reklam

13 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Krize yenilen tuğla fabrikalarına alıcı çıkmayınca sahipleri yıkıyor

Türkiye’nin tuğla ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan İzmir’in Turgutlu ilçesinde, ekonomik krizin ardından meydana gelen olumsuz gidişatın önüne bir türlü geçilemiyor.

Kapanan tuğla fabrikalarının sahipleri, satışa çıkarttıkları fabrikalarına alıcı çıkmayınca, fabrikanın üzerine kurulu bulunduğu araziyi değerlendirmek için fabrika binalarını yıkmaya başladı. İyice çıkmaza giren Turgutlu toprak sanayii, alternatif arayış içerisinde.

Turgutlu’da bulunan 80 tuğla fabrikasından 30 tanesi üretimini yarım kapasiteyle sürdürürken 10 fabrika, üretimine ara vermiş durumda; 38 tanesi ise yıkılmayı bekliyor. İflas eden fabrika sayısının giderek arttığı Turgutlu’da, bu sektörden beslenen yaklaşık 35 bin kişi ise geçim sıkıntısı yaşıyor.

Toprak sanayiinin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Türkiye Tuğla ve Kiremit Üreticileri Derneği (TÜKDER) Başkanı Kadir Başoğlu, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 500 bin tuğla fabrikasının üçte birinin kapandığına dikkat çekerek, “Turgutlu, bu olumsuz durumdan daha çok etkilenmiştir. Çünkü Turgutlu, Türkiye’nin tuğla ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyor. 80 fabrika vardı, şimdi yarısı yok. Kaçının daha kapanacağı ise belli değil.” dedi.

Başoğlu, “Her biri 1 trilyon lira değerindeki fabrikaları, dozerlerle yıkıyorlar. Tuğla fabrikasının sahipleri fabrikalarını yıkarak araziyi satışa çıkartmaya çalışıyorlar.” şeklinde konuştu. Turgutlu Toprak Sanayii İşverenler Dayanışma Derneği Başkanı Merih İnanç ise fabrika sahiplerinin, satışa çıkardıkları fabrikalarını alan olmayınca yapılacak başka bir şeyleri bulunmadığını ve bu sebeple fabrikaların yıkıldığını söyledi.

Şu ana kadar Aşıkoğlu, Sağlam, İntumuş, Saray, Yaşar, Yumru, Yıldırım ve İnanç Tuğla fabrikaları, sahipleri tarafından yıkıldı. Birlik, Ceylan, Çaylak, Giritli, Kaya, Meram, Örtop, Öztekler, Top–Kur, Tur–Top, Üzmezler–2 ve Yeni Birlik fabrikaları ise yıkılmayı bekliyor.

Sağlam Tuğla Fabrikası’nın sahibi Mehmet Altan, son krizden sonra sadece hamallık yaptıklarını belirterek, bütün malzemeleri hurdaya satarak fabrikayı kepçelerle yerle bir etti. 23 yıldır emek verdiği tuğla fabrikasını kapatan Yaşar Tuğla Fabrikası’nın sahibi Bekir Yaşar, fabrikayı arsa fiyatına hurdaya sattığını belirterek, “İyi ki satmışım, kurtuldum hiç olmazsa. Bugün arkadaşlarım daha zor durumda. Fabrikalarını arsa niyetine bile satamıyorlar.” diyor.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz