reklam

07 Haziran 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Beypazarı UNESCO’nun koruması altına girecek

Sahip olduğu tarihi evleri ile gerek Türkiye’de, gerekse de dünyada pekçok kişi ve kurumun ilgi odağı haline gelen Ankara’nın Beypazarı ilçesi, UNESCO’nun Korunmaya Değer Tarih ve Kültür Değerleri Listesi’ne girecek.

Kültür Bakanlığı, Beypazarı Belediye Başkanlığı ve UNESCO Kültür Elçisi Zülfü Livaneli tarafından yürütülen ortak çalışma ile Beypazarı’nın bu listeye girmesi Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) tarafından da destekleniyor.

Beypazarı ilçesi sahip olduğu tarihi izler ve geleneksel Türk evlerinin restore edilmesiyle dikkatleri çekerken, ilçenin zenginliklerini tanıtmak için de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

‘Beypazarı Tarihi Evler, El Sanatları, Havuç ve Güveç Festivali’ Beypazarı’nın dışarıya tanıtımı için düzenlenen festivallerden biri. İlçe halkı tarafından bilinçli bir şekilde değerlendirilen bu etkinlik, dışarıdan birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikler arasında, gezi programı, sergiler, saydam gösterileri, yöresel folklor gösterileri ve yine yöresel yemeklerin sergilendiği yemek yaşıması yer aldı.

Ankaralılar Vakfı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), MHP ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katkısıyla gerçekleşen festivalden en çok da yöre esnafı memnun kaldı. Özellikle haftasonlarında düzenlenen turlarla hareketlenen ilçe sokakları, ‘modernize edilmiş tarihi mekanları’ ile özel bir hayran kitlesine sahip. Haftasonlarında 15 otobüsü bulan turların getirdiği ziyaretçileri olabildiğince memnun göndermeyi hedefleyen ilçe halkı, Beypazarı’nda tek eksiklik olarak konaklama ihtiyacının giderilememesini gösteriyor.

Bir diğer sorun ise ilçeyi henüz yabancı turistlerin keşfetmemiş olması. Bu sorunu aşmak için geçen yıl, ilçe iki uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bunlardan biri, ülkedeki birçok yabancı elçiliğin biraraya getirildiği ‘Avrupa Birliği Sempozyumu’. Bir diğeri ise ilçenin genel yapısına ve hedefine uyan bir etkinlik olan ‘Tarihi Evler Sempozyumu’ ile yörenin dışırıya açılımı ve tanıtımı hedeflendi.

Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Beypazarı adına yapılan her çalışmanın, devlete yük olmadan, gönüllü gruplarla ilçenin düzeninin sağlanmış olmasını özellikle büyük bir avantaj olarak görüyor. Restorasyon çalışmaları, çevre düzenlemesi gibi birçok çalışma sivil toplum grupları ve bilimsel destek sağlayan gruplar sayesinde gerçekleştirilmiş.

Beypazarı’nda, tarihi evlerin içine yerleştirilmiş cafeler, restoranlar, sergi salonları, butik ve alışveriş merkezleri tamamen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek şekilde dizayn edilmiş. İlçenin en önemli özelliği ise, yapılan hiçbir çalışmanın, yöredeki orijinaliteyi bozmamış olması.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz