reklam

29 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Tarihi yapılar, özel sektör tarafından restore edilecek

Nevşehir’in Ürgüp ilçesi Kayakapı Mahallesi’ndeki 151tarihi yapı, özel sektör tarafından aslına uygun olarak restore edilerek, turizme kazandırılacak.

Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinin turizmdeki konaklama anlayışına uygun olarak yapılacak restorasyonun, turizmde devrim niteliği taşıyacak çalışma olacağını belirtti.

Kayakapı Mahallesi’ndeki 18, 19 ve 20. yüzyıllara ait 151 mimari yapının özel sektör tarafından restore edileceğini kaydeden Ödemiş, şunları söyledi: “Kültür turizminde en önemli yöntemlerden biri, misafir edilen turistlerin kültürel bütünlük içerisinde ağırlanmasıdır. Bu felsefeye uygun ender merkezlerden biri olan Kayakapı Mahallesi, çağdaş normdaki teknik mimari yöntemlerin uygulandığı bir proje ile Türk turizmine köklü değişim imajı getirecek ve turizmin gerçek anlamda Avrupa’daki kültür potansiyeline uygun halde ortaya konmasına önemli katkılar sağlayacaktır.” Restorasyon çalışmalarını yürütecek Magic Life International firması Genel Müdürü Dr.Cem Kınay da, 1969’da afet bölgesi ilan edilmesinin ardından bölgenin çok göç verdiğini, ancak 2000 yılında Kentsel Sit Alanı olarak kabul edilen Kayakapı Mahallesi’nin, yeniden yapılandırılarak, önemli bir turizm merkezi haline getirileceğini kaydetti. Proje calışmalarının başladığını ifade eden Kınay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayakapı Mahallesi’nin özgün dokusunun korunarak, turizme kazandırılması gayreti içerisindeyiz. Türkiye ve Akdeniz ülkeleri için model oluşturabilecek mahallenin kurtarılması, korunması ve turizm alanında etkin ve verimli kullanılması için yörenin mimari ve peyzaj ögelerini eski konut dokusuna göre değerlendirerek, turistik konaklama imkanı ve bölgeyi ziyaretçilere tanıtacak çeşitli etkinlikler ortaya koyacağız.” Restorasyonu 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan Kayakapı Mahallesi’nde Bizans döneminden kalma bölgenin en eski kayadan oyma kilisesi, kemikleri halen Yunanistan’da bulunan ve bölge halkınca kutsal sayılan Aziz Yuhannes’in evi ve Selçuklular döneminden kalma bir hamam da bulunuyor.“
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz