reklam

14 Haziran 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Müteahhitlere teminat müjdesi

Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, müteahhitlerin önündeki en büyük engellerden biri olan teminat sorununun kamu bankaları yoluyla çözüleceği müjdesini verdi.
DÜNYA İnşaat Dergisi ve Uluslararası Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen "Türk dış müteahhitlik hizmetlerinin dünya pazarındaki pazar payının artırılması" konulu toplantı Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, müteahhitlerin önündeki en büyük engellerden biri olan teminat sorununun, kamu bankaları yoluyla çözüleceği müjdesini verdi. Gürel, konuyla ilgili yapılan teknik çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu, en kısa zamanda sorunun giderileceğini bildirdi.

Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, "Yeni pazarların açılabileceği umutları var. Belki Rusya'da yeniden canlanma olacak. Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika pazarlarında da gelişmeler olabilir. Bunlardan da önemlisi, bütün dünyanın gözünün önündeki Afganistan'da gelişmeler olacak. Buralarda bizim girişimcilerimizin yapabilecekleri çok şey var. Genişleyen dünya pazarında bizim girişimcilerimiz hakettiği yeri alacak. Biz devlet olarak her zaman girişimcimizin yanındayız" dedi.

Özdemir: Yıllık 5 milyar dolar iş

Uluslararası Müteahhitler Birliği (UMB) Başkanlığı görevini bir süre önce Kadir Sever'den devralan Nihat Özdemir de, yurtdışı müteahhitlik sektöründe hedefin yıllık 5 milyar dolarlık iş almak olduğunu belirterek, yurtdışında iş yapmak isteyen müteahhitlerin bireysel katılım yerine joint venture ya da konsorsiyum olarak yurtdışına açılması gerektiğini söyledi. Özdemir, "Hatta Türk müteahhitleri 3. ülkede yabancı ortakla gitmeli. Uluslararası Müteahhitler Birliği, ülke seçimi ve işlerin cinsinin tespitlerine göre çalışmalarına başladı" dedi.

Nihat Özdemir, yurtdışı müteahhitlik sektöründe, dünyada yapılan yatırımların yüzde 5'inin alınmasının ana hedef olduğunu belirterek, "1998 yılında bu rakam 2 milyar dolardı. Ancak son dönemlerde bu 500 milyon dolara kadar düştü" dedi.

UMB üyelerinin yurtdışındaki işlerin yüzde 80'i üstlendiğini, kalan yüzde 20'lik işin ise başka kişiler tarafından yapıldığına dikkat çeken Özdemir, bu kişilerin Türkiye'nin itibarını zedeleyen, Türk müteahhitlerinin iş yapmasını engelleyen tutumlar sergilediklerini söyledi.

Özdemir, bankalardan kredi isteyen firmalarla ilgili olarak Türkiye Müteahhitler Birliği ve Uluslararası Müteahhitler Birliği'nden Banka yönetim kurulları tarafından görüş istenmesi gerekliliğine işaret ederek, böylece akreditasyon ve disiplin sağlanacağını söyledi.

Arolat: Bayrak yeniden dalgalanacak

DÜNYA Gazetesi Genel Yönetmeni Osman Saffet Arolat, Türk dış müteahhitlik sektörünün bugüne kadar yaptıklarıyla kendini ispatladığını kaydederek, "Eski parlak döneme dönülmesi için gerekenlerin yapılması, yeniden Türk dış müteahhitlik sektörü bayrağının dalgalandırılması gerekir" dedi.

Arolat, özellikle komşu ülkeler, Yunanistan ve Rusya'da yapılacak çok iş olduğunu vurgulayarak, "Biz DÜNYA Gazetesi ve DÜNYA İnşaat Dergisi olarak Türk müteahhitlik sektörünün daha iyi olması için yardımcı olmaya devam edeceğiz" dedi.

"Herkes yanımızda ama sonuç yok"

Açılış konuşmalarının ardından "Müteahhitlikte Uluslararası İş-Yatırım-Rekabet Sistemi"nin tartışıldığı oturuma geçildi. Oturum Başkanlığı'nı yapan Uluslararası Müteahhitler Birliği Yüksek Danışma Kurulu Başkan Vekili Tuğrul Erkin, pazarları yakından takip etmek ve yeni pazar yapısına katılımın önemine dikkat çekti. Erkin, tükenen pazarların yerine yenilerinin bulunması gerektiğini vurguladı.

Oturumda konuşan İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, yurtdışı müteahhitlik sektörünün en büyük sıkıntısının, dışarda bir devlet politikası olmaması olduğunu vurgulayarak, "İçerde ve dışarda alınması gereken tedbirler alınmadığı için payımız azaldı. İçerde teknik ve siyasal, dışarda politik sorunları çözecek bir şefimiz yok. Hem koordinasyonu sağlayacak, bana göre devlet içinden bir şefimizin olması lazım. Çalışma Bakanı dışında herkes yanımızda olduğunu söylüyor ama maalesef sonuç yok. Devlette bir eşgüdüm yok" dedi.

Hem içerde hem de dışarda Türk müteahhitleri arasında acımasız bir rekabet yaşandığını söyleyen Koçoğlu, yüzde 78'lere varan tenzilatların sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Koçoğlu, halen Bayındırlık Bakanlığı kayıtlarına göre 91 bin 145 müteahhit çalıştığını hatırlatarak, "Müteahhitlik enflasyonu yaşanan bir ortamda özellikle yurtdışına açılmalarda ciddi bir disiplin gerekiyor" dedi.

TMMMB Başkanı Raşit Ünüvar da, müteahhitlik sektöründe müşavirlerin rolüne dikkat çekerek, ABD'nin 804 milyar dolarlık inşaat payının içinde yüzde 8 müşavirlik payının olduğunu, bunun da 114 milyar dolara denk geldiğini söyledi. Türkiye'nin GSMH'nın 200 milyar dolar olduğunu hatırlatan Ünüvar, Türk teknik müşavirlik sektörünün dünyaya açılımında desteklenmesi gereğini vurguladı.

Uluslararası Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Ali Kantur da, yurtdışı müteahhitlik sektörünün sorunlarına dikkat çekerek, Türk girişimcisinin, girişimcilik ruhuyla çalışmasının en büyük avantaj olduğunu vurguladı. Kantur, Rusya parçalanmadan önce Türkiye'nin bunu göremediğini, birçok pazarın da bu nedenle kaçırıldığını belirterek, "Rusya pazarını görmek için Gorbaçov'un bu ülkeyi parçalaması gerekiyormuş. Orda da hızlı değildik" dedi.

AB, yeni olanaklar getirecek

Oturumda son konuşmayı yapan AB Genel Sekreter Yardımcısı Tunay İnce, AB'nin aday ülkelere yaptığı mali yardımlar çerçevesinde, bugüne kadar İspanya'ya 43 milyar Euro, Portekiz'e 32 milyar Euro ve Yunanistan'a 22 milyar Euro yardımda bulunulduğunu hatırlatarak, "Türkiye'ye Gümrük Birliği'ne girilen 1996 yılına kadar 3 milyar 650 milyon Euro yardım yapıldı. Ama bunların hepsi kullanılmadı, hala alamadığımız paralar var. Bu hem AB'nin hem de Türkiye'nin birbirini iyi izleyememesinden kaynaklanıyor" dedi. AB'nin mali yardımlarının koordinasyonunun da değiştiğini hatırlatan İnce, daha önce tümü Brüksel'den kontrol edilen yardımların artık aday ülkelerin kendilerine bırakıldığını söyledi. Tunay İnce, Türkiye'nin yeni mali yapılanmasını kurduğunu, 1 Ekim'e kadar bu sistemin faaliyete geçeceğini ve 2006 yılına kadar 177 milyon EURO'luk kaynak öngörüldüğünü bildirdi. İnce, bu paranın 2004 yılında 3-4 aday ülkenin tam üyeliğe geçmesiyle birlikte artacağını da kaydetti.

Türkiye Müteahhitler Birliği Yüksek Danışma Kurulu Başkanvekili Mithat Yenigün de, Türk firmalarının özellikle Doğu'daki ülkelerde yatırımları bulunduğuna dikkat çekerken bunun nedeninin batıdaki ülkelerin daha az riskli ve daha disiplinli çalışmalarına bağladı. Şu anda UMB olarak İrlanlanda'ya çıkartma yaptıklarını hatırlatarak, "Umarım oradaki direncimiz kırılmaz ve kar organizasyonu konusunda da başarılı olduğumuzu kanıtlarız" dedi.

Yenigün, Türk firmalarının yurtdışında birbirlerini rakip olarak görmemelerini istedi.

Akcan: Eximbank'tan kontur garanti alınmalı

Sempozyomun öğleden sonraki bölümünün açılış konuşmasını yapan Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, ucuz maliyet ve kalitenin rekabetin esasını oluşturduğunu belirtirken, AR-GE faaliyetlerini arttırmadan yalnızca ucuz işgücüne dayanarak uluslararası pazarda rekabet gücünü kazanmanın mümkün olmadığını söyledi.

Ekonominin bütünsel sorunlarının çözülmesinde yurtdışı müteahhitlik sektörünün önündeki engellerin kaldırılmasının kaçınılmaz bir zorunluluk arzettiğini ifade ettiğini vurgulayan Bakan Akcan, sektörün yaşadığı teminat mektubu sorununa da işaret etti. Bankacılık sektörünün teminat mektubu vermede direnç göstermesi üzerine müteahhitlik firmalarının yurtdışı bankalara yöneldiğini dile getiren Abdülkadir Akcan, bu bankalarda da komisyon oranlarının yüksek olduğunu, bunun da uluslararası alanda rekabet gücünü düşürdüğünü ileri sürdü.

1983 yılında Türk bankalarının teminat mektuplarının uluslararası alanda kabul görmemesi üzerine Eximbank'tan kontur garanti alınmasını içeren bir düzenlemeye gidildiğini hatırlatan Akcan, sektörün bugün de aynı düzenlemeye ihtiyacı olduğunu anlattı.

Eximbank önerisi

Uluslararası Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir ise sektöre teminat mektubu sağlayan 12-13 bankanın TSMF'ye devredilmesi ile birlikte teminat mektubunda sorunlar doğduğunu söyledi. Türk bankalarının verdiği teminat mektubunun uluslararası alanda kabul görmemesi halinda Eximbank'ın devreye girmesini isteyen Nihat Özdemir, ayrıca Eximbank'ın bazı bölgeler için de direkt teminat mektubu verme imkanına kavuşturulmasını talep etti.
Dünya

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz