reklam

01 Haziran 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Ege’de kazı mevsimi

İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Manisa ve Uşak kentlerinin çeşitli bölgelerinde kazı yapacak olan ekiplerin hazırlıklarını tamamladıkları ve Haziran ayı ortalarında başlayacakları çalışmalarını Eylül ayı sonlarına kadar sürdürecekleri bildirildi.

Açıkhava müzesi niteliğindeki Ege’de bu yıl 32 ören yerinde arkeolojik kazı yapılacağı bildirildi. Ege kentlerinin Kültür Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu yaz bilimsel kazı yapılacak olan antik kentlerde ve ören yerlerinde görev yapacak ekipler, hazırlıklarını tamamladı. Kazıların haziran ayı ortalarında başlayacağı ve eylül ayı sonuna kadar sürmesinin beklendiği kaydedildi.
Arkeolojik çalışma yapılacak yerler:

İZMİR
Ege’nin incisi İzmir’de, kazıların ağırlık noktalarını, her yıl olduğu gibi, kentin kuzeyindeki Bergama ile güneyindeki Selçuk ilçeleri oluşturacak. Bu yıl Kültür Bakanlığı’nın özel önem verdiği Urla’daki Limantepe kazılarının sonuçları da arkeoloji dünyasında merakla beklenecek. İzmir’deki antik kent kazılarını, Phillsa, Tobacco gibi uluslararası nitelikteki şirketler de destekliyor. İzmir’de kazı yapılacak yerler şöyle: - Efes antik kenti (Selçuk - Avusturyalı Prof. Dr. Fritz Krinzinger) - Ayasuluk Kalesi (Selçuk - Selahattin Erdemgil) - Pergamon antik kenti (Bergama - Alman Dr. Wolfgang Radt) - Allianoi antik kenti kurtarma kazısı (Yortanlı Barajı - Bergama Müze Müdürlüğü) - Kyme antik kenti (Aliağa-İtalyan Prof. Dr. Sebastiana Lagona) - Limantepe kazısı (Urla-Prof. Dr. Hayat Erkanal) - Klazomenai kazısı (Urla-Prof. Dr. Güven Bakır) - Panaztepe kazısı (Menemen-Prof. Dr. Armağan Erkanal) - Metropolis antik kenti (Torbalı-Prof. Dr. Recep Meriç) - Phokaia antik kenti (Foça-Prof. Dr. Ömer Özyiğit) - Klaros kazısı (Menderes-Prof. Dr. Nuran Şahin) - Tahtalı Barajı kurtarma kazısı (İzmir Müze Müdürlüğü) - Smyrna kazısı (Bayraklı-Prof. Dr. Meral Akurgal) - Musalla Mahallesi Bağlararası kurtarma kazısı (Çeşme Müze Müdürlüğü)

MUĞLA
Ege’nin güneyinde, sahilleri ve doğal güzellikleri ile yabancı turistlerin ilgi odağı olan Muğla, tarihsel zenginlikleriyle de iddia taşıyor. Datça İlçesi’nde yapılan bilimsel kazılar, bu ilçenin de Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi yabancı turistlerin tercih ettiği merkezlerden biri olmasını sağlıyor. Muğla’da ağırlıklı olarak Haziran ayında başlatılacağı belirtilen arkeolojik kazı yapılacak kesimleri şöyle: - İassos kazısı (Milas - İtalyan Dr. Fede Berti) - Knidos kazısı (Datça - Prof. Dr. Ramazan Özgan) - Kaunos (Köyceğiz - Prof. Dr. Cengiz Işık) - Beçin kazısı (Milas - Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal) - Stratonikeia antik kenti (Yatağan - Prof. Dr. Yusuf Boysal) - Burgaz kazısı (Datça - Prof. Dr. Numan Tuna) - Letoon kazısı (Fethiye - Fransız Prof. Dr. Didier Laboche) - Lagine kazısı (Yatağan - Prof. Dr. Ahmet Tırpan) - Özlüce kazısı (Muğla - Prof. Dr. Berna Alpagut) - Gemile Adası kazısı (Fethiye - Japon Prof. Dr. Kazuo Asana)

AYDIN
Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nde son yıllarda ağırlık verilen Nysa kenti kazıları, Efes, Bergama gibi görkemli bir yerleşimin müjdelerini veriyor. Nysa’nın da önümüzdeki yıllarda Efes, Milet, Bergama gibi adını duyuran bir antik kent olacağına inanılıyor. Aydın’da bu yaz sezonunda kazılacak yerler şöyle: - Tralleis antik kenti (Yard. Doç Dr. Rafet Dinç) - Nysa (Sultanhisar - Prof. Dr. Vedat İdil) - Alabanda (Aydın Müze Müdürlüğü) - Milet-Didim (Alman Prof. Dr. Volkmar Vanagraeve) - Magnesia (Prof. Dr. Orhan Bingöl) - Afrodisias (ABD’li Prof. Dr. Roland Smith)

DENİZLİ, MANİSA VE UŞAK
Denizli’de bu yıl yalnızca Hierapolis antik kentinde, İtalyan arkeoloji heyetinin denetiminde kazı yapılacak. Manisa’da da bu sezon, yalnızca Salihli İlçesi’ndeki Sart harabelerinde Türk ve ABD’li uzmanların işbirliğinde bilimsel kazı düzenlenecek. Uşak’ta ise ödenek yetersizliği ve kente müze kazandırılması çalışmalarına öncelik verilmesi nedeniyle bu yıl arkeolojik kazı olmayacak.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz