reklam

10 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir değişiyor

Düzensiz yapılaşmaya dur diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina, eğitimden, yeşil alana, Büyük Kanal'dan çağdaş bulvarlara kentin kaderini değiştirecek projeleri uygulamaya koydu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina göreve geldiği günden bu yana şehre kazandırdıklarıyla İzmir'in adeta çehresini değiştirdi. Son yıllardaki düzensiz yapılaşmaya 'dur' diyen Piriştina, son üç yılda şehrin kaderini değiştirecek projelere imza attı. Eğitimden yeşil alanlara, körfezden tarihi mekanlara kadar birçok konuya el atan Piriştina, Büyük Kanal Projesi'nde yapılan revizyonla İzmir Körfezi'ni adeta eski günlerine geri döndürdü, yeşil alanlarla şehre adeta nefes aldırdı.
Kent, ilçe semt ve mahalle ölçeklerinde hizmet verecek birçok irili ufaklı park düzenlemesi İzmir genelinde hakkaniyetli bir dağıtım gözetilerek vatandaşların hizmetine sunuldu. Yeni yaya alanları, meydanları oluşturularak belediyeye ait Yassıcaada İzmirli hemşehrilerin günübirlik yararlandığı bir alan haline getirildi. Kültürpark gerçek bir kültür merkezine dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Üç yılda 1 milyon 482 bin metrekarelik yeni aktif yeşi alan İzmirlilerle buluştu.
Kent içi toplu ulaşım standartlarının yükseltilmesi, otomobil dışında alternatif ulaşım türlerinin yaygınlaştırılması ve kentiçi erişimin kolaylaştırılması için Büyükşehir, 'Ulaşımda dönüşüm Projesi'ni'hayata geçirdi. Taşıtların erişimini değil kentlilerin erişimini hedefleyen bu proje, üç temel toplu ulaşım türünün yani otobüs, vapur ve metronun bir sistem oluşturacak şekilde bütünleşmesini ve bu türler arasındaki oranların yeniden düzenlenmesi amacıyla hayata geçirildi. Yapılan düzenlemeler sayesinde bugün İzmir, 24 saat kesintisiz ve konforlu toplu ulaşım hizmetinin sağlandığı bir kent haline geldi.

Şehir, yeşil bir örtüye büründü

Güzelbahçe-Bostanlı arasındaki kıyı düzenlemesi tamamlanarak İzmirlilerin kullanımına açıldı

İzmir birkaç yıl öncesine kadar kent merkezinde bulunan kültürpark dışında geniş dinlenme alanları bulunmayan, kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı çok düşük bir kent konumundaydı. Büyükşehir Belediyesi son üç yıllık dönemde kentiçi ve yakın çevresindeki yeşil alan miktarını mekansal adaleti sağlayacak biçimde dengeli artırmak, var olanları işlevsel ve kullanılabilir kılmak için büyük bir atılım başlattı. Körfez kenti olan İzmir'i boydan boya yeşille kuşatacak Güzelbahçe, Çiğli Kıyı Bandı Düzenlemesi'nin ara etabı niteliğinde olan Güzelbahçe, Kordonboyu, Meles Bayraklı Altınyol ve Bostanlı kıyı düzenlemeleri tamamlanarak İzmirlilerin kullanımına açıldı.

20 yılda bitecek iş 2 yılda bitti
İzmir'in onlarca yıllık rüyası Büyük Kanal Projesi, yürütülen disiplinli çalışma ile büyük ölçüde tamamlandı. 20 yılda bitmesi öngörülen iş 2 yılda bitme noktasına getirilerek yüzde 98'lik bölümü tamamlandı. Önlemler sonucunu kısa sürede gösterdi. Körfez suyundaki koli basili oranları AB Yüzme Suyu Yönetmeliği'nde belirtilen değerlerin altına düştü. Körfezin önüne çekilen utanç duvarı Ragıp Paşa Dalyanı yerle bir edildi. Yeni Kale Geçidi genişletilerek Meles Deltası ıslah edildi. Körfez son birbuçuk yıl içinde kademeli olarak gözle görülür bir iyileşme sürecine girdi. İzmir genelindeki 61 derenin ıslahına ilişkin projeler hazırlanarak hayata geçirildi. 25 derede ıslah çalışmaları biterken geri kalan 36 deredeki ıslah çalışmalarınında yıl sonuna kadar bitmesi bekleniyor.

Tarihi evlerin can buldu
Büyükşehir Belediyesi eski tarihi evlerin yüzünü güldürmek amacıyla şehir genelinde kapsamlı bir çalışma başlattı. Pilot bölge olarak seçilen Alsancak 1448 ve 1449 sokaklardaki (Dantel sokak) tarihi 41 yapı ele alınarak dış cepheleri, cumbaları ve cephe boyaları aslına uygun olarak yenilendi. Eski evlerin öne çıkarılması projesi kapsamındaki çalışmaların önümüzdeki günlerde şehrin diğer kesimlerine de kaydırılacağı açıklandı.

Olimpiyat evleri rüyası
İzmirliler Olimpiyat evleriyle ev sahibi olma imkanı buldu. 2005 yılında İzmir'de gerçekleştirilecek olan Dünya Üniversite Oyunları'na katılacak sporcuların barınması için Büyükşehir Belediyesi tarafından Uzundere'de inşaa edilecek 1174 konutun vatandaşlara pazarlanması çalışmalarına start verildi.
2005 Universiade Dünya Üniversite Oyunları Köyü Çevre Yolu, Limontepe girişinin hemen yanında kuruluyor. 2005 yılı sonunda hak sahiplerine teslim edilecek olan konutların taksitleri 2002 yılı Temmuz ayında başlayıp 60 ay sürecek.
Yeni Asır

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz