reklam

06 Haziran 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Sezer: Çevreyi korumak herkesin görevi

Dünya Çevre Günü, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yayınladığı mesajda kamu kurum ve kuruluşlarından eğitim kurumlarına, özel sektörden sivil toplum örgütlerine, medyadan tek tek bireylere kadar herkese çevre bilincinin oluşturulması ve korunması konusunda büyük görev ve sorumluluk düştüğüne dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Sezer, mesajda, bilgi çağının önemli sorunlarından birinin gelişen teknoloji,nüfus artışı, çarpık kentleşme, üretim süreci ve enerji kullanımındaki farklılaşma gibi nedenlerin doğa üzerinde görülen olumsuz etkisi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Sezer,1972'de Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde Türkiye'nin de katılımıyla geniş bir platformda toplanan Stockholm Konferansı'nın çevre sorunlarıyla uluslararası savaşım konusunda önemli bir başlangıç olduğunu bildirdi. Toplantıda alınan ilke kararları ve yayımlanan bildiride, çevre sorunlarının çözümü konusunda uluslararası işbirliği ve dayanışmanın önemi vurgulandığı, daha sonra da bu çizgide çevre konferansları ve anlaşmaların yapıldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'nin de uluslararası çevre politikalarına gerekli desteği vermeyi ilke olarak benimsediğini çevrenin korunmasıyla ilgili birçok anlaşmaya imza attığını hatırlattı.

Çevre sorunlarının çözümü için tüm ülkelerin daha etkin savaşımının gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, mesajında şunları kaydetti:

''Çevre değerlerini korumayan toplumların kalıcı ve sağlıklı gelişmesi söz konusu olamaz. Kalkınma ile çevre arasındaki dengeyi kurmuş, sınırlı kaynakları tüketmeden, gelecek kuşakların gereksinimlerini de göz önünde bulunduran sürdürülebilir kalkınma anlayışını yaşama geçiren toplumlar, geleceğe daha güvenle bakmaktadırlar. Ancak, çevre sorunlarının küresel etkileri, ülkelerin tek başına çabalarını, çözüm için yeterli kılmamaktadır.''

Çevre sorunlarının çözümü konusunda uluslararası çalışmaların yanısıra, bireylerin ve sivil toplum örgütlerinin üzerlerine düşen denetim ve koruma sorumluluğunu yerine getirmesinin önem taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Sezer, ''Yaşadığı çevreye sahip çıkan bireyler, geleceklerini de güvence altına alırlar'' dedi.

Çevre değerlerinin korunmasında bireylerin, çevre politikalarının oluşum ve uygulamasına etkin ve bilinçli katılımlarının da önem kazandığına değinen Cumhurbaşkanı Sezer, şunları kaydetti:

''Yaşadığı çevreyle bütünleşen ve onu koruyan bireyler, sağlıklı çevre koşullarının oluşturulabilmesinin anahtarıdır. Canlıların yaşamasına ve türlerini sürdürmelerine olanak sağlayan doğal ortamın korunması, insanlığın geleceği yönünden büyük önem taşımaktadır.

Çevre değerlerini koruyarak toplumsal gönenci en üst düzeyine çıkarmak uygulanacak çevre politikalarının temelini oluşturmalıdır. İnsan, toplumsal ve doğal çevresiyle bütündür. Çevresel sorunlarıninsan yaşamını olumsuz etkileyeceği ve sağlıklı kuşaklar yetişmesini engelleyeceği kuşkusuzdur.

Kamu kurum ve kuruluşlarından eğitim kurumlarına, özel sektörden sivil toplum örgütlerine, medyadan tek tek bireylere kadar herkese çevre bilincinin oluşturulması ve korunması konusunda büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir."

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yurt genelinde düzenlenen etkinlikler şöyle:

İSTANBUL
İstanbul'da öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri İstiklal Cadddesi'nde yürüyüş düzenledi.

Galatasaray Lisesi önünden başlayan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Bandosu'nun da katıldığıyürüyüş, Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde son buldu. Yürüyüş sırasında öğrenciler üzerinde ''Türkiye Çöl Olmasın'', ''Erozyonla Savaş Kutsaldır'', ''Erozyon Yurdumuzun Kanseridir'' yazılı dövizler taşıdı.

KONYA
Konya Valiliği'nce düzenlenen Çevre Yürüşü'ne hayvanserverler de katılarak köpeklerle birlikte yürüdü. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından Alaaddin Tepesi çevresinden Fuar giriş kapısına kadar yürüyen göstericilere vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

KAYSERİ
Kayseri'de, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar ''Çevre Yürüyüşü'' yapıldı. Kayseri Vali Yardımcısı Nurettin Güven, yürüyüş öncesi yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerin çevre sorunlarını artırdığını belirtti. Konuşmaların ardından, öğrenci korosu çevre konulu şarkıları seslendirdi. Törene katılan izci grupları de ellerindeki pankartlarla çevre kirliliğinin olumsuz etkilerine dikkat çekti.

ÇANAKKALE
Çanakkale İl Çevre Müdürü İbrahim Deniz, Çanakkale'nin çevre sorunlarından en az etkilenen il olduğunu bildirdi. Cumhuriyet Alanı'ndaki törende öğrencilerin çevre ile ilgili şiirler okumasının ardından, çevre konusunu işleyen şiir ve kompozizyon yarışmalarında derece alan öğrencilere ödülleri verildi.

MALATYA
Malatya Valisi Mustafa Yıldırım, çevrenin büyük tehlike altında olduğunu söyledi. Vali Yıldırım, doğayı korumanın dünyadaki tüm bireylerin görevi olduğunu belirtti. Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen törende, çevrekonulu komposizyon, şiir, resim ve fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı.

ANTALYA
Antalya Muratpaşa Belediyesi'nce, ''Çevre Günü'' etkinlikleri çerçevesinde, Kaleiçi Semti'nde temizlik çalışması yapıldı, ''Çevre Parkı''nın açılışı gerçekleştirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Çevre İl Müdürlüğü'nün de destek verdiği çalışmada, Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı 50 personel görev yaptı.

AYDIN
Aydın'da çeşitli okullardan öğrenciler, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Ellerindeki pankart ve dövizlerle hükümet konağına kadar yürüyen öğrenciler, Vali Emir Durmaz'ı makamında ziyaret etti.
Hürriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz