reklam

15 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul, deprem korkusuyla güneyden kuzeye göçüyor

TÜBİTAK bilim danışmanı Sismolog Dr. Özdoğan Yılmaz, söylentiler ve Marmara’da deprem beklentisi sebebiyle son 3 yıldır İstanbul’un güneyinden kuzeyine gizli bir göç yaşandığını söyledi. Dr. Yılmaz, İstanbul’da yerleşime uygunluk haritalarının bir an önce tamamlanıp kamuoyuna açıklanması gerektiğini kaydetti.

TÜBİTAK bilim danışmanlarından Sismolog Dr.Özdoğan Yılmaz, deprem söylentileri ve Marmara’da beklenen deprem sebebiyle son 3 yıldır İstanbul’un güneyinden kuzeyine doğru gizli bir göç yaşandığını bildirdi. Yılmaz, insanların fay hattından uzaklaştıkça deprem zararlarından kurtuldukları inancının doğru olmadığını, bu korkuyla oluşan emlak spekülasyon ve rantının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Swiss Otel’de verdiği ‘Deprem Zemin Yapı İlişkisi ve Emlak Spekülasyonu’ konulu konferansında emlakçı ve pazarlama uzmanlarına deprem, zemin ve bina konularını anlatan Yılmaz, İstanbul’da çok lüks diye anılan semtlerde bile ciddi bir tehdit olarak yaşanan zemin ve yapı sorunlarının ‘deprem tartışmaları’ nedeniyle göz ardı edildiğine dikkat çekti.

Zemini ıslah etmek ve binayı depreme dayanıklı şekilde tasarlamak yerine sathı terk edip başka zeminler aramanın medeni bir davranış olmadığının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu tür eylemi teşvik ederek emlak spekülasyonu yapmak da etik bir davranış değildir. İstanbul’un Marmara sahillerini bir sivil savaş manzarası verircesine terk ederek, Boğaz yarımadalarının kuzeylerine doğru meskenleşmek üzere halkı teşvik etmek ne bilime ne ticarete hiçbir fayda getirmez.”

İstanbul’da hâlâ yerleşime uygunluk haritaları ve zemin haritalarının oluşturulamadığını ve kamuoyuna bir açıklama yapılmadığını belirten Yılmaz, “Zemini kötü yerler fay hattından uzaklaşsa da bu bölgelerde yıkım yaşanır. Bu yüzden İstanbul’u tehdit eden yakın mesafede Marmara Denizi içinde oluşacak depremler değildir, daha uzakta meydana gelecek büyük depremlerdir. Zemin büyütmesi İstanbul’un en büyük sorunudur. İstanbul, yakın kaynaklı bir depremden daha çok uzak kaynaklı büyük bir depremde daha fazla hasar görecektir. Bunun önüne geçmek için hangi bölgede kaç kat yapılaşmaya izin verileceği, zemin büyütme, sıvılaşma haritaları çıkarılmalıdır.” dedi. “Faydan uzaklaşıyoruz, daha emniyetteyiz” deyip İstanbul’un kuzeyinin talan edilmemesi uyarısında bulunan Yılmaz, bu haritaların çıkarılmasıyla zemin ıslah projelerinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Japonlarla birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında İstanbul’un değişik noktalarında 40 jeofizik sondaj yapılarak 50 metre derinden zemin parametreleri için testler yapıldığını hatırlatan Yılmaz, bu sondajların yetersiz olduğunu, çalışmaların genişletilerek zemin haritalarının detaylandırılması gerektiğini ifade etti.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Süha Özkan 21 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Süha Özkan hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz