reklam

03 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Sao Paulo'dan al haberi

Brezilya, 'küreselleşen' dünyanın geleceğinin aynası: Sefalet içinde diş bileyen milyonlar bir yanda, helikopterlerden inmeyen, 'kale-kentlerden' çıkmayan bir avuç zengin öbür yanda

Bilimkurgu yazarlarının, göğe asılı malikânelerde yaşayan bir avuç zenginle, çürümüş kentlerde birbirini boğazlayan sefil yığınlardan dem vurduğu 'kara ütopyalar', hızla küreselleşen dünyanın gerçekliği haline geliyor. Güney Amerika'nın en büyük ülkesi Brezilya'nın 18 milyonluk Sao Paulo kenti de, zengin-yoksul uçurumunun derinleştiği küreselleşen dünyayı nasıl bir gelecek beklediğinin fotoğrafını bugünden veriyor.
ABD'nin The Washington Post gazetesi, Sao Paulo'da evinden işe, eğlenceye, alıverişe, hatta kiliseye helikopterle gidip gelen Brezilyalı zenginleri konu etti. Dünyanın en büyük dördüncü metropolü Sao Paulo, helikopter kullanım oranı konusunda rakipsiz. New York'ta topu topu 10 helikopter pisti varken, Sao Paulo'da bu sayı 240. Saat başı en az 100 kalkış yapılıyor, ki bu bir dünya rekoru. Bazı zenginler, fiyatları 400 bin ile 2 milyon dolar arası helikopterleri gözünü kırpmadan satın alıyor. Daha tutumlularının helikopter talebiyse, kentte muazzam bir kiralık helikopter sektörü yaratmış. Doğal olarak dünyanın en fazla helikopter kiralama şirketi de Sao Paulo'da.

Alphaville adlı kale-kent
Ancak bunun nedeni Sao Paulo'nun ulaşım altyapısının içler acısı halde olması değil, güvenlik. Çünkü milyonlarca yoksulun varoşlarda ölüm kalım savaşı verdiği Sao Paulo bir suç cenneti. Cinayet ve adam kaçırma vakaları her yıl katlanarak artıyor. Washington'da 100 bin kişide 7.4 olan cinayet oranı, Sao Paulo'da tam 60. Sadece bu yılın ilk beş ayında 63 adam kaçırma
olayı gerçekleşmiş. Oysa geçen yıl bu sayı 15'miş. Yani suç oranı ile helikopter kullanım oranı arasında sıkı bir ilişki var.
Zenginlerin başvurduğu bir çare de çok sıkı korunan 'mini şehirler' kurmak. Sözgelimi 30 bin Sao Paulolu zenginin yaşadığı Alphaville'de, sözgelimi bir markete girmek için bile son teknoloji eseri dedektörlerin konulduğu kontrol noktalarından geçmek gerek. Bu 'kale-kenti' 1100 kişilik bir muhafız ordusu koruyor. Etrafı yüksek duvarlar, elektrikli tellerle çevrili. Okullar ve sosyal tesisler şehrin içinde. Sao Paulo'da bu tür 'kale-kentlerden' 300 tane var. Nüfusun en zengin yüzde 10'unun milli gelirin yüzde 50'sinden fazlasını, en yoksul yüzde 10'unun yüzde 1'inden azını aldığı Brezilya'da, son yıllarda buralarda yaşayanların sayısı hızla artıp 1 milyonu aşmış. Zengin çocukları, fidye için kaçırılma korkusu nedeniyle buralardan çıkarılmıyor. Washington Post'a konuşan Brezilyalı bir zengin, ilk kez Sao Paulo sokaklarında gezdirdiği çocuklarına, dilenen insanların, sokak çocuklarının gerçek olduğunu açıklamakta zorlandığını anlatıyor.

Estetik cerrahi zaruri
Sao Paulo gerçeğinin en dudak uçurtan yanlarından biriyse, bu şehirde dev bir estetik cerrahi sektörünün gelişmesi. Sadece zenginlerin güzellik dertlerine yanıt vermiyor bu sektör. Zira kaçırılanların ailelerinin gözünü korkutmak için kesilip gönderilen parmak, kulak, burun gibi organları daha sonra yerine dikmek gerekiyor.
Bıçak sırtı bir ekonomiye sahip olsa da Brezilya'da özel güvenlik şirketlerine yılda 2 milyar dolar ödeniyor. Her yıl 4 bin araba kurşun geçirmez zırhla kaplanıyor. Bazı zenginler, çevrelerindeki yoksulları yanıltmak için ucuz arabalara biniyor. Ama 20 bin dolarlık bir Wolkswagen'i zırhla kaplamak için 40 bin dolar harcamaktan da kaçınılmıyor. (The Washington Post)
Radikal

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz