reklam

17 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Adapazarı’nda depremden sonra yapılan binaların yüzde 60’ı kaçak’

SAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Adapazarı’nda depremden sonra yapılan binaların yüzde 60’ının kaçak olduğunu iddia etti. Elmas, maliyetlerin artmasından dolayı vatandaşın ruhsat almaktan kaçındığını belirtti.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Adapazarı’nda depremden sonra yapılan binaların yüzde 60’ının kaçak yapıldığını savundu.

Prof. Dr. Elmas, yaptığı açıklamada, deprem sonrasında inşaat maliyetlerinin artmasına sebep olan zemin etüdü, yapı denetimi, ruhsat harcı gibi inşaatların güvenliğini sağlayan uygulamalar sebebiyle vatandaşın ruhsat almaktan kaçındığını belirtti. Elmas, bu uygulamaların vatandaşa daha inşaatına kazma vurmadan 6–8 milyar liraya mal olduğunu, çok büyük yük getirdiğini belirterek Adapazarı’nda depremden sonra yapımına başlanan binaların yarısından fazlasının ruhsatsız olduğunu kaydetti. Adapazarı’nda zemin etütlerinin, zamanında Adapazarı Büyükşehir Belediyesi’nce yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Elmas, Adapazarı’nın en kötü zemininin bile 2 katlı yapıyı taşıyacağını savundu. Elmas, 2,5 metre temel yapılan bir binaya zemin etüdü işleminin anlamı olmadığını vurguladı. Depremde yıkılan çok katlı binaların temelleri üzerine yeni temel yapmadan 2 katlı bina yapılmasında bir sakınca olmadığını anlatan Prof. Dr. Elmas, “Zaten yeni İmar Kanunu’na göre Adapazarı’nda en yüksek yapı bodrum üstü 2 kat. Bu sebeple Büyükşehir Belediyesi sorumluluğu üzerine alarak yeni bina yapanlara gereksiz masraf yaptırmayabilir.” dedi.

Bayhan: Yüzde 60’ının kaçak olduğu söylemi abartılı

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Müdürü Fikret Bayhan ise, depremden sonra yapılan yapıların yüzde 60’ının kaçak olduğu söyleminin ‘abartılı’ olduğunu ifade söyledi. Bayhan, “Her kentte kaçak yapılaşma vardır. Adapazarı’nda da kaçak yapılaşma olabilir. Ancak yeni yapılan binaların yüzde 60’ının kaçak yapılması söz konusu değildir. Kaldı ki birimimiz bünyesinde 7 ekip sürekli dolaşarak kaçak yapılaşmayı önlemeye çalışıyor, yapılanları belirliyor. Kaçak yapılar yıkılır ya da haklarında yasal işlem yapılır. Bir insan 30 milyar lira harcayarak yaptığı bir binayı ileride yıkılacağını bile bile neden yapsın? Bu, bana mantıklı gelmiyor.” diye konuştu.

Bayhan, 2 katlı binalar için çok fazla detay etütlere gerek olmadığını belirterek; ancak bu konuda yasal zorunluluğun bulunduğunu vurguladı. Yapı denetimi gibi uygulamaların belediyelerin değil, Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün olduğunu kaydeden Bayhan, kendilerinin yasalara uymak zorunda olduklarını söyledi.

Adapazarı zemininin çok kötü olduğunu, bunun da yapılan zemin etüdü çalışmalarında ortaya çıktığını dile getiren Bayhan şöyle konuştu: “Bazen küçük bir arsanın bir kıyısının zemini diğer kıyısından farklı çıkıyor. Değerli bilim adamımız 2,5 metre temel kazıldığı takdirde zemin etüdüne gerek olmadığını belirtiyor. Bunu ispatlamaları ve sonuçları gereken yerlere göndermeleri gerekir.” diye konuştu.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Süha Özkan 21 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Süha Özkan hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz