reklam

03 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İmece usulü ile köye su, arıtma ve kanalizasyon tesisi kazandırdı

Kandıra ilçesine bağlı Cebeci Köyü Muhtarı Cemal Durmuş, yaptığı çalışma sonucu köyüne su, kanalizasyon ve arıtma tesisi kazandırdı. Tesisleri 375 milyara mal ettiklerini belirten Durmuş, aynı tesisleri devletin 3–4 trilyon liraya mal ettiğini söyledi.

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Cebeci Köyü Muhtarı Cemal Durmuş, yaptığı çalışma sonucu köyüne su, kanalizasyon ve arıtma tesisi kazandırdı.

1999 yılında köylülerin istemesi ile tatil köyü olan Cebeci’de muhtar olan Durmuş, muhtar olması ile birlikte köyün problemlerini çözmek için çalışmalara başlar. Muhtar Durmuş, köyün su, kanalizasyon, arıtma tesisi ve yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki plajın düzensizliğini ve kirliliğini çözmek için yetkililerden yardım istedi. Ancak bürokratik engeller ve yaşanan ekonomik krizden dolayı sorunlara çözüm bulamayan Durmuş, çare olarak kışın nüfusu bin 500, yazın ise 30 – 35 bin arasında değişen köylüler ile tatilcileri organize etmekte buldu. İmece usulü köylüleri bir araya getiren Durmuş, bir heyet kurarak, hane başına önce 100’er milyon lira toplayarak çalışmalara başladı. Muhtar Durmuş, yapılan işlerin büyüklüğü karşısında hane başına 200 dolar toplayarak tekrar işe başladı.

Muhtar Durmuş, 16 bin metre uzunluğunda boru döşeterek ve köyün en ücra yerine su taşıyarak su sorununu halletti.

Durmuş, suyun gelmesiyle birlikte köyde bu sefer de kanalizasyon sorunu yaşanmaya başladığını söyledi. Durmuş “Köylülerle tekrar bir araya geldik. Ve para topladık. Kandıra Belediyesi ile Köy Hizmetleri Kocaeli İl Müdürlüğü’nden araç kiralayarak yaklaşık 16 bin metre uzunluğunda kanalizasyon boru hattını döşettik.” dedi.

Köye su ve kanalizasyon hizmetini devletin yapması halinde 3 – 4 trilyon liraya mal olacağını belirten Muhtar Cemal Durmuş, “Ancak köylüler ile yaptığmız imece usulü çalışma ile içme suyu ve kanalizasyonu yaklaşık 375 milyar liraya mal ettik.” şeklinde konuştu.

Vali Kemal Önal’dan köy için bir arıtma tesisi istediklerini belirten Durmuş, İl Özel İdare’nin arıtma tesisinin yapılmasında yardımcı olduğunu kaydetti. Tesisin kısa zamanda yapılmaya başlandığını ve önümüzdeki pazartesi günü devreye gireceğini ifade eden Durmuş, “Kurulan biyolojik arıtma tesisi çevrede ilk. Burada toplanan evsel atıklar arıtıldıktan sonra yanında kurulan gölette toplanacak, temiz olarak Karadeniz’e boşaltılacak.” şeklinde konuştu.

Çok uzun olan sahil şeridinin yazlıkçılar ve turistler tarafından daha iyi kullanılması için sahil projesi de başlattıklarını söyleyen Durmuş, proje içinde olan yol için de çalışmalara başladıklarını ve kısa zamanda bitirmek için yetkililerden yardım beklediklerini belirtti.

Köyde yapılan faaliyetlere rağmen devletin Cebeci köyünü tanımadığını öne süren Cemal Durmuş, “Biz bir araya gelerek köye su getirdik, kanalizasyon sorununu hallettik. Devletten bir kuruş destek görmedik. Buna rağmen, bizden yaklaşık 70 – 80 milyar lira KDV alındı. “ diye konuştu.

Köydeki çalışmaları destekleyen Kandıra Belediyesi Fen İşleri Müdürü Erkan İşler, muhtarlığın girişimleri sonucu yapılan çalışmaların takdire şayan olduğunu belirtti.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz