reklam

14 Haziran 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Altyapı Arsa Üretimi ve Satışına İlişkin Uygulama Esasları Belirlendi

Toplu Konut İdaresi, altyapılı arsa üretimi ve üretilen arsaların tahsis yoluyla satışında yeni yönetmelik esaslarını uygulayacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca www.toki.gov.tr , Konut Yüksek Kurulunca tespit edilen yerleşme yerlerinde düzenli ve kontrollü kentleşmeyi sağlamak üzere; konut yapımına uygun arazi ve arsaların seçimi ve temini, arsa geliştirmeyi kolaylaştıracak ve hızlandıracak yöntemlerin belirlenmesi, doğal ve çevresel değerlerin korunarak sürdürülebilir bir kentsel gelişmenin sağlanması ve arsa arzını artırarak fiyatların düşürülmesi için altyapılı arsa üretimi ve üretilen altyapılı arsaların tahsis yoluyla satışına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik 13.Haziran.2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, öncelikli arsa üretimi yapılacak yerleşme yerleri ve bu alanlarda yapılacak üretimin takvimi Konut Yüksek Kurulu tarafından tespit edilecek. Konut Yüksek Kurulunca belirlenen öncelikli yerleşmelerde arsa üretilecek arazilerin tespiti, bu arazilerin Ön Yapılabilirlik raporlarının hazırlanması ve Altyapılı Arsa olarak geliştirilmesi ile ilgili hizmetler Toplu Konut İdaresi tarafından gerçekleştirilecek.

Konut Yüksek Kurulu tarafından belirlenmiş Öncelikli Yerleşmeler Listesine göre, İdarenin elinde bulunan arsa ve arazi envanteri taranacak, gerektiğinde yerinde ve ilgili kaynaklarda araştırma yapılarak, yerleşme yerleri içinde ve yakın çevresinde yer alan, öncelikle tescil harici araziler ile Hazine ve kamu kurum ve kuruluşları mülkiyetinde bulunan yerler olmak üzere, Altyapılı Arsa üretimine uygun araziler tespit edilecek.

Değerlendirmeye tabi tutulan Altyapılı Arsa uygulaması yapılacak alanın, büyükşehir belediyesi sınırları içinde ise en az 1000, diğer belediye sınırları içinde ise en az 400 konutun sığacağı büyüklükte olması zorunlu olacak.

Alan, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise ve imar planları bulunmuyorsa 20 hektardan küçük olamayacak.

Yönetmelikte altyapılı arsa, yerleşme yeri ve genel teknik altyapı ise şu şekilde tanımlanıyor :

Altyapılı Arsa: Parsel ölçeğinde yapılanma şartları belirlenmiş olan,
1/1000 ölçekli uygulama imar ve parselasyon planları yapılarak tapuya tescil
edilmiş, genel teknik altyapısı tamamlanmış veya yapımı programlanmış tahsis
ve satışa hazır alandır.

Yerleşme Yeri: Konut Yüksek Kurulu'nun tanımlayacağı istisnalar dışında,
nüfusu 30.000 (otuzbin)'i aşan yerleşim birimleri ile nüfusu ne olursa olsun
il merkezleridir. Nüfus büyüklükleri, en son genel nüfus sayımına göre tespit
edilen büyüklüklerdir.

Genel Teknik Altyapı: Ada ve parsel sınırları dışındaki elektrik, su,
kanalizasyon, üst kaplaması hariç yol, telefon servisleri ve benzeri teknik
hizmetlerin bütünüdür.

Toplu Konut İdaresi, altyapılı arsalarını yürürlükteki ihale mevzuatı
hükümleri çerçevesinde doğrudan satabileceği gibi, yönetmelik hükümlerine
göre; kooperatiflere, kooperatif birliklerine ve kooperatifler merkez
birliklerine, sosyal yardımlaşma kurumlarına, belediyelere, kendi konutunu yapan fertlere ve yapımcılara tahsis yoluyla satabilecek.

Altyapılı arsa tahsisinde, talep edenlerden, herhangi bir yerleşim yerinde bağımsız konutu veya müstakil arsası olmayanlara öncelik verilecek.

Altyapılı Arsa tahsisinden yararlanacak olan kooperatifler, Kooperatif birlikleri, Kooperatif Merkez birlikleri, belediyeler ve Sosyal Yardımlaşma kurumlarının;
a) Brüt İnşaat Alanı 150 m2'yi geçmeyen konutlar yapmayı taahhüt etmesi,
b) Yetkili kurullarından Altyapılı Arsa alma ve hak tesisi konusunda yetki
almış olmaları,
c) Tahsisi talep edilen Altyapılı Arsa üzerine yapılabilecek konut sayısı
kadar ortağı veya üyesi olması, şartları aranacak.

Fertlerin ve yapımcıların ise Brüt İnşaat Alanı 150 m2'yi geçmeyen konutlar yapmayı taahhüt etmesi istenecek.

İdare, tahsis yoluyla satışa hazır hale gelen Altyapılı arsaların tapu bilgilerini, mevcut durumunu, Altyapılı Arsa tahsis bedelini ve tahsis teminatını, tahsis şartlarını, başvuruda istenecek belgeleri ve gerekli gördüğü diğer hususları belirterek, Resmi Gazete'de ve Türkiye baskısı yapan en az bir günlük gazetede ilan edecek.

Tahsis yoluyla Altyapılı arsa satışında kooperatifler, Kooperatif birlikleri, Kooperatifler Merkez birlikleri, belediyeler, Sosyal Yardımlaşma kurumları ve fertlere öncelik verilir. Anılan alıcılardan talep gelmemesi halinde söz konusu arsaların yapımcılara tahsis yoluyla satışı gerçekleştirilecek. Aynı Altyapılı Arsa için birden fazla Yapımcının talepte bulunması halinde, bu arsaların tahsis yoluyla satışı için açık artırma yapılacak.

Altyapılı Arsa tahsisi için yapılan başvurularda, tahsis bedelinin %5'i oranında; nakit veya banka teminat mektubu veya Devlet tahvili veya Hazine bonosu tahsis teminatı olarak alınacak.

Hak sahipleri, Genel Teknik Altyapısı tamamlanarak tahsis edilen arsalarda, Altyapılı Arsanın teslim tarihinden itibaren, genel teknik altyapısı tamamlanmadan yapılan tahsislerde ise, altyapının tamamlanmasından sonra, en geç 6 yıl içinde, konut inşaatlarını tamamlayarak yapı kullanma izinlerini almak zorunda olacaklar.

Bu süre içinde inşaatların tamamlanmaması halinde, bir defaya mahsus olmak üzere, hak sahiplerinin talep etmesi ve İdare'nin uygun görmesi şartıyla bu süre en fazla 2 yıl uzatılabilecek.

Hak sahipleri, tahsis yoluyla satın aldıkları Altyapılı arsaları, Tahsis Yoluyla Altyapılı Arsa Satış Sözleşmesinin imza tarihinden itibaren 3 yıl içinde, üçüncü şahıs ve kuruluşlara devir ve temlik edemeyecekler. Hak Sahibi, devir yasağını kapsayan bu süre içerisinde taşınmazı İdareye iade edebilecek. Bu takdirde İdare, Hak Sahibinin o tarihe kadar yapmış olduğu ödemeleri faizsiz olarak iade edecek.

Devlet Bakanı Faruk Bal'a bağlı bulunan Toplu Konut İdaresinin Başkanlığını Rıza Tuna Turagay yapıyor.

Yönetmeliğin tam metni
İBB

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz