reklam

24 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

İhalede ‘işi uzat parayı kap' bitiyor

Hükümet, kamu ihalelerinin sürüncemede kalıp, geçim kapısı olmasına son vermek için Kamu İhale Sözleşmesi Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri hazırladı. İhale sonrası artırıma % 20-50 sınırı geliyor.

HÜKÜMET, kamu ihalelerinin yıllarca sürüncemede kalıp, geçim kapısı yapılmasına son veriyor. Kamu İhale Kanunu Sözleşmesinde yapılan düzenlemeye göre, ihaleden sonra öngörülmeyen bir durumun ortaya çıkması halinde, projesi yapılmış olan ihaleler için bedelin yüzde 20'sine, ön veya kesin projeleri yapılan ihaleler için ise bedelin yüzde 50'sine kadar artırım yapılabilecek.

Liderler Zervesinde, 15 Haziran tarihine kadar Meclis'ten çıkarılması öngörülen Mini Vergi Paketi'nin içinde yer alacak düzenlemeyle Kamu İhale Kurulu Başkan ve üyelerinin maaşları da belirlendi.

NELER GETİRİYOR

Düzenlemede en önemli yenilik, kamu ihale sözleşmelerine ilişkin hükümlerde yapıldı. Buna göre getirilen yeni düzenleme şöyle:

 Sözleşmede yer alması zorunlu hususlar arasına, idarece öngörülmeyen durumlar nedeniyle işin sözleşme bedelinin üzerinde bir artışla tamamlanabilmesi için sözleşmeye hüküm koyma zorunluluğu getiriliyor. Böylece, ihaleye çıkmış, ancak sözleşme bedeli öngörülmeyen nedenlerle artmış olan işlerin yıllarca yapılamadan beklemesinin önüne geçilecek.

 İhaleden sonra işin gerçekleşmesi aşamasında idarenin örgörmediği durumların ortaya çıkması halinde uygulama projesi yapılmış olan ihaleler için bedelin yüzde 20'sine, ön veya kesin projeleri yapılan ihaleler için ise bedelin yüzde 50'sine kadar iş arttırımına gidilebilmesine olanak sağlanacak.

Düzenlemeyle Kamu İhale Kanunu'nun bazı maddeleri de değiştirildi. Düzenlemeyle getirilen yenilikler de şöyle:

İşletme ve şirketlerin Kanun kapsamına alınması için, sermayelerinin yarısından fazlasına kamu kurum ve kuruluşlarının sahip olması şartı getiriliyor.

‘‘Yeterli istekli’’ tanımı genişletiliyor.

Kamu İhale Kurum Başkanı'na, Devlet Memurları Kanunu'na tabi en yüksek devlet memuruna yapılan ödemelerin net tutarı kadar, Kurul üyelerine ise Başbakan'a yapılan ödemelerin yüzde 97'si kadar ücret ödenmesi esası getiriliyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirme suretiyle personel çalıştırılmasına imkan sağlanıyor.

Kurumun gelir kalemlerini arttırıcı düzenleme yapılıyor.

Kurul tarafından verilen nihai kararların ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da görülmesi öngörülüyor.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kariyer meslekte bulunan personelin Kamu İhale Uzmanı olarak atanabilmesi imkanı sağlanıyor.
Hürriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz