reklam

13 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Doğalgaz geldi, hem havamız hem hayatımız değişti

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barlas Tolon, doğalgaz kullanılmaya başlandıktan sonra insanların sosyal hayatında önemli değişiklikler olduğunu söyledi. Doğalgazın hayatımızda yaptığı değişikliklerden biri apartman kavgalarını sona erdirmesi oldu.

Türkiye’de 5 ilde kullanılan doğalgaz, sadece havayı temizlemekle kalmadı. İnsanların sosyal hayatında da değişiklikler meydana getirdi. Apartman toplantılarında artık kavgalar olmuyor. Soba zehirlenmelerinden kaynaklanan ölümlerde de büyük azalma oldu. Isınma amaçlı beden gücüne dayanan ağır işler azaldı. Kapıcılar artık daha az yoruluyor.

Doğalgazın hayatımızda meydana getirdiği değişiklikleri bu şekilde özetleyen Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barlas Tolon, apartman toplantılarında meydana gelen ısınma ve yakıt kavgasının doğalgaz ile sona erdiğini vurguladı. “Bunun yanında temizlik bilinci gelişti, beden gücüne dayanan ağır işler azaldı, insanlara daha fazla boş zaman kaldı.” diyen Prof. Tolon, doğalgazla birlikte yakıttan kaynaklanan karı koca kavgalarının da sona erdiğini kaydetti.

Gazeteci–yazar Nevval Sevindi ise modern çağda insanların artık beden gücüne dayalı işlerden uzaklaştığını, hayatı kolaylaştıran ne varsa ona yöneldiğini söyledi. Nevval Sevindi, doğalgazın yaygınlaşmasıyla soba kültürünün bittiğini, doğalgazın da birçok kolaylık getirdiğini ifade etti. Sevindi, “İnsanlar önce çamaşırı ve bulaşığı elde yıkıyorlardı. Evi el süpürgeleriyle süpürüyorlardı. Daha sonra makineler çıktı, bu işler makinelere kaldı. Doğalgazda da durum aynı. Önce odun kır, kömür taşı, soba doldur, yak. Sonra külünü al, sonra oda kirleniyor, evi sil süpür. Bunların hepsi beden işiydi ve çok zaman alıyordu. Doğalgazla sadece bir düğmeye basıyorsunuz o kadar. Size bir sürü zaman kalıyor. Doğalgaz ev hanımlarını ve özellikle çalışan bayanları çok rahatlattı.” dedi.

Türkiye’de şehir merkezlerinde konut ve ticari doğalgaz kullanımı ilk olarak Ankara’da 1988 yılında başladı. 1992’de de İstanbul ve Bursa’da kullanıma geçildi. Hızla yaygınlaşan doğalgaz kısa sürede havayı temizledi ve insanların hayatlarına büyük rahatlık getirdi. Halen İstanbul, Ankara, Adapazarı, Eskişehir ve Bursa’da kullanılan doğalgaz bu şehirlerin hava kalitesini iyileştirirken, kömür tüketimlerini de azalttı. Bir dönem hava kirliliği sebebiyle sokağa çıkılamayan İstanbul, bugün dünyanın havası en temiz metropollerinden biri haline geldi.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz