reklam

17 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Körfez'de yüzebilirsiniz

İzmir Körfezi'ndeki koli basili oranı Avrupa Birliği değerlerine ulaştı.

Büyük Kanal Projesi'nin hayata geçirilmesiyle körfeze kirlilik akışının durmasının sonuçları bilimsel olarak da alındı. İl Hıfzısıhha Kurulu'nun Körfez'de yaptığı incelemelerin 2002 yılı Mayıs ayı sonuçlarına göre tüm bölgelerde koli basili oranı Avrupa Birliği Yüzme Suyu Yönetmeliği'ndeki sınır değerlerin bir hayli altına düştü. Yani Körfez'in verileri "denize girilebilir" hale geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de Bayraklı ve Meles hariç körfezde denize girilebileceğine işaret etti. Yetkililer "Bayraklı ve Meles'deki dip çamuru tehlike yaratıyor onun dışında bir problem yok. Yeter ki İzmirliler kendilerini psikolojik olarak denize girilebileceğine inandırsın" dedi.

En temiz Çiğli
Yapılan ölçümlere göre, koli basili açısından İzmir'in en temiz noktası Çiğli oldu. Denize girilebilirlik seviyesi koli basili açısından 100 miligramda 2000 adetin altı olarak verilirken, Çiğli'de yüzey suyunda 100 miligramda 0, dipte ise 2 adet koli basiline rastlandı. İnciraltı'nda 100 miligram deniz suyunda yüzeyde 22, dipte 4 adet koli basili belirlenirken, Göztepe'de yüzeyde 18, dipte ise 40 adet koli basili ölçüldü. Karşıyaka'da alınan değerler bir önceki ölçüme göre büyük farklılık gösterdi. Nisan ayında Karşıyaka'dan alınan örneklerde 100 miligram yüzey ve dip suyunda 2000 adet çıkan koli basili oranları Mayıs ayında binde bir'e düşerek yüzeyde 2, dipte ise 10 adet olarak ölçüldü.

Körfez temizleniyor
Körfez suyundaki trendin sürekli olarak iyiye gittiğine dikkat İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yapılan ölçümler sırasında bir önceki ölçümde düşük çıkan değerlerin bir sonrakinde yüksek çıkmasının son derece doğal olduğuna dikkat çekti. Alınan değerlerin bölgenin kirli olduğu anlamına gelmediğini belirten yetkililer şöyle konuştu: "Siz herşeyi muntazam yaparsınız, dere yataklarının ıslahını tamamlayıp kanalizasyonu tıkır tıkır çalıştırırsınız ama sizin örnek alacağınız bölgeye geminin biri sintinesini boşaltır siz de oradan örnek alırsınız. Değerler doğal olarak yüksek çıkar. Körfez suyundaki genel trend çok olumlu. Körfez suyunun temizliğinde 3 kriter var. Bunlar Askıda Katı Madde (AKM), Bulanıklık ve Koli Basili. En önemli kriter tabi ki sudaki koli basili oranı. Askıda katı madde ve bulanıklık değerleri hava sıcaklığı ve havanın rüzgarlı olmasıyla değişiklik gösterebiliyor. Rüzgarlı havalarda dalga olduğu için deniz dibindeki toz ve zerrecikler deniz yüzeyine doğru harekete geçiyor. Dolayısıyla da değerler yüksek çıkıyor. Sıcak havalarda ise yüzeydeki sıcak su dibe, dipteki soğuksu da yüzeye doğru hareket ediyor. Bu da dipteki toz ve zerrecikleri harekete geçiriyor. Deniz suyunda bu iki değerin yüksek çıkmasını biz İzmir Körfezi için olumlu buluyoruz. Çünkü rüzgar ve Med Cezir olayları sayesinde kabaran tozlu tabaka Ege Denizi'ne akıyor. Bu da körfezin temizliği açısından olumlu sonuçlar doğruyor"

Bayraklı, Meles hariç denize girilebilir
Denize girme açısından en önemli kriteri koli basilinin oluşturduğuna dikkat çeken yetkililer koli basili değerinin önümüzdeki günlerde daha da düşeceğini söyledi. Ancak, Bayraklı ve Meles bölgesinde kirliliğin hala sürdüğü belirtildi. Ölçümlerin İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından yapıldığının altı çizilirken, yetkililer, "Bayraklı ve Meles'te de girilebilir ama buradaki dip çamuru tehlike yaratıyor. İzmirliler psikolojik olarak inandıktan sonra 'deniz girilmeyecek' diye birşey söz konusu değil. Ayrıca körfezde yaz aylarında yaşanan plankton patlamasında da ciddi bir azalma var. Belli bir süreç sonucunda plankton seviyesi de 'yok' denecek seviyeye düşecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Başka bir konu var ki çok önemli. Eğer İzmirli körfeze sahip çıkmazsa bugün gelinen noktadan her zaman geriye dönüş söz konusu olabilir" diye konuştu.

Piriştina: "Sonuca ulaşmak çok güzel"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina da, 30 yıldır devam eden bir projenin somut sonuçlarını görmenin son derece sevindirici olduğunu açıkladı. Bu projede bir çok kişinin emeği bulunduğuna dikkat çeken Piriştina şöyle konuştu: "Göreve geldiğimizde aldığımız tedbirlerle Büyük Kanal Projesi'nin çok daha çabuk bir sürede ve ucuza bitmesini sağladık. Uzun yıllardır devam eden çalışmaların sonucu alınıyor. İzmir Körfez'i bu temizlikle büyük bir canlılık kazanacak. Biz, Körfez'de çeşitli aktivitelerin ve sporların gelişmesini istiyoruz."
Yeni Asır

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz