reklam

11 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Kütüphaneler makam odası yapılacak’

İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) 14 seminer kütüphanesinin birleş- mesiyle oluşturulan yeni kütüphanenin açılış töreninde Rektör Kemal Alemdaroğlu’nu eleştiren gazeteci Murat Bardakçı, oda kazanmak isteyen bazı hocaların kütüphaneleri kapattırdığını iddia etti.

Edebiyat Fakültesi bünyesindeki 14 seminer kütüphanesini birleştiren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, yeni kütüphanenin açılışında zor anlar yaşadı. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Tarhan açılışa katılmazken, törene gelen gazeteci–yazar Murat Bardakçı rektör ve hocaları eleştirdi. Oda kazanmak isteyen bazı hocaların seminer kütüphanelerini kapattırdığını iddia eden Bardakçı, “Türkiye’nin en modern, en rahat çalışılan kütüphanelerinden birini mahvettiler.” değerlendirmesinde bulundu. Açılışta konuşan Rektör Alemdaroğlu, “Artık seminer kütüphaneleri dönemi geride kalmıştır.” dedi.

Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, icraatına destek amacıyla Prof. Dr. Semavi Eyice’nin 1995 yılında kaleme aldığı bir makaleyi dayanak gösterdi. “Bazı hocalar karşı çıksa da bu kütüphaneleri bir araya topladık.” diyen İÜ Rektörü, bir araya getirilen 14 kütüphanede kayıtlı görünen 112 bin kitaptan 9 bininin kayıp olduğunu açıkladı.

Kemal Alemdaroğlu’ndan sonra söz alan Murat Bardakçı, rektörün örnek verdiği Prof. Dr. Semavi Eyice’nin özel kütüphanesini 2,5 trilyona satışa çıkardığını hatırlatınca gergin anlar yaşandı.

Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi ile İÜ Merkez Kütüphanesi’nin durumu konusunda eleştirilerde bulunan Bardakçı, dünya üniversitelerinde seminer kütüphanelerinin kapatıldığı fikrinin doğru olmadığını, Alemdaroğlu’nun bu konuda yanlış yönlendirildiğini kaydetti.

Kütüphanelerin birleştirilmesinin oda kazanmak isteyen bazı hocalar tarafından gündeme getirildiğini iddia eden Bardakçı, konuşmasının devamında İstanbul Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü yöneticilerini Osmanlıca bilmemekle itham etti. Yıldız Sarayı Kütüphanesi’ndeki yazma eserlerin İÜ Merkez Kütüphanesi’nde saklandığını hatırlatan Bardakçı, bu eserlerin üç yıldır bodrumda kötü şartlarda bekletilmesinden yakındı. Bardakçı, “Mikrofilmler çok pahalı yapılıyor. Tanesine 100 dolar isteniyor. Avrupa ülkelerinde dahi bu kadar yüksek fiyat istenmez. Bu yüzden birçok bilim adamı araştırmasından vazgeçmek zorunda kalıyor.” dedi.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz