reklam

10 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Çocuklardan deprem projesi

Depremden korunmak konusunda ''büyüklerin ihmali'' bulunduğu noktasında birleşen İstanbullu çocuklar, depreme karşı korunma projeleri geliştirdi.

TÜBİTAK Buluş Şenliği'ne katılan Özel Eyüboğlu Çamlıca İlköğretim Okulu öğrencileri, hazırladıkları projelerle, 17 Ağustos depremi sırasında yaşadıkları ''korku ve çaresizliğe'' çözüm arıyorlar.

Yüksek bir apartmanda oturan Başak Ören, ev içinde korunma sağlayan ''Deprem Yumurtası'', deprem sırasında merdiveni kullanamadıkları için evde mahsuran Ekin Seçinti ''Deprem Kaydırağı'' ve sarsıntının şiddetini azaltmak isteyen Emirhan Dinçer ile Yunuscan Sevimli ''Depreme Karşı Temeli Tutan Manyetik Güç'' projelerini oluşturdular.

İlköğretim 5. sınıf öğrencisi Ekin Seçinti, deprem sırasında küçük kardeşi, anne ve babasıyla evde mahsurkaldıklarını, tehlikeli olduğu için merdiven veya asansörü kullanamadıklarını anlattı. Evden ayrı temeli bulunan bir kaydırak sayesinde ''güvenli ve rahat'' iniş sağlanabileceğini dile getiren Ekin, projesinin çok da ekonomik olduğunu söyledi. Ekin, büyüklere seslenerek, depremin ciddiye alınmasını ve korunma için daha fazla para ayrılmasını istedi.

Yine 5. sınıf öğrencilerinden Başak Ören ise apartmanın 15. katında oturduklarını belirterek, ''Depremde çok salladık, yüksekte olduğumuz için de diğerlerinden daha fazla hissettik, ben çok korktum'' diyerek, projesini hazırlarken ev içi korunmayı esas aldığını söyledi.

Deprem anında yüksek binalardan inmenin mümkün olmadığını dile getiren Başak, projesini şöyle anlattı:

''Bu proje, ev içinde korunma sağlayacak. Evin bir odası çelikle korunaklı hale getirilecek. Odanın içine su, hava tankları, tuvalet, ecza dolabı, ses ve ışık sinyali gönderen verici gibi gerekli malzemeler yerleştirilecek. Tavana da çökme ihtimaline karşı hava yastığı koyulacak.''

Projeye ''deprem yumurtası'' adını veren Başak, bunu gerçekleştiren insanların depremden sonra ''yumurtadan çıkan civciv'' gibi yeni bir hayata başlayacağını söyledi.

ALINAN TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL

İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinden Emirhan Dinçer ile Yunuscan Sevimli de ''Depreme karşı temeli tutan manyetik güç'' projesini hazırladılar.

Bu projeye göre binanın temeline demir, nikel gibi manyetik malzemeler yerleştirilecek ve altına demir plaka koyulacak. Metal plaka, tellerle jeneratöre bağlanacak. Özel sistemle hazırlanan jeneratörde, birbirine 1-2 milim yakınlıkta 2 tel bulunacak ve küçük bir sallantıda birbirlerine değerek plakaya elektrik yükü verecek. Plaka, elektromıknatısa dönüşerek, temeli tutacak.

''Depremi engelleyemeyiz ama korunabiliriz'' diyen Emirhan, alınantedbirleri yeterli bulmadığını söyledi. Emirhan, alınacak önlemler için daha fazla para ayrılması gerektiğini belirterek, ''zamanla herşeyin düzeleceği umudunu'' dile getirdi.

Yunuscan da proje fikrinin, 17 Ağustos depreminden sonra akıllarına geldiğini ifade ederek, ''Depremin şiddetini azaltacak bir şey yapmak istedik. Yeterli korunma olduğunu düşünmüyorum, daha fazlası yapılmalı'' diye konuştu.
Hürriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz