reklam

17 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Yokohama ve Ulsan gibi stadyum yapabiliriz

Dünya Kupası'nın oynandığı iki stadyumda uygulanan inşaat teknolojisinin Türkiye temsilcisi Alacalı İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Karahan, Türkiye'de de Yokohama ve Ulsan gibi stadyumlar yapabileceklerini söyledi.

TÜRKİYE'de 314 fabrika binası yapan Alacalı İnşaat, Japon İnşaat devi Kurosawa'nın geliştirdiği depreme dayanıklı yapı tekniğini Türkiye'de de yaymak istiyor. Ancak, bürokrasi, ihale kanunu ve maliyet unsuru gibi faktörler özellikle kamusal yapılarda bu tekniklerin uyulanmasını engelliyor.

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı yapmak için ortak girişimde bulunan Türkiye ve Yunanistan'ın deprem kuşağında iki ülke olduğunu belirten Alacalı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, M. Zeki Karahan, ‘‘Deprem (mevzuattakinden daha ciddi şekilde), 1996'dan itibaren yoğun olarak inşaat sektörünün gündeminde. Biz de o tarihte depreme en dayanıklı inşaat tekniklerini inceledik ve Japonya'da Kurosawa inşaat şirketinin uyguladığı 'Ardgermeli Yapı Tekniği'ni ülkemize getirdik. Ala-Sawa tekniği adıyla uyguluyoruz. Yokohama ve Ulsan stadyumları deprem riskine karşı bu teknikle inaşa edildi. Türkiye'de ise deprem riskinden bahseden bilimadamları susturuluyor. Bizler ise fırsatçı gibi algılanırız diye bu konuda konuşmaktan utanır olduk’’ dedi.

DEPREMDE UTANDIK
Söz konusu tekniği Japonlarla uzun süre devam eden görüşmeler sonucu 1998'de resmen uygulama aşamasına geldiklerini anlatan Zeki Karahan şöyle konuştu:

‘‘1999'da deprem olunca ortaya çıkıp, 'bizde depreme en dayanıklı inşaat tekniği var. Bunu kullanalım' demeye utandık. Çünkü bu bizce fırsatçılık olurdu. Halen de depremden bahsederek bir inşaat tekniğini anlatmak bize aynı duyguları veriyor. Ancak, depremlerden sonra geçen zaman içinde inşaat teknolojisinde ve mevcut kamusal yapılarla ilgili çalışmalarda hiçbir tatmin edici adım atılamaması üzerine konuşmaya karar verdik. Bilimsel verilere göre 2.5 milyon yapısı bulunan İstanbul'da deprem halinde en az 600 bin bina ya hasar görecek ya tamamen yıkılacak. Hastane, iş merkezi, stadyum, okul gibi kamu binalarının durumu hiç de iç açıcı değil. Bunların büyük bölümünün süratle yenilenmesi gerekiyor. Söylediklerimiz tamamen topluma karşı duyduğumuz sorumluluk gereğidir ve bilim adamlarımızın aylardır söylediklerinden ibarettir.’’

300 YILLIK GARANTİ
Japon Bayındırlık Bakanlığı Ar-Ge'sinin Ala-Sawa tekniği ile 300 yıl dayanıklı yapı ürettildiğini belgelediğini anlatan Karahan, ‘‘Ülkemizde okul, hastane, fabrika, stadyum ve diğer kamusal yapılar bu teknik ile yapılmalı. Çünkü Japonlar, Koreliler ve ABD'liler bu tekniği kullanıyorlar. Dünya kupasının oynanmakta olduğu, Ulsan ve Yokohama stadyumları depreme karşı en dayanıklı teknik olduğu için bu yöntemle yeni inşa edildi. Biz de uluslararası spor organizyonlarını, olimpiyatları hedefliyorsak, bundan da önemlisi kendi insanımızın can güvenliğimizi düşünüyorsak bu tekniği uygulamak zorundayız’’ dedi.

Kamu ihalelerinin 'fiyat kırma' esasına dayanması yüzünden klasik inşaat tekniklerinin bile uygulanamadığını savunan Karahan, ‘‘Avrupa Birliği'nin ya da IF'nin zorlamasıyla da olsa ihale kanunu iyileşiyor. Umudumuz, yapılan işin niteliğine göre maliyeti ve karı esas alan ir ihale sisteminin gelmesi. Aksi takdirde deprem ülkesinde depreme karşı özel teknolojiler hiçbir zaman uygulanamaz’’ dedi. Karahan, inşaat sektörünün genel durumunun da hiç iyi olmadığını ancak, makro ekonomik istikrarın sağlanması halinde sektörün eski günlerine dönebileceğini söyledi.

Ala-Sawa sistemi nedir?
SİSTEMDE bina yapısını meydana getiren kolon ve kirişlerin bağlantılarında 3 eksende art germe tekniği uygulanıyor. Kolon ve kirişlerde her inşaat için fabrikada özel olarak üretiliyor ve inşaat sahasına taşınarak yerleştiriliyor. Asya kıtasının en büyük prefabrik üretim tesisine sahip olan Kurosawa Construction Co. ile anlaşan Alacalı İnşaat, Muratlı'da kurduğu tesislerde beton kolon ve kirişleri üretiyor. Bu teknikle yapılan binalar Japonya, Kore ve ABD'de de depreme karşı en dayanıklı binalar arasında gösteriliyor.
Hürriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz