reklam

16 Mayıs 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Ilısu ihaleye çıkacak

Enerji Bakanı Çakan, Kemal Uzan’ın kendisine mektup göndererek Ilısu Barajı’na talip olduğunu açıkladı ve ‘Biz barajı uluslararası bir ihaleye açacağız’ dedi.

Rumeli Holding’in Başkanı Kemal Uzan’ın kendisine 25 Mart tarihinde bir mektup yazarak Ilısu Barajı yapım işini 2 milyar 70 milyon dolara istediklerini söyleyen Enerji Bakanı Zeki Çakan, "Kendilerine 8 Mayıs’ta bir cevap yazarak, barajın dış kredi teminiyle rekabete açık uluslararası bir ihaleyle yapılacağını bildirdik" dedi.
Rumeli Holding’in bir yetkilisinin daha sonra yaptığı bir açıklamada Ilısu Barajı’nı 2.5 milyar dolara yapabileceklerini söylediğini kaydeden Çakan, "Biz, baraj ihalelerini açık artırmaya çıkarmadık" dedi.

ÇEAŞ Danıştay’ı bekliyor
Çakan, Uzan Ailesi’ne ait Çukurova Elektrik’in (ÇEAŞ) imtiyaz sözleşmesinin iptal kararının uygulanabilmesi için Danıştay sürecinin tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
Uzanlar’ın imtiyazının halen devam ettiğini bildiren Çakan, "Biz, yargı kararlarına anında uygularız" dedi. İmtiyaz sözleşmesi iptal edilen ve devlet tarafından el konulan Aktaş Elektrik’i hatırlatan Çakan, "Aktaş’ta da bunu yaptık" diye konuştu.

‘Barajlarda üretim sürüyor’
Çakan, Uzanlar’a ait yayın organlarında çıkan "doğalgazda al ya da ödeye girilmemesi için daha çok gaz çekebilmeleri amacıyla elektrik üretiminin doğalgazla çalışan santrallara yönlendirildiği ve Atatürk, Keban ile Karakaya gibi barajlarda elektrik üretiminin durdurulduğu" yönündeki haberlerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
Enerji Bakanlığı’ndaki müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdür düzeyindeki bütün üst düzey personelin katıldığı toplantıda konuşan Çakan, "Haberler yalan, yanlış ve maksatlı" ifadesini kullandı. Çakan, tüm barajlarda üretimin devam ettiğini vurguladı.

‘Hiç kimseye imtiyaz yok’
BOTAŞ’ın düşen doğalgaz tüketimi nedeniyle bu yıl sonunda ‘al ya da öde’ yükümlülüğüne gireceği yönünde çıkan haberlere değinen Bakan Çakan, BOTAŞ’ın sadece 1987’de bu yükümlülüğe girdiğini ve ceza parası ödemediğini kaydetti.
Bu yıl devreye girecek doğalgaz santralları sayesinde tüketimin artacağını belirten Çakan, "Yıl sonunda alınmayan gaz için 500 milyon dolar ödeme yapılacağı yönündeki haberler yalan, yanlış ve kasıtlı" dedi.
Bu tür haberlerin, BOTAŞ’ı uluslararası camiada yıpratabileceğine işaret eden Çakan, "Ben ve bürokratlarım hiçbir baskı altında kalmayacağız. Hiç kimseye, imtiyaz tanımayacağız" diye konuştu.
BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı da doğalgazı satın alan müşterilerinin de BOTAŞ’a karşı ‘al ya da öde’ yükümlülüğü olduğunu belirterek, "Kontratlarımız al ya da ödeyi karşılıyor. Ama bu yıl al ya da ödeye girmeyeceğiz" dedi.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Süha Özkan 21 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Süha Özkan hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz