reklam

20 Haziran 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Galata Köprüsü’nün şimdiki haliyle açılıp kapanması tehlikeli’

İstanbul Galata Köprüsü’nün açılıp kapanmasının tehlikeli olduğu ortaya çıktı. Yüklenici firma STFA tarafından yeni köprüde 4 yıldır tamirat çalışmaları yapılıyordu.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) hazırladığı raporda, kanatların açılıp kapanması sırasında ortaya çıkan titreşim ve gerilme problemleri çözülmeden köprünün açılması halinde hasarın büyüyeceği ve tehlikeli sonuçlar doğuracağı vurgulandı.

Rapora göre, köprünün tasarım aşamasından işletmeye açılmasına kadar geçen süreçte büyük mühendislik hataları yapıldı. Raporda, kanatların yeniden açılmasını sağlayacak projenin maliyeti hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Ancak konuya yakın çevrelere göre, köprüde yapılacak onarım ortalama 20 milyon dolarlık kaynak gerektiriyor. Makine ve inşaat fakültelerinden 9 bilim adamının hazırladığı rapor, düzenlenen toplantıda açıklandı. Toplantıya İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ve raporu hazırlayan uzman heyet katıldı. Raporu hazırlayan heyetin başkanı Prof. Dr. Haluk Karadoğan, köprüde tamir çalışmalarından önce gerilme ve titreşim ölçümlerinin yapılması gerektiği yönünde Karayolları’nı uyardıklarını; ancak yüklenici firmanın hiçbir ölçüm yapılmadan köprüdeki hasarı gidermeye çalıştığını söyledi. “Karayolları, tamir çalışmaları bitince bizden ölçüm yapmamızı istedi.” diyen Karadoğan, köprüdeki hasarı hafife alan yüklenici firmanın sadece bir kanat üzerinde ve en düşük modda inceleme yapmalarına izin verdiğini dile getirdi. Karadoğan, “Kanatların açma–kapama işlemi sırasında ortaya çıkan ciddi bir titreşim problemi vardır. Titreşimler sırasında köprü kanadının bağlandığı mafsallar civarında büyük darbe gürültüleri gelmektedir. Rezonans adını verdiğimiz bu durum mühendislik tasarım ve uygulamalarında kesinlikle istenmeyen bir olaydır.” dedi.

Köprüde oluşan gerilmelerin kabul edilebilir sınırları aştığını ifade eden Karadoğan, yeni proje ile problemler giderilmeden kanatların açılmasının köprüdeki hasarı büyüteceğini sözlerine ekledi. Yapımına 1984’te başlanan yeni Galata Köprüsü, 1992’de trafiğe açılmıştı. 1998 yılında kanatların açılıp kapanmasından kaynaklanan hasarların tespit edilmesi üzerine köprü bakıma alınmıştı. 4 yıldır köprünün kanatları açılamıyor.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz