reklam

17 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Dayıoğlu: Niobe'ye büyük haksızlık

Ertuğrul Dayıoğlu "Tiyatronun yıkılmasına Manisalılar karşı çıkmazsa, hakkımı helal etmem" dedi...

Ağlayan Kaya Niobe yanındaki amfitiyatroyu yaptıran Belediye eski Başkanı Ertuğrul Dayıoğlu, eserin toprakla doldurulması yönündeki valilik ve belediye kararının yanlış olduğunu söyledi. Niobe'nin 200 metre yakınında eski bir tiyatro kalıntılarının bulunduğunu, yeni tiyatronun toprağa gömülmesi ile turistik bölgenin tiyatro mezarlığına dönüşeceğini kaydeden Dayıoğlu, "Bu eseri de toprağa gömmek, hem Niobe'ye hem Manisa'ya haksızlık olacaktır. Toprağa gömmek için harcanacak para ile 5 bin metrekarelik projeyi tamamlamak mümkün iken yıkmanın anlamı yoktur. Bu eserin toprakla doldurulmasına ve yıkılmasına Manisalılar karşı çıkmazsa, onlara hakkımı helal etmem" dedi.

Depreme dayanır
İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Cevat Sayın, Manisa'da 1994 yılında meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem sırasında tiyatronun hasar görmediğini belirterek, "Dolgu eksikliğinden kaynaklanan küçük çatlaklar önemsizdi. Şimdi de bu tesis az bir masraf ile kullanılabilir hale getirilir; yıkmaz çözüm olamaz" dedi.

Niobe'nin acısı
Kültür Sanat Kurumu Başkanı Mustafa Pala, eserin Manisa'ya kazandırılmasını ve Niobe'nin acılarının dindirilmesini istedi. Pala, "Tantolos ailesi, mitolojinin en acılı ailesidir. Uğursuzluklar bu ailenin üzerinden hiç gitmemiştir. Tiyatroda yaşananlar, bu uğursuzluğun en büyük kanıtıdır. Niobe tiyatrosu bitirilip hizmete açılarak kanayan yara iyileştirilmelidir. Lise öğrencilerine yapılan işkence, Gediz'deki kirlilik ile anılan Manisa şimdi de tiyatro gömülen kent olarak anılmamalıdır. Sakat doğan çocuklar nasıl toprağa gömülüp yok edilmiyorsa, bu tür kültür varlıkları da yok edilmemelidir" dedi.

Kültür Müdürü Ali Karakaya, "Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulu'nun 1993'teki yazısı tavsiye niteliğindedir. Tiyatronun etrafının toprakla doldurulması istemi, o zaman çizilen projeye göre istenilmiştir. Kayanın etrafının toprakla doldurulması zaten eski projede var. Ağlayan Kaya'nın çevresi için ne yapılması gerektiği yönünde bakanlığa yeni bir yazı yazarak görüş istedik . Buradan gelecek yazıya göre hareket edeceğiz" dedi
Milliyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Süha Özkan 21 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Süha Özkan hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz