reklam

29 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Dünyanın en akıllı konutunda yaşamak...

Şovmen Beyaz'ın savına göre dünyanın en akıllı binası İstanbul'da kurulmuş.

Acaba şaka mı yapıyor diye kuşkulanıyor insan.

Ancak alışılmışın tersine son derece ciddi... Kendisi de aynı binada oturacağı için işi ciddiye almış besbelli...

Söylediğine göre bina her türden depreme karşı dayanıklı yapılmış. Sensörler depremi 8 saniye önce algılayıp tüm önlemleri alıyormuş. Beyaz lafını etmiyor ama, hiç kuşku yok, jeneratör sistemleri de vardır bu akıllı binanın; musluk sularını içme suyu kalitesine getiren arıtma tesisleri ve konut sahiplerini 150 metre öteden algılayan güvenlik otomasyonları olduğuna göre...

Anlaşılan 'Bu bizim Beyaz...' deyip kapıları açıyor otomatlar. Hatta 5 gün boyunca aynı saatte asansöre binecek olsa, 6. gün asansör kapısı kendisini katta bekliyor.

Akıllara durgunluk veren bir bina bu.

Acaba bu binada yaşamak akıllıca mı?

İstanbul ne yazık ki, dünyanın en akıllı kenti değil... Belki akıl açısından bir sıralama yapılsa sonlara düşer. Hatta benim tahminime göre dünyanın en akılsız kenti bile olabilir.

Aslında kent akılsız olmaz; kenti yönetenler akılsız olabilir. Ancak onların da fazla kusuru olmayabilir. Kentin sakinleri hiçbir yanlışlığa düşmeksizin, her seçimde aynı tür yöneticileri seçmekte direnirlerse seçilenler ne yapsın?

Hepimizin gördüğü gibi kentin her yanı sapır sapır dökülüyor. İşin aslına bakarsanız böyle kent olmaz; hatta ortasından geçen Boğaziçi olmasa, burası İstanbul olmaz.

Bu kadar çirkin cadde, bu kadar çirkin sokak, bu kadar çirkin bina bir arada olmaz.

Bu kadar çamur ve toz-toprak, bu kadar insan ve taşıt aynı yerde olamaz.

Bu kadar pislik, bu kadar naylon torba, bu kadar sigara kutusu, sigara izmariti, ayakkabı teki ve kedi-köpek pisliği bir çöplükten başka bir yerde olmaz.

Bu kadar kırık kaldırım, bu kadar eğri-büğrülük, bu kadar seyyar satıcı, bu kadar otopark bekçisi, bu kadar kağıt helva satıcısı, otomobil camı temizleyicisi ve seyyar dilenci bir kentte olmaz.

İşte o yüzden dünyanın en akıllı binasından çıkıp, dünyanın en akılsızca düzenlenmiş kentine girmek akıllı konut sahipleri için biraz zor olabilir.

Oysa biz akılsız ve depreme dayanıksız, asansörünü çağırsak bile gelmeyen, içeri biz mi girmişiz, yoksa hırsız mı fark etmeyen, suyu çamur gibi akan ve jeneratör sistemi olmayan akılsız konut sahipleri, hiç olmazsa sokağa çıktığımızda bir kültür şoku yaşamıyoruz.

Her şey bize akılsızca fakat normal geliyor.

Beyaz ve komşularının ise işi zor! Akıllı binadan her sokağa çıkışlarında gördükleri akılsızlıklar yüzünden tepeleri atacak, belki zamanla akıl sağlıkları bile etkilenecek.

İster misiniz, dünyanın en akıllı konutunda akıl sağlıkları bozulmuş kişiler otursun!
Akşam

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz