reklam

30 Mayıs 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Ürgüp Kayakapı 30 milyon dolara turizme açılıyor

Viyana merkezli Türk zinciri Magic Life, tarihi ve kültürel turizme dönük adım Kapadokya'da attı.

Magic Life, 200'ün üzerinde anıtsal ve sivil bina bulunan Ürgüp'ün tarihi Kayakapı Mahallesi'nin restore edilip, turizme açma işini üstlendi. Projenin maliyeti 30 milyon dolara çıkabilecek.

BİRLEŞMİŞ Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası içinde tanımlanan Kapadokya'da yer alan Ürgüp'teki tarihi Kayakapı Mahallesi, turizm zinciri Magic Life tarafından restore edilerek turizme kazandırılacak. 160 dönüm arazi üzerine yayılan Kayakapı'da 200'ün üzerinde anıtsal ve sivil bina bulunuyor.

Ürgüp Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılan tarihi mahallenin restorasyon ve işletme ihalesini, merkezi Viyana'da bulunan Türk turizm şirketi Magic Life International aldı.

Magic Life International Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kınay, kesin yatırım bedelinin bölgedeki 200 yapının tek tek projelendirilmesinden sonra ortaya çıkacağını, ancak 15-30 milyon dolar olarak tahmin ettiklerini belirtti.

Cami, kilise, hamam ve konutların yanısıra Yunanlılar'ın aziz olarak kabul ettiği eski köle Yuhannes'in evinin de yer aldığı tarihi Kayakapı Mahallesi'nin, 5 yıl sonra etap etap turizmin hizmetine girecek. Kayakapı Projesi kapsamında, mahallenin mimari ve peyzaj öğeleri korunarak onarılacak, eski konut dokusunda turistik konaklama imkanları yaratılacak. Restorasyondan sonra Aziz Yuhannes'in evi de müze haline getirilerek ziyarete açılacak.

Projenin yüzde 60-70'inin dışardaki finans kurumlarından sağlayacaklarını söyleyen Kınay, turiste Ortaçağ ortamında farklı mekanlarda yemek, sanat, çanak çömlek yapımı, şarap yapımı-tadımı gibi imkanları sunmak istediklerini belirtti. Genellikle bir turizm projesinin geri dönüş süresinin ortalama 12 yıl olduğunu hatırlatan Cem Kınay, Kayakapı Projesi'nin ise geri dönüşünün 20-25 yılı bulabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Kapadokya'nın turizm açısından çok önemli bir bölge olduğunu belirten Kınay, ‘‘Tarihsel bir kent dokusunu yıkılmaktan kurtararak turizme kazandıracağız’’ dedi.

KAYAKAPI YIKILACAKTI

Kültür mirasına ve turizme kazandırılması hedeflenen Ürgüp'ün kent merkezindeki tarihi Kayakapı Mahallesi, 1969 yılında afet bölgesi ilan edilerek terkedilmişti. Kayakapı Mahallesi'nin 7 trilyon lira ile başlayacağını söyleyen Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, projenin tamamlanmasının 20 trilyon lirayı bulabileceğini belirtti. Ödemiş, 2000 yılında mahallenin korunarak turizme kazandırılması için harekete geçtiklerini ve jeoloji uzmanlarının incelemesinden sonra Kayakapı'nın afet bölgesi kapsamından çıkarıldığını söyledi.

Sarıca Kilise 100 bin dolara restore ettirildi

MAGIC Life International, kendi seyahat acentası Vasco Turizm'le birlikte, Ürgüp'te 10-13. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen tarihi Sarıca Kilise'yi restore ettirdi. Kültür Bakanlığı'ndan özel izinle restorasyonu gerçekleştirilen Sarıca Kilise'yi, her yıl 27 Mayıs'ta Aziz Yuhannes için düzenlenen ayine katılmak üzere Ürgüp'e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos da ziyaret etti. Bizanlılar tarafından yapıldığı tahmin edilen kayadan oyma Sarıca Kilise'nin iki yıl süren restorasyon çalışmaları için yaklaşık 100 bin dolar harcandığı belirtildi. Erozyon bölgesinde yer alan kayadan oyma kilise, yağmur nedeniyle her yıl biraz daha eriyerek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyordu.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası içinde tanımlanan Kapadokya bölgesinin koruma alanındaki tarihi yapılardan biri olan Sarıca Kilise'nin onarımı çalışmaları KA.BA Eski Eserler Koruma ve Değerlendirme-Mimarlık tarafından yapıldı. Restorasyon, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sacit Pekak ve Arkeolog-Duvar Resmi Koruma Uzmanı Rıdvan İşler'in danışmanlığında gerçekleştirildi.
Hürriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz