reklam

05 Haziran 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

A. Vefik Alp’ten öneri: 3. köprü ile tüp geçişi birleştirelim

Başbakanlık Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, “Boğaz’a üçüncü köprüye karşı olduğunu belirterek, Boğaz’a üçüncü köprü şart” diyen Bayındırlık Bakanı’na üçüncü köprü ile tüp geçiş projesini birleştirme önerisinde bulundu.

Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan’ın İstanbul Boğazı’nda 3. köprü yapılması gerektiği açıklamasıyla başlayan tartışmalara Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp de katıldı. İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. Boğaz köprüsüne karşı olduğunu ifade eden Alp, sadece demiryolunu kapsayan tüp geçiş projesi ile 3. köprü projelerinin birleştirilerek karayolu ve demiryolu geçişini birlikte sağlayacak yeni bir tüp geçiş projesi yapılması önerisinde bulundu. Alp “Artık dışarıya borçlanmayalım. Boğaz’a yapılacak 3. köprü ile tüp geçiş projesi birleştirilsin. İki defa yolunmayalım. Karayolu ve demiryolu geçişini birlikte sağlayacak bir projeyle işi bitirelim. Boğaz’ın yakasına bir daha ulaşım bahanesiyle yapışmayalım.” dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nda önceki gün başlayan II. Mülkiyet Sempozyumu’nda ‘Çarpık Kentleşme’ konulu bir konuşma yapan Başbakanlık Başdanışmanı Alp, İstanbul Boğazı’nın köprü yerine araç ve demiryolunu kapsayan tüp geçişle geçilmesi halinde köprülerin deprem, terörist saldırı ve savaşlarda zarar görme riskine karşı da sigortalanmış olacağını dile getirdi. Fransız bir inşaat firmasının bu yeni projeye tüp geçişin 15 yıllık işletmesini almak, köprü geçişlerinden de kısmen pay almak kaydıyla talip olduğunu anlatan Alp şunları söyledi: “Fransızlar beş kuruş almadan bu işi yapmaya hazır. Ancak 3. köprü yapılırsa tünelleriyle birlikte 1 milyar dolar. Sadece demiryolu geçişine imkan veren iki tünelli tüp geçiş için 3 milyar dolar para ödeyeceğiz. Buna gerek yok. Artık dışarıya borçlanmayalım. Her ulaşım sıkıntısında da Boğaz’a sarılmayalım. İkisini birlikte yapıp işi bitirelim.”

Çarpık kentleşmenin, ısı kaybı, ulaşım, altyapı gibi kalemler açısından her yıl Türkiye’ye 10 milyar dolar kaybettirdiğinin altını çizen Alp, İstanbul’un depreme hazırlanması ve mevcut yapıların iyileştirilmesi için ilginç bir teklifte bulundu. İstanbul’da belirli bölgelerde devlet kontrolünde yapılara verilen kat izinlerinin yüzde 15–25 alanında artırılmasını öneren Alp, “Böylece hem halkın depremde zarar göreceğine inandığı binayı yıkıp yeniden yapma, hem de bu işi yapacak müteahhitlere fazla katlar aracılığıyla para kazanma imkanı sağlanmış olur.” dedi.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz