reklam

12 Haziran 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Urfa UNESCO'ya hazırlanıyor

Birçoğu bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yıkılmaya yüz tutan eserler son iki yıldır Vali Muzaffer Dilek'in çabasıyla olanaklar ölçüsünde restore edilerek vatandaşlar ve turistlerin kullanımına sunuldu.

Suriye sınırındaki Göbeklitepe'de yapılan son arkeolojik kazılarda elde edilen bulgulara göre geçmişi, 11 bin yıl öncesine kadar uzanan Urfa'da valilik, yok olmaya yüz tutmuş eserleri ayakta tutmak için olağanüstü çaba harcıyor. İnsanoğlunun avcı-toplayıcı olarak yaşadığı neolitik çağda yerleşim merkezi olduğu belirlenen kentte, tarihi köprüler, konaklar ve kiliseler Vali Muzaffer Dilek 'in girişimleriyle folklorik ve sanatsal işlev kazandarılarak turizme açılıyor. Çalışmalar tamamlandığında UNESCO, kentin ''insanlık mirası'' na alınması için değerlendirme yapacak.

Tarihin derin izlerini barındıran Urfa'da, bir çok kültürün kalıntıları bulunuyor. Kent, ticari ve askeri yolların geçmesi nedeniyle Doğu ile Batı kültürleri arasında bir köprü görevini üstlenirken çok sayıda uygarlığa ait konak, han ve kervansarayı da barındırıyor.

Birçoğu bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yıkılmaya yüz tutan eserler son iki yıldır Vali Muzaffer Dilek' in çabasıyla olanaklar ölçüsünde restore edilerek vatandaşlar ve turistlerin kullanımına sunuldu.

Hz. İbrahim 'in ateşe atıldığına inanılan mancınıkların da bulunduğu Urfa Kalesi'nin hendeği ile çevresindeki gecekondular büyük ölçüde temizlenirken surları çevreleyen beton perde, Urfa taşıyla kaplatılarak çirkin görüntü ortadan kaldırıldı. Bilinen tarihi MS 525 yıllarına kadar uzanan Karakoyun Deresi üzerindeki Hızmalı Köprü ile Şanlıurfa'nın kurtuluş mücadelesinde Fransızlarla son antlaşmanın yapıldığı Millet Köprüsü restore edilerek hizmete açıldı.

1903-1910 yılları arasında İsviçre Hastanesi olarak inşa edilen Kızılay binası, restorasyon tamamlandıktan sonra aşevi olarak hizmet verecek.

Arabizade Reşit Efendi Evi olarak da tanınan Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Evi de Şanlıurfa İl Özel İdaresi'nce kültür merkezi işlevi kazandırılması için bakım ve onarıma alındı.

1566 yılında Behram Paşa tarafından yaptırılan Gümrük Hanı'nın restorasyonunu ise Vali Dilek'in başkanı olduğu Şanlıurfa Kültür Sanat Araştırma Vakfı (ŞURKAV) üstlendi.

Kiliseden kültür merkezine
1861 yılında Süryani Yakubiler tarafından eski bir ibadethane üzerine inşa edilen Reji Kilisesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından bir klasik müzik konseriyle Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi adı altında faaliyete sokuldu. Kurtuluş Savaşı'nda düşman karargâhı olarak kullanılan Mahmut Nedim Konağı kamulaştırılarak kurtuluş müzesine dönüştürelecek. Eski Kışla olarak bilinen Millet Hanı'nın restorasyonuyla ilgili planlamalar da sürüyor. 1904-1908 yılları arasında Siverek Belediye Başkanı Cudi Paşa tarafından yaptırılan ve 1982'de kaderine terk edilen Gazi Paşa İlkokulu, Siverek Konuk Evi olarak restore edildi. Valilik binaya 37 milyar lira harcadı.

Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek, restorasyon projeleriyle bir yandan kültür varlığı olan geleneksel yapılara sahip çıkıldığını, diğer taraftan da bir dünya kenti olan Urfa'nın özellikle yabancı konuklara daha iyi tanıtılmasını hedef lediklerini söyledi.

Tarihi eserleri tüm orijinalliğiyle gelecek kuşaklara bırakmayı amaçladıklarını da belirten Dilek şu bilgileri verdi: ''Bu çalışmalar tamamlandığında Şanlıurfa, bir açık hava müzesi olarak turizm sektöründe hak ettiği ilgiye kavuşacaktır. Bu eserlerin tekrar toplum yararına kazandırılmasında sadece devletten yardım beklemek yanlıştır. Turizm sektörüyle uğraşanlar başta olmak üzere tarihi yapıların restorasyonunda görev almak ve ismini yaşatmak isteyenlere kapımız her zaman açıktır. Buram buram tarih ve kültür kokan kentimizin tarihi eserleri ve kültürünün yaşatılması ve korunması için Mardin gibi UNESCO tarafından 'kültür değerleri' kapsamında insanlık mirasına alınması için başvurduk.''
Cumhuriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz