reklam

29 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Emlak vergisi soygunu

Son ödeme tarihi 31 Mayıs olan emlak vergisi, yurttaşlara eziyetin yeni bir aracı haline geldi. Aralarında Üsküdar, Güngören ve Zeytinburnu'nun da olduğu bazı belediyeler, henüz kesinleşmediği halde 2002'nin başında ilan edilen 'fahiş rayiç bedeller' üzerinden vergiyi yüzde 300'leri aşan oranda zamlı alıyor.

Son ödeme tarihi 31 Mayıs olan emlak vergisi, yurttaşlara eziyet etmenin yeni bir aracı haline geldi. Aralarında Üsküdar, Güngören ve Zeytinburnu'nun da olduğu bazı belediyeler, henüz komisyon incelemesi tamamlanarak kesinleşmediği halde 2002'nin başında ilan edilen ''fahiş rayiç bedeller'' üzerinden vergiyi yüzde 300'leri aşan oranda zamlı alıyor. Uzmanlar, mükellefleri, verginin toplamını yüksek bedel üzerinden hesaplayan belediyelere karşı uyarıp ''Bu şekilde ödemeyin'' uyarısında bulunuyor.

Kimi belediyeler ise bazı yurttaşlara eziyet gibi gelse de 2 milyon liralık vergi borcunu bile taksite bağlayarak yasaya uygun davranıyor. Ancak yurttaşlar bu kez de 1 milyon liralık ödemeler için ''uzun yollar ve kuyrukları'' çekmek durumunda kalıyor. Ya fazladan para ödenmesine ya da eziyete dönüşen kuyruklara yol açan bu süreci hazırlayan gelişmeler ise yılın başında belirlenen rayiç bedellerle ilgili karmaşadan kaynaklanıyor.

Öte yandan kimi yurttaşlar, emlak vergisini yıllardır kuyruk beklemeksizin posta çekiyle öderken yetkililer pratik olmakla beraber bu yöntemde yoğunlaşılması halinde ciddi sıkıntılar meydana gelmesinden endişe duyuyor.

Kuyruk, karmaşa, yüksek vergi
Yetkililer, posta çekiyle ödeme yapmanın mükellefin hakkı olduğunu belirterek ''Ancak belediyeye ulaşması çok uzun sürüyor. Önce Ankara'ya, ardından Gayrettepe'ye geliyor'' dedi.

Emlak vergisini ödemek üzere belediyelerin veznelerine giden mükellefler, çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Mükelleflerin çoğunluğu ise ''pek akıl erdiremedikleri hesaplarla'' çıkarılan ödeme makbuzlarına şaşırıyor. Kimi de düşük miktardaki vergi borcunun ''ısrarla'' taksite bağlanmasından yakınıyor. Yani, rayiç bedellerin kesinleşmemesinden kaynaklanan karmaşadan şikâyetçi olmayan mükellef neredeyse yok...

Emlak vergisini ödemek üzere veznelerde kuyruk bekleyenlerden sorularımızı yanıtlayan mükellefler, verginin hem çok yükselmesinden hem de kimi yerlerde taksitte kimi yerlerde de toplamda ısrar edilmesinden yakındı. Üsküdar Belediyesi'ne vergi yatıran bir mükellef geçen yıl 3.5 milyon lira ödediğini bu yıl ise toplam 11 milyon lira istendiğini belirterek artış oranına dikkat çekti. Fatih Belediyesi'ne yatıranlardan Nuran Soyan da rayiç bedellerin bir an önce kesinleştirilmesi gerektiğini belirterek ''Bir karmaşadır gidiyor. Bütün bunlar rayiç bedellerin doğru ve adil belirlenlenmesinden kaynaklandı. Acaba bir daha kasımda geldiğimizde ne olacak hâlâ belli değil'' diye konuştu.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz