reklam

21 Mayıs 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul Valiliği'nden orman yangınlarına ilişkin yeni karar

İstanbul Valiliği, orman yangınlarının önlenmesine ilişkin tedbirler hakkında yeni bir karar yayımladı.

Mevsim gereği olabilecek muhtemel orman yangınlarının önlenmesi, hususunda İstanbul Valiliği tarafından hazırlanan 2002/1 Sayılı Karar Resmi Gazete'de Yayımlandı. Karar, 1 Haziran - 31 Ekim 2002 tarihleri arasında uygulanacak.

İstanbul Valiliği, Kanunlardaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla; mevsim gereği çıkabilecek muhtemel orman yangınlarının önlenmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 uncu ve 66'ıncı maddelerinin verdiği yetkiye istinaden 1 Haziran - 31 Ekim 2002 tarihleri arasında alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak bir karar yayımladı

30 Nisan 2002 tarihinde alınan ve 18 Mayıs 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2002/1 Sayılı Karara göre alınması gereken tedbirler şunlar :

Koruma altına alınan ve herkesin görebileceği şekilde tabela ve levhalarla işaretlenmiş, etrafı dikenli tel ile ihata edilmiş orman ve ağaçlandırma sahalarına ne maksatla olursa olsun hiçbir şekilde giriş-çıkış yapılmayacak, ateş yakılmayacak, ateşli maddeler ile dolaşılmayacak.

Orman sınırları içinden geçen devlet karayolu, köy yolu ve orman yolları kenarlarında piknik yapılamayacak.

Vatandaşlar yalnızca kendilerine tahsis edilmiş piknik alanlarından gerekli tedbirleri alarak faydalanacaklar, bu piknik alanlarından ayrılırken yakılan ateşler tamamen söndürüldükten ve yaratılan çevre kirliliği ortadan kaldırılıp, kullanılan alan temizlendikten sonra piknik yeri terk edilecek.

Orman Kanununun 31 inci ve 32'nci maddeleri kapsamında kalan orman içi köyler ile orman bitişiği köyler ve orman ile ilişiği bulunmayan diğer köylerde anız ve her türlü bitki örtüsü yakılamayacak.

Piknik yerleri ve orman alanı civarındaki konaklama yerleri ve sanayi tesisleri ormanı da etkileyebilecek yangın riskine karşı gerekli tedbirleri alacak, kendi söndürme ve koruma ekiplerini kuracak, orman ile aralarında koruma bandı oluşturacaklar.

Yüksek gerilim hatlarının bakım ve yapımı ile mükellef kuruluşlar (TEDAŞ, BEDAŞ) tarafından sürekli kontrol edilerek gerekli bakımları yapılacak ve nakil hattı altının ölü ve diri örtü (bitki) temizliği gerçekleştirilecek.

Belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı iş makinesi (dozer, loder, lastik tekerlekli kepçe gibi) hazır bulunduracaklar.

Orman yangını tehlikesi ile karşı karşıya olan orman içi ve bitişiği orman köylerinde vatandaşlarımız, muhtarlıkça düzenlenecek nöbet çizelgesine göre en az 3 kişi olarak gözetim ve devriye hizmeti yürütecekler. Görevlendirilen kişilerce, orman sürekli kontrol altında tutulacak ve yabancı kişilerin kimlikleri tespit edilerek ormandan çıkarılacak.

Orman işletme müdürlükleri, şeflikleri, polis ve jandarma işbirliğiyle yangın mevsimi süresince kontrol ve devriye hizmetleri aralıksız gerçekleştirilecektir. İhtiyaca göre İlçe Kaymakamlıklarının talimatı doğrultusunda tüm kamu personel ve imkanlarından önleyici hizmetlerde (devriye, kontrol, müdahale v.s.) orman yangınlarına karşı istifade edilebilecek.

Yangını gören ve haberi alan herkes, resmi ve özel kuruluşlar, en yakın orman teşkilatına, güvenlik kuvvetlerine ve 177 no.lu Alo Yangın ücretsiz telefona bildireceklerdir. 177 no.lu telefona ulaşılamayan kör noktalardan 112 Hızır Acil, 155 Polis, 156 Jandarma telefonları aranarak orman yangını bildirilecek.

Orman İşletme Müdürlükleri tüm imkanları ile orman yangınlarına müdahale edecekler, gerekirse kamu kuruluşları, özel sektör imkanları seferber edilecek, yangının büyüklüğüne göre askeri birliklerden yardım istenecek.

Yangın mıntıkalarında yer alan enerji nakil hatları orman, jandarma ve emniyet ekiplerince talep edilmesi halinde BEDAŞ ve TEDAŞ yetkililerince enerjiye kapatılacak.

Gönüllü kuruluşlarca orman yangınları ile mücadele konusunda yardımlaşma ve işbirliği en geniş ölçüde sağlanacak.

Orman yangınlarının çıkmaması, çıktığında da en kısa zamanda söndürülmesi amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili maddeleri uyarınca kararlaştırılan bu önlem ve düzenlemelere uymayanlar hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526'ncı maddesi hükümlerine göre işlem yapılacak.
İBB

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Süha Özkan 21 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Süha Özkan hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz