reklam

31 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Arnavutköy için kâbus

* Uluslararası Anıtlar ve Siteler Konseyi'nin raporunda köprü projesinin Arnavutköy ve Kandilli semtlerine büyük zarar vereceği belirtildi. Arnavutköy Semt Girişimi sözcüsü İsmail Üstün de, sadece köprü lobisi istediği için projeye imza atılmaması gerektiğini söyledi.

Arnavutköylülerin yıllardır 3. köprüden ''inatla koruduğu'' semt, Uluslararası Anıtlar ve Siteler Konseyi (ICOMOS) tarafından yayımlanan bir raporda ''risk altındaki kültürel miras'' olarak gösterildi. Raporda, ''Arnavutköy, 19. yüzyıl boğaz köyüdür ve ahşap mimarisi ile eşsiz bir örnektir. Köprü bu semtin yoğun kültürel mirasını, yaratacağı hava ve gürültü kirliliği ile riske sokarken kentsel SİT alanının mimari görünümünü mahveden bir kâbus olacaktır'' denildi.

4 yıl önce, 3. Köprü Projesi'nin açıklanmasının ardından bir araya gelen Arnavutköylüler, ''insanoğlunun hünerli elleri ve yaratıcı aklı'' ile oluşturduğu semtlerini korumak için mücadele etmeye devam ediyorlar. Arnavutköy'ü inatla koruyacaklarını sık sık vurgulayan Arnavutköy Semt Girişimi sözcüsü İsmail Üstün , halkın aleyhine olan ve sadece köprü lobisinin istediği projelere imza atılmaması gerektiğini ifade etti. Üstün, 3. köprünün 2005 yılında tamamlanacağını açıklayan Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan 'ı da ''Marmaray Raylı Tüp Geçiş'' projesini incelemeye çağırdı. 3. köprünün çözüm değil çözümsüzlük olduğunun altını çizen Üstün, ''Gelecek yıllarda dördüncü ve beşinci köprüleri de gündeme getirecek olan bir çıkmazdır. 3. köprü İstanbul'u yaşanmaz kılacak, doğal ve kültürel dokuyu tahrip edecek bir projedir'' dedi. Üstün, toplumun büyük bir kısmının köprüyü istemediğini belirtti.

UNESCO Genel Kurulu'na insanlığın ortak kültürel mirasının korunması konusunda danışmanlık yapmak için kurulan ICOMOS, tehlike altındaki kültürel değerlere dikkat çekmek için her yıl düzenli olarak ''Risk Altındaki Kültürel Miras Raporu'' yayımlıyor. Bu yılki raporun Türkiye başlığı altında 3. köprü projesinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı Arnavutköy ve Kandilli kentsel SİT alanları da yer aldı. Raporda, ''3. Boğaz Köprüsü Projesi, Bakanlık tarafından açıklanmış ve Boğaz'ın son derece hassas bir yerinde talihsizce seçilen güzergâhın Arnavutköy ve Kandilli semtlerine büyük zarar vereceği anlaşılmaktadır. Geniş korular ve kıyı şeridindeki güzel yalıları ile Kandilli, Asya kıyısının sakin atmosferini yansıtmaktadır. Avrupa yakasındaki Arnavutköy ise eşsiz bir örnektir. Fakat hükümet henüz projeyi geri çekmemiştir'' denildi.
Cumhuriyer

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz