reklam

24 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Eximbank'ta 'döner fon' oluşturulmasına BDDK sıcak baktı, gözler Hazine'de / Müteahhitlere müjde geliyor

Başbakanlık bünyesinde yurtdışı müteahhitlik sektörünün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla oluşturulan komisyon, çalışmalarına devam ediyor. Pazartesi günü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda, Bankalar Birliği ve Türkiye Müteahhitler Birliği temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Eximbank bünyesinde bir fon oluşturulması kararı alındı. Ancak fon oluşturulması aşamasında ilk etapta belli bir kaynağa ihtiyaç duyulması, gözlerin Hazine'ye çevrilmesine neden oldu. Hazine'nin onay vermesiyle fon kaynak aktarımına başlayacak.
8 Mayıs'ta yurtdışı müteahhitlik sektörünün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla oluşturulan komisyon, bugüne kadar iki kez toplandı. 20 Mayıs'a kadar yetiştirilmesi gereken rapor ise henüz oluşturulamadı. Yetkililer, raporun hazırlanmasının belli bir süre alacağını vurguladılar.

20 Mayıs Pazartesi günü BDDK'da, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri biraraya geldi. Toplantıda ağırlıklı olarak yurtdışı müteahhitlik sektörünün en büyük sıkıntısı olan teminat mektubu verilmesi konusu gündeme geldi. Toplantıda müteahhitler tarafından, Eximbank'ın teminat sorunu işinin içine çekilmesi, yurtdışında iş yapan müteahhitlere teminat mektubu vermesi ve köprü garantilerindekine benzer uygulamaların getirilmesi ve 1983 yılından önce Merkez Bankası bünyesinde oluşturulan fon benzeri bir uygulamaya gidilmesi istendi. BDDK'daki toplantıda müteahhitlerin isteğine sıcak bakıldı ancak başlangıçta fona belli bir kaynak gerekmesi nedeniyle Hazine'yle temasa geçilmesi benimsendi. BDDK, Hazine'ye görüş için başvurdu, gelen yanıta göre son şekil verilecek.

Mevcut sorunlar

Eximbank'ın, proje verimliliği ve firma performansı bazında yurtdışı ihalelere teklif verecek müteahhitlerimize kredi sağlaması hususu yıllardır çözüme kavuşturulamadı. Eximbank'ta bir döner fon oluşturulması da sık sık gündeme gelen konulardan birisi. Müteahhitler, rakipleri yabancı firmaların sahip bulundukları ve kendilerine karşı avantaj olarak kullandıkları devlet finans desteğine Türk müteahhitleri de kavuşmasını istediklerini dile getiriyorlardı. Ayrıca, son aylarda Eximbank'ın, Rusya'da ve Libya'da hakedişlerini alamayan zor durumdaki müteahhitler için açtığı 50 milyon dolarlık köprü kredinin dış taahhüt sektörünün varolmasına önemli katkı sağladığını, daha etkili sonuçlar alınması bakımından köprü kredi limitinin 250 milyon dolara yükseltilmesi gerektiği vurgulanıyordu.

Yine müteahhitler tarafından, Eximbank'ın dünya çapındaki benzeri kuruluşlarla olan işbirliği ilişkileri aracılığı ile müteahhitler için limiti bir kaç milyarı bulabilecek yatırım kredileri sağlaması da isteniyordu.

En büyük sıkıntılardan biri olan teminat mektubu konuunda ise, müteahhitler, yurtdışında teklif vermek için bile banka teminat mektubu temin edememekten şikayet ediyorlar.

Müteahhitler ne istiyor?

* Yaşar Özkan İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan: Türkiye'deki bankacılık sistemi 1980'li dönemlere döndü. Eximbank'ın yurtdışında çalışacak müteahhitlere teminat mektubu vermesi gerekir. Köprü garantilerinde olduğu gibi bir sistem uygulanabilir. Bu işlemler 1983 yılına kadar Merkez Bankası şemsiyesi altında yapılıyordu. Ardından IMF ve Dünya Bankası baskısıyla bu uygulamalar iptal edildi. Artık Eximbank şemsiyesi altına alınmalı. Ayrıca bizler, Eximbank'ın proje kredisi vermesini de istiyoruz.

* Ahsel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Ayan: Fon oluşturulması, çok kökten çözüm olmasa bile katkı sağlayabilir. Başlangıç olması açısından önemli. Ancak Eximbank'ın sadece mal ihracı konusunda değil, aynı zamanda proje ihracı konusunda da, hem sigorta şekliyle hem de kredilendirme yöntemiyle destek vermesi gerekir. Tıpkı Batılı ülkelerin yaptığı, ABD Eximbankı'nın yaptığı gibi. Proje ihracı konusu, çok ciddi getiri sağlar. Eximbank'ın sigortası finansman bakımından Türk firmalarına kolaylık sağlayabilir veya doğrudan kredilendirme yoluyla destek verir.
Dünya

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz