde kullanılıyor. Viyadük ayaklarıyla, yol arasına takılan çelik sismik izolatörler, deprem anında yerin ve yapının salınım periyotlarını uyumlu hale getirerek viyadüklerin yıkılmasını önlüyor.

Çelik sismik izolatörler Türkiye’de sadece geçtiğimiz sene yapımı tamamlanan Atatürk Hava Limanı inşaatının çatısı ile kolonları arasında deprem yalıtımı amacıyla kullanıldı.

12 Kasım 1999’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki Düzce depreminde fay hattının çok yakınından geçmesi sebebiyle zarar gören viyadüklere 3’er metre çapında 6’şar ton ağırlığında 500 tane izolatör takılacak. Yaklaşık değeri 15 milyon doları bulacak sismik izolatör takviyesi, viyadüklerin bundan sonra yaşayacağı depremlerde sıfır derecede etkilenmesini sağlayacak. Faya yakın olması sebebiyle yer salınım periyodu 0,5 ve 1 saniye arasında değişen Düzce bölgesinde, yüksek yapılar depremi çekiçleme diye tabir edilen bir etkiyle daha şiddetli hissediyor. Viyadük ayaklarının beton kolonlarının boyu 60 metreyi bulduğu için depremin etkisi katlanarak artıyor. Çelik diskler takıldığında yol ve beton kolonların salınım periyodu 5 saniyeye çıkacak. Bu sayede ilk deprem darbesinden sonra yer ve viyadüklerin salınım periyotları birbirine çakışmadığı için deprem yıkımı yaşanmayacak. Bolu Tüneli Projesi’nin tamamının sigortalı olması sebebiyle izolatörlerin bedeli Generali ve Lloyds Sigorta firmalarınca karşılanacak. Halen Amerika’da yapımı süren 500 çelik izolatörün haziran–temmuz ayları içinde Türkiye’ye getirilerek viyadük ayaklarına takılmasına başlanacak. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve sismik izolasyon teknolojileri uzmanı Dr. Nader Heyat, sismik izolasyon teknolojisinin Türkiye’de yeni gelişmeye başladığını kaydetti. Heyat, izolatörler sayesinde viyadüklerin tamamen deprem hareketinde yalıtılacağını, böylece viyadüklerin depremde yıkılmayacağını söyledi. Otoyol, viyadük, köprü gibi yapıların depremden hasarsız çıkmasının yolunun sismik izolatörlerde olduğunu belirten Heyat, “Sismik izolatörler takıldıktan sonra 7,2 büyüklüğünde yeni bir deprem olsa bile viyadük ve yollar bunu en fazla 4–5 büyüklüğünde hissedecek. Çelik veya kauçuk izolatörler deprem dalgalarının binaya etkisini azalttığı için bu yapılar depremde hiçbir zarar görmez.” dedi.

12 yıl önce 277 milyon dolara İtalyan Astaldi firmasına ihale edilen Bolu Tüneli Projesi için bugüne kadar 455 milyon dolar para harcandı. 12 Kasım Düzce depreminden sonra yapım çalışmaları bir süre duraklayan ve hasar gördüğü için tünel güzergahı kısaltılan projenin en büyük riski yeni bir depremde viyadüklerin yıkılması veya zarar görmesi olarak görülüyordu. Depremde gördüğü zararlar sebebiyle sigorta şirketlerinin 115 milyon dolar ödeme yapacaklarını açıklamalarından sonra, yeni bir depremde viyadüklerin ayakta kalıp kalmayacağı tartışılmıştı.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz