reklam

14 Mayıs 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Belediyeler yüksek emlak vergisi oranlarında ısrar ediyor

Maliye Bakanlığı’nın, kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle, belediyelerden emlak vergileri artış oranlarını yeniden tesbit etmelerini istemesine rağmen, tekrar yüksek oranlarda artışlar belirlendi.

Maliye Bakanlığı’nın, kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle, belediyelerden emlak vergileri artış oranlarını yeniden tesbit etmelerini istemesine rağmen, tekrar yüksek oranlarda artışlar belirlendi. 2002 yılının genel emlak beyan dönemi olması nedeniyle yapılan ilk düzenlemeler sonucu emlak vergileri bazı semtlerde 40–50 kata kadar artırılmıştı. Ancak gelen yoğun tepkiler sonucu, Maliye Bakanlığı ikinci bir genelge yayınlayarak, belediyelerden takdir komisyonları vasıtasıyla, emlak vergilerini daha gerçekçi oranlarda tesbit etmeleri istenmişti.

Buna rağmen belediyeler, Bayındırlık Bakanlığı’nın inşaat metrekare birim maliyet bedellerindeki artış oranlarını emsal göstererek, emlak vergisi artışlarını yüksek oranlarda belirledi. Belirlenen bu rakamlar Ankara Valiliği bünyesinde oluşturulan Merkez Komisyonu’nun onayını aldığı takdirde kesinleşecek.

Belediyeler halen emlak vergilerinin ilk taksitlerini önceki yılda ödenen rakamın yüzde 53.2 fazlası ve bu rakam kadar da büyükşehir belediyesi payı ile alıyor. Kasım ayında alınacak ikinci taksitler ise artış nedeniyle ilk taksidin oldukça üzerinde çıkacak. Daha önce 5 milyon lira emlak vergisi ödeyen bir mükellef, 25 milyon lira ilçe belediyesi, 25 milyon lira da büyükşehir belediyesi payı olmak üzere yaklaşık 50 milyon lira kadar emlak vergisi ödeyecek.

Belediyelerin, Maliye Bakanlığı’nın isteğine rağmen emlak vergilerindeki astronomik artışlarda ısrar ettiğini savunun Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan, vatandaşların emlak vergilerini ödemeye gittiklerinde çok büyük rakamlarla karşılaşacaklarını söyledi. Çankaya Belediyesi’ce oluşturulan Emlak Vergileri Takdir Komisyonu üyeliği de yapan Taylan, komisyon çalışmaları sırasında bu artışlara itiraz ettiğini, ancak kararın olduğu gibi geçtiğini belirtti. Taylan, Ankara Valiliği bünyesinde oluşturulan Merkez Komisyonu’nda da artışlara itiraz edeceğini kaydetti.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çankaya Belediyesi Hesap İşleri Müdürü Mustafa Gündüz, emlak vergisi artışlarında en makul oranları tespit ettiklerini bildirdi. Genel anlamda daha önce tespit edilen artış oranlarında küçük çaplı değişiklikler yaptıklarını kabul eden Gündüz, kamuoyunda yansıtılan çok büyük boyutlu artışların İstanbul, İzmir gibi kıyı kentlerinde geçerli olduğunu, bir memur kenti olan Ankara’da ise artışların daha düşük oranda belirlendiğini ifade etti.

Gölbaşı Belediyesi Emlak Servisi görevlisi Kemal Aydın ise 1998 yılında inşaat metrekare birim maliyet bedelinin 7.5 milyon olduğunu, bu yıl ise Bayındırlık Bakanlığı tarafından bu rakamın 74 milyon lira olarak belirlendiği öne sürerek, emlak vergilerinde yapılan artışların gerçekçi olduğunu dile getirdi.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz