reklam

17 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Türkiye deprem uykusunda

Türkiye deprem uykusundaYetkililerin duyarsızlığı depremlerden gerekli dersin alınamadığını gösteriyor. Uzmanlar 'deprem öncesi önlem'le şunları kastediyor: Yapıların güçlendirilmesi, binaların denetlenmesi ve kullanımın denetim sonuçlarına göre ayarlanması.

Uzmanlar, Türkiye'yi büyük bir depremin beklediği konusunda hemfikir. Devletin aldığı önlemler ise deprem sonrasına yönelik. TÜBİTAK ve Ulusal Deprem Konseyi uyarıyor: Bunun sonuçları ağır olacak

Başbakan Bülent Ecevit'in sağlığı ve Avrupa Birliği üyeliği tartışmalarına kilitlenen koalisyon hükümeti, bilim adamlarından sürekli 'çok acil önlem alınmalı' çağrılarına karşın, olası depremlere hazırlıkları tamamen askıya aldı. İstanbul'da deprem olasılığını yüzde 60 gösteren uzmanlar, deprem tartışmalarını gündemden düşürmeye çalışan turizmcilere de sert çıktı: "Depremi görmezden gelmek kimseyi kurtarmaz."

Uzmanlar endişeli
40 binden fazla can kaybına yol açan 1999 yılındaki Marmara ve Düzce depremlerinden sonra deprem konusundaki araştırmalarıyla dikkat çeken TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi (MAM) ve 'Bağımsız Uzmanlar Kurulu' olarak oluşturulan Ulusal Deprem Konseyi, devletin hiçbir kurum ve kuruluşunda deprem öncesine ilişkin herhangi bir önlemin alınmamasının endişesini taşıyor.

Görür: Tartışılmalı
MAM Müdürü Prof. Naci Görür, turizm, iş dünyası ya da insanların ruh sağlığı olumsuz etkilenecek diye depremin tartışılmasını istemeyenlerin yanlış yolda olduğunu söyledi.
"Depremin, gündeminde olması gerekenlerin gündeminden düşmemesi gerekir" diyen Görür'e göre, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, valilikler ve belediyeler de dahil, devletin hiçbir kurumu deprem öncesi can güvenliğini korumaya dönük önlemleri almadı.

'Bu işin sahibi yok'
Naci Görür, bu anlamda yaşanan organizasyonsuzluk için "Bu işin sahibi yok" derken, olası bir depreme karşı tüm hazırlıkların 'deprem sonrasına ilişkin olduğu'na dikkat çekti. Görür, "Herkes, yara sarmak derdinde. Kimse nasıl yara açmayacağız sorusuyla ilgilenmiyor" dedi. Deprem öncesine ilişkin önlemlerden, öncelikle 'yapıların güçlendirilmesi, tüm binaların denetlenmesi ve kullanımın bu denetim sonuçlarına göre ayarlanması'nı kastettiklerini belirten Görür, "Biz deprem bekliyoruz ama, can güvenliği hususunda ortada hiçbir önlem göremiyoruz" eleştirisinde bulundu.

Tankut: Sıra gelmiyor
Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Tuğrul Tankut da, tüm hazırlıkların deprem sonrasına dönük olduğuna dikkat çekerken, kaygılarını "Deprem öncesine dönük önlemler gündeme nedense girmiyor. Gündemde depreme sıra gelmediği anlaşılıyor" sözleriyle dile getirdi. Ulusal Deprem Konseyi, hükümetin unuttuğu depreme dönük öncelikle alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:

Başta İstanbul olmak üzere, büyükşehirlerdeki belediye ve valilikler, ortak bir program ve kapsamlı bir işbölümü geliştirmeli, uyum sağlanmalı.

Hazırlanan bu ortak program, yerleşme ölçeğinde yerbilimsel araştırmalara ve kentsel risk belirleme çalışmalarına öncelik vermeli. Ayrıca, deprem için özel ana plan (deprem önlemleri master planı ya da kentsel sakınım planı) hazırlanmalı.

Uygulamalar için yaptırım gücü elde edilmeli ve bu amaçla mevzuat düzenlemeleri sağlanmalı. Aynı zamanda bu uygulamalar için kaynak sağlama yöntemleri geliştirilmeli. Özellikle büyükşehirlerde deprem için yoğun hazırlık gözlenmesi gerekirken bu hazırlıkların göze çarpmaması dikkat çekiyor
Radikal

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz