reklam

23 Mayıs 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

5 milyon dolara yaptırılan teleferik 14 yıldır kullanılmıyor

Kastamonu’nun Küre ilçesinde Eti Bakır AŞ tarafından bakır taşımacılığında kullanılmak üzere yaptırılan 22 kilometrelik teleferik hattı çürüyor. Belediye başkanı, hattı turizme kazandırmayı amaçlıyor. Başkana destek veren milletvekilleri ise ölü yatırımın sorumlularının hesap vermesini istiyor.

Kastamonu’nun Küre ilçesinde Eti Bakır AŞ tarafından 5 milyon dolara Alman PWAŞ firmasına yaptırılan 22 kilometrelik teleferik hattı çürümeye terk edildi. Bir yıl kullanıldıktan sonra verimli olmadığı gerekçesiyle kapatılan teleferik, 14 yıldır atıl vaziyette duruyor. Halen özelleştirme kapsamında bulunan Eti Bakır AŞ’nin teleferik hattının program hatasının ürünü olduğu kaydediliyor. Halk arasında ‘Havai Hattı’ adı olarak nitelendirilen teleferik hattı ile Türkiye’nin zarara uğratıldığını söyleyen Kastamonu milletvekilleri ise ölü yatırımla birilerine para kazandırıldığını iddia ediyor.

Küre Maden Ocağı’ndan çıkan bakır madenlerini İnebolu Limanı’na taşımak üzere Eti Bakır AŞ tarafından Alman PWAŞ firmasına yaptırılan ve 1988’de faaliyete geçen tesisler, bugünün parasıyla 6,7 trilyon liraya mal oldu. Temeli 1984 yılında atılan tesisler 1988’de tamamlandıktan bir yıl sonra verimsiz olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Her birinde 1,5 ton maden sevkıyatı yapılması planlanan teleferik hattının 280 nakliye kovası, 1989 yılından bu yana havada asılı duruyor.

Bu arada 5 milyon dolarlık bir yatırımın atıl bekletilmesine ‘isyan eden’ Küre Belediye Başkanı Engin Ayrancı, maden yerine turist taşıyarak teleferiğe hayat vermeyi planlıyor. Ayrancı, Küre’nin teleferik hattı sayesinde turizm şehri olabileceğini savunuyor. Bu yolla binlerce turisti bölgeye çekebileceklerini belirten Ayrancı, “Milyonlarca dolar para aktarılarak yapılan teleferik boş durmamalı. Yaylaların ve köylerin arasında üç istasyon inşa etmeyi planladık. Bu istasyonların çevresindeki yerleşim alanlarının da kısa zamanda turizm merkezi olacağına inanıyoruz. Proje üç yılda tamamlanacak. 6’şar kişilik 20 kabinle üç istasyonlu bir yol üzerinden vızır vızır turist taşıyacağız.” diyor.

Teleferik hattının bir yıl çalıştıktan sonra verimli olmadığı gerekçesiyle kapatılması bazı söylentileri de beraberinde getiriyor. İddialara göre yöre kamyoncularının iş alanını kısıtlamak istemeyen siyasiler, Eti AŞ’nin teleferik hattını çalıştırmıyor. Küre Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Şerafettin Çetin, bu iddiaları reddediyor. Çetin’e göre teleferik hattı plansız bir yatırım ve kamyon taşımacılığına göre çok pahalı.

Çetin, şöyle devam ediyor: “Teleferiğin 24 saat 40 kişi ile çalışması gerekiyor. Bu işçilerin maaşları, ikramiyeleri yıllık devlete 1 trilyon liraya mal olur. Üstelik elektrik tüketimi de çok fazla.” DSP Kastamonu Milletvekili Hadi Dilekçi ise bu ölü yatırımla Türkiye’nin müthiş bir zarara uğratıldığını kaydediyor. Sistemin doğru dürüst 1 gün bile çalıştırılmadığını belirten Dilekçi, “Teleferiğin birilerine çıkar sağlamak için yaptırıldığını düşünüyorum.” diyor. Dilekçi, teleferik hattının turizme kazandırılması konusunda umutsuz; ancak belediyeye her türlü desteği vereceğini vurguluyor. MHP Milletvekili Mehmet Serdaroğlu da teleferiğin atıl kalmasının üzücü olduğunu ifade ederek Küre Belediyesi’nin turizm girişimini takdirle karşıladığını anlatıyor. 15 yıldır ilk defa 2001 yılında 266 milyar lira kâr eden Küre Eti Bakır AŞ Genel Müdürü Yusuf Ünsal Önder ise konu ile ilgili açıklama yapmaktan ısrarla kaçınıyor.

Eti Holding’e bağlı Karadeniz Bakır İşletmeleri, 1993 tarihinde özelleştirilmek üzere Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredildi. Karadeniz Bakır İşletmeleri bünyesindeki Küre Eti Bakır, 28 Temmuz 2000 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla özelleştirme programına alındı. 2001 yılında 15 trilyon 40 milyar liralık satış yaparak 266 milyar kâr eden kuruluşta toplam 381 personel bulunuyor.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz