reklam

20 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Marmaray’da ihale aşamasına gelindi

İstanbul’da tüp geçit ve bağlantı yollarını kapsayan Marmaray sisteminde, inşaat ihalesi aşamasına gelindi. DHL Genel Müdürlüğü’nün Haziran’da ön seçim çalışması yapması bekleniyor.

Dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul’un kentiçi trafiğine uzun vadede çözüm getirecek, Avrupa-Asya arasında yeni bir karayolu geçidini oluşturacak “Marmaray” sistemi inşaatında geri sayım başladı. Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Genel Müdürlüğü, Haziran ayı içinde tüp geçit ile bağlantı yolların yapımını gerçekleştirecek olan inşaat ihalesine yönelik ön seçim çalışmalarını başlatacak.

Sistemin yapımını finanse eden Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) onayının alınmasının ardından Haziran ayı sonunda DLH Genel Müdürlüğü’nce firmalara çağrıda bulunularak inşaat işlerine yönelik önseçim başvurularının alınması planlanıyor.

Gerek mühendislik çalışmaları için gerekli finansmanı, gerekse inşaat aşamasında gerekli dış krediyi bulma konusunda destek sağlayan JBIC’nin belirlediği kriterler çerçevesinde gerçekleştirilecek olan inşaat ihalesinde, Türk-Japon firmalarının önceliği olacak. Taraflar arasında varılan mutabakat çerçevesinde söz konusu “Marmaray” sisteminin yapımı ile ilgili inşaat ihalesine Türk-Japon firmalar ortaklığından kurulu konsorsiyumlar müracaat edebilecekler.
DLH’nin Haziran ayı içinde açmayı planladığı uluslararası ihale kapsamında İstanbul boğazına uygulanacak batırma tüp modeli şeklindeki tüp geçidin anahtar teslim yapımı ve 13 km.lik yaklaşık tünellerinin inşaatı bulunuyor.
JBIC ile yapılan kredi anlaşmasına göre, projenin mühendislik ve müşavirlik konsorsiyumunun işe başlamasından itibaren 6 ay sonra ihale için ön seçim ilanının yapılması planlanmıştı.

SİSMİK ARAŞTIRMALAR YAPILACAK
Bu arada öncelikli olarak tüp geçidin inşa edileceği güzergah ile sistemin geçiş yapacağı bölgelerde deprem riskinin bulunup bulunmamasına yönelik ilk somut araştırmalar da sistemin mühendislik müşavirlik ve kontrolörlüğünü yürüten uluslararası konsorsiyum tarafından yapılacak. Pasific Consult Int.Oriental - Yüksel Proje- Jarts- Parsons Brinckherhoff grubunun önümüzdeki günlerde depremle ilgili olarak boğazda yapılacak sismik sondaj çalışmalarına başlaması bekleniyor. 2005 yılı sonunda hizmete alınması öngörülen Marmaray sistemi saatte 70 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Süha Özkan 21 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Süha Özkan hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz