reklam

29 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Cansızlar: Gayrimenkul hak ettiği yere ulaşmalı

SPK Başkanı Cansızlar, gayrimenkul sektörünün sermaye piyasalarında hak ettiği yeri bulmasında büyük yarar olduğunu söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, “Gayrimenkul sektörünün sermaye piyasalarda hak ettiği yere ulaşmasında büyük yarar vardır” dedi. Türkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri İşverenleri Sendikası’nın aylık geleneksel toplantısında konuşan Cansızlar, gayrimenkul sektörü açısından en önemli sorunun, içinde bulunulan ekonomik koşullar olduğunun altını çizdi.

Cansızlar, ekonomik kriz ve doların aşırı değerlenmesinin inşaat maliyetlerini arttırırken, aynı zamanda hane halklarının alım gücünün azalmasına neden olduğunu, bunun da inşaat şirketlerini zor durumda bıraktığını söyledi.

FİNANSMANI HANE HALKI SAĞLIYOR
Türkiye’de ise büyük ölçüde finansmanın hane halkları tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Cansızlar, devletin borçlanma gereksinimi nedeniyle kamu kesiminin kısa ve orta vadede gayrimenkul sektörü kaynak aktarılabilecek durumda olmadığını belirtti.
Gayrimenkul piyasasının oluşmasında gerekli şartın, uzun vadeli gayrimenkul finansmanına uygun bir ekonomik ortam olduğunu söyleyen Cansızlar, yurtdışı piyasalarda son derece yaygın olan ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin esas olarak uygun ekonomik ortamın sağlanmamış olması nedeniyle gayrimenkul alanında bir varlık gösteremediğini kaydetti.
Cansızlar, sermaye piyasasında gayrimenkul finansmanının, gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO), gayrimenkul sertifikaları ve varlığa dayalı menkul kıymetler (VDMK) vasıtasıyla gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Doğan Cansızlar, GYO’ların gayrimenkullere ve bunlara dayalı projeler ile gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak suretiyle faaliyet gösteren özel bir şirket türü olduğunu ifade ederek sistemin işleyişini anlattı.
Bu modelin genel olarak ülke ekonomisi, GYO’nun kendisi ve yatırımcılar açısından önemli avantajlar sağladığını anlatan Cansızlar, bunların kurumlar vergisi, gelir vergisi stopajından muafiyet, likidite, şeffaflık gibi avantajlar olduğunu söyledi.
Gayrimenkul sertifikalarının ise inşaa edilecek veya edilmekte olan belirli gayrimenkul projelerini finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen ve belirli bir vadesi olan, hem borçlanma senedi özelliği taşıyan hem de mülkiyet hakkı taşıyan bir menkul kıymet türü olduğunu ifade eden Cansızlar, bunun sadece Emlak Bankası tarafından Ataşehir projesinin finansmanında kullanıldığını ifade etti. VDMK konusunda da bilgi veren Cansızlar, sistemin işleyişi, ihraç koşulları ve sorunları hakkında bilgi verdi.
İpotekli krediler aracılığı ile gayrimenkul finansmanı modeli olan Mortgage’ye de değinen Cansızlar, bu sistemde, birincil ipotek piyasasında ev almak isteyenlerin, ödünç ipotek veren banka ve kredi kuruluşlarına ev almak için kredi başvurusunda bulunduğunu anlattı.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz