reklam

03 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

'3. Boğaz Köprüsü' kriz yarattı

Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan 'ın ''2005 yılına kadar bitecek'' diyerek açıkladığı ''3. Boğaz Köprüsü'' projesi koalisyon içinde de sorun oldu. DSP İstanbul Milletvekili Zafer Güler , ''İstanbul için en büyük kötülük'' dediği projeye karşı çıkarken ''Belediyede ve bakanlıkta kapalı kapılar ardında pazarlık yapılıyor. Birçok rantçı ve arazi mafyası Bayındırlık Bakanlığı'nda çadır kurdu'' dedi.

MHP'li Bayındırlık Bakanı ile aynı partiden Ulaştırma Bakanı Oktay Vural arasında da anlaşmazlığa neden olan 3. Boğaz Köprüsü projesine, DSP İstanbul milletvekilleri isyan etti. MHP üzerinde etkili olan ''karayolu lobisinin'' seçim tartışmaları arasında bakanlara baskı kurduğunu ileri süren DSP'liler, projenin durdurulması için hükümet düzeyinde girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

DSP'li Zafer Güler, Bayındırlık Bakanı'nı ''İstanbul'un ipini çekmekle'' suçladı. 3. köprünün, kamulaştırma bedeli bile hesaplanmadan 800 milyon dolar dolayında maliyeti olduğunu, tüp geçidin yüzde 30 daha ucuz olacağını vurgulayan Güler, ''Ayrıca İstanbul bir deprem şehri. Deprem riski bu maliyeti yüzde 40-50 oranında arttırıyor. Bilimsel çalışmalara göre bir deprem anında 1. Boğaziçi Köprüsü'nün bütün viyadükleri yıkılacak. Dördüncü, beşinci köprünün projeleri de hazır. İstanbul'a bundan daha büyük kötülük olamaz'' dedi.

DSP milletvekili, Ankara'da kulis çalışması yapan lobilerle ilgili olarak da şunları söyledi:

''Projenin tasarlandığı bölgelerde otobanların çevresi ve Hazine arazileri çoktan yağmalandı. Yol yapan müteahhitler, bazı asfalt ithalatçıları, hafriyatçılar bu proje için uğraşıyor. Uzun zanmandır birçok rantçı ve arazi mafyası bu işin yapılması için bakanlıkta çadır kurdu. İlgili bakanlıklarda ve belediyelerde kapalı kapılar ardında pazarlık yapanların gün ışığına çıkartılması gerekiyor. Bürokratlar ve rantçılar İstanbul'dan elini çekmeli.

Bunu yapanlar İstanbullu değil, İstanbul'u köylerinde kartpostallarda görüp gelmişler. İstanbul ne kadar bahtsız bir şehir ki kaderi hep İstanbullu olmayanların elinde. İstanbul'un kalan tek akciğeri Beykoz ve Kilyos etrafındaki ormanlar. Bir dünya şehrini, bir açık hava müzesini kendi ellerimizle yok ediyoruz.''

Öte yandan Afyon'da çeşitli temaslarda bulunan Bayındırlık ve İskân Bakanı Akcan, İstanbul'a 3. köprünün şart olduğunu söyledi. 3. köprüyle ilgili ilgili henüz belirlenen bir projenin bulunmadığını söyleyen Akcan, ''Buna İstanbul'daki yerel yönetimler ile Bayındırlık Bakanlığı ortak karar verecek'' dedi.
Cumhuriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz