reklam

20 Haziran 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Bu proje bitmeli

Deniz Kuvvetleri limandan çıkmaktan vazgeçince, Konak Pier'i yaşamak isteyen İzmirliler, isyan noktasına geldi...

2 bin teknelik yat limanı ile gelen turist kalitesinin artmasını sağlayacak projenin tamamlanması için milletvekilleri ve bakanlardan yardım isteyen İzmirliler, "Her projemiz darbe yedi. Hiç olmazsa Konak Pier sorunsuz tamamlansın" diyerek yetkilileri göreve çağırdı. İzmirli iş adamları, Türkiye'deki yat limanlarının kapasitesi 9 bin 746 iken, İzmir'de 2 bin yatlık bir limanın hizmete girmesinin kent ekonomisine canlılık getireceğini vurguladı. Kitle turizminden, yat sahibi turistin gelmesini de sağlayacak projenin tamamlanamaması turizmde de İzmir için önemli bir kayıp olacak.

Yapımına 1996 yılında başlanan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapımı durdurulan Konak Pier projesinin Deniz Kuvvetlerinin Çakabey Limanı'nı terketmeyeceğini açıklaması ile yarım kalması İzmirlileri üzdü. Deniz Kuvvetlerinin limanı terketmemesi yüzünden 2 bin teknelik yat limanının devreye girmemesi turist sayısındaki artış beklentilerini yok etti. Duruma isyan eden İzmirliler, "Tamamlanmayan projeler cenneti olduk. Hiç olmazsa önemli bir bölümü bitirilen Konak Pier, tamamlansın" dedi.

"Yer gösterin"
İzmir'in değişen siluetinin yeni bir halkası olan Konak Pier projesinin inşaatının sürdüğü alan 5 parselden oluşuyor. Hazine'nin malı olan alanın 3 parseli belediyeye, 2 parseli ise Deniz Kuvvetleri'nin kullanımına devredildi. Konak Pier projesinin gündeme gelmesinin ardından Deniz Kuvvetleri Uzunada'ya yeni bina ve liman yapılması koşuluyla Çakabey Limanı üzerindeki kullanım hakkını 49 yıllığına belediyeye devretti. 5 parselin sahibi olan belediye burayı İzmir'in prestij mekanı haline getirmek için kolları sıvadı. Burhan Özfatura'nın belediye başkanlığı ilk döneminde 1985 yılında çalışmalarına başlanan projenin inşaatını 6 yıl önce Koyuncuoğlu ailesine ait olan İz-Mer ve Amerikalı ortağı üstlendi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu başta olmak üzere birçok kurum tarafından engellemeyle karşılaşan proje 2000'li yıllara kadar tamamlanamadan geldi.

"Kim çözecek"
Konak Pier projesinde hızla sona doğru yaklaşılırken, Deniz Kuvvetleri Hazine'den Çakabey Limanı'nı yeniden kendisine devretmesini istedi. Gerekçe olarak protokole rağmen Uzunada'daki bina ve limanın yapılmamasını gösterdi. Limanın taşınacağı alana yapılacak 2 bin kapasiteli Yat Limanı ve buraya bakan kafeterya ve restoran projeleri de son durumda rafa kaldırıldı. Deniz Kuvvetleri yer yapımı konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni tanıdığını söylerken Belediye ise yerin Konak Pier inşaatını yürüten İZ-MER tarafından yapılması gerektiğini açıkladı. Halen kim tarafından ne kadarlık bir maliyetle yapılacağı belirlenemeyen yeni liman ve binalarla ilgili sorunun kim tarafından çözüleceği de belli değil. İzmirliler sorunun çözümü için en kısa siyasileri ve kamu yöneticilerini görev davet ediyor.

PROJE İÇİN NELER SÖYLEDİLER....

Burhan Özfatura
Büyükşehir Belediyesi
eski Başkanı

Bu çalışma bize Türkiye'de bürokrasinin ne olduğunu öğreten proje oldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel bile projenin tamamlanması için öncü oldu ancak başaramadı. Belediye belli bir kira bedeli ve yıllık kazançtan pay alacak şekilde bu alanı Koyuncuoğlu ve Amerikalı ortağına kiraladı. Ancak bürokratik engeller yüzünden proje tamamlanamadı. Koyuncuoğlu ailesi de bu noktada ciddi zarara uğradı ama vazgeçmedi. Bu aileye madalya verilmeli. Çakabey Limanı'nın Uzunada'daki tesislerinin yapımı için 3 milyon dolarlık kısmını sağlayabileceklerini belirttiklerini hatırlıyorum. Bu bile bence önemli. Sorunun çözüleceğine inanıyorum. En azından buradaki gemiler Alaybey'deki tersaneye taşınabilir.

Ahmet Piriştina
Büyükşehir Belediyesi
Başkanı

Deniz Kuvvetleriyle ihtilaf çıktı. Belediyenin Konak Pier'le fazla ticari bağlantısı olmamakla birlikte belediye de orada taraftı. Deniz Kuvvetleri'nin limanı terketmesine karşılık onlara yeni bir yer yapılacaktı fakat taahhüt edilen yerler yapılmadı. Deniz Kuvvetleri de bu konuda belediyeyi taraf görüyor. Takdir edersiniz ki Deniz Kuvvetleri'nin istediği düzenleme 15, 20 milyon dolarlık bir yatırım istiyor. Bu garantiyi vermem söz konusu olamazdı. Orada belediyenin maddi kaybı olmayacak bir güvence verilmeli ki sorun çözülsün. Biz maddi kayba uğramadan orada gereken rolü oynarız. Deniz kuvvetleri komutanlarıyla görüştüm, düşüncelerimi anlattım. Belediye olarak orada ek yük almamızın söz konusu olamayacağını hepsi kabul ettiler.

Yavuz Onur
TÜRSAB İzmir
Yürütme Kurulu Başkanı

Yat limanını turizme yüzde 100 katkı sağlayacak bir projedir. İzmir'de sadece birkaç yerde yat limanı var ve kapasiteleri de çok yüksek değil. İzmir'in merkezinde böyle bir yat limanı olması turist sayısını ciddi anlamda arttırır. Ayrıca kitle turizminden çok gelecek olan turistlerin kalitesini de arttırır. Çünkü yat sahibi olan turist üst düzey harcama yapar. Keşke bu liman yapılsaydı.

Salih Esen
EBSO Yönetim
Kurulu Başkanı

Konak Pier projesine büyük bir heyecanla başlandı. İzmir'e çok şey kazandıracak görünümde bir yer. İzmir'e dışarıdan gelecek olanalar Avrupa'da o çok gördüğümüz liman çarşı projelerini benziyor. Şüphesiz sorun bir şekilde halledilmeli ve çözüme kavşumalı. Ayrıca bu proje 1-2 yıl içinde bitirilmezse başka yerler cazibe merkezi olacak. Yapılan yatırımda heba edilecek. Bu da turizme ve İzmir'e birçok şey kaybettirir. Sorunun ne olduğu konusunda bugüne kadar bir bilgimiz olmadı. Ama çözülemeyeceğini sanmıyorum. Sonuçta ortada bir protokol var. Buna göre hareket edilmeli.

Ekrem Demirtaş
İTO Yönetim
Kurulu Başkanı

Çakabey Limanı konusu İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hazine, yatırımcı kurum ve deniz kuvvetleri arasında çözümlenecek bir konu. Sorunun çözümü de sonuçta bu taraflarda. Buradaki limanda kısa süreli bir kalış sözkonusu olacak sanırım. Ama proje turizme katkı sağlayacak.

Konak Pier'de neler var?

Bu yılın başında hizmete girmesi planlanan Konak Pier, İzmir'in prestij merkezi olacaktı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Gümrük Binası'nın kentle bütünleştirilmesi projesini İZ-MER şirketi üstlendi. 1996 yılından yapımına başlanan proje SİT kurulu, ekonomik kriz gibi nedenlerle bir türlü tamamlanamadı. 2002 yılının başında açılması planan 18 bin metrekarelik binada restoran, bar, alışveriş merkezleri, kafeteryalar, sağlıklı yaşam merkezi, gece - eğlence merkezi, kitapevi ve internet cafesi ile komple bir merkez olarak hizmet verecek. Restorasyon çalışmalarının 6 yıl önce başladığı Konak Pier için bugüne kadar 20 milyon dolar harcandı. Deniz Kuvvetleri'ne ait Çakabey Limanı'nın bulunduğu alana ise 2000 kapasiteli bir Yat Limanı yapılacaktı. Askerlerin bulunduğu ve karaya bağlantıyı sağlayan alan ise yat limanına bakan kafetaryalar ve restoranlarla süslenecekti.

Özel sektör de yaptı
Özel sektöre yaptırılan yat limanları 4941 yat kapasiteli: Ataköy, Kalamış, Fenerbahçe Yat Limanları (İstanbul) Kemer Yat Limanı (Antalya), Göçek Yat Yanaşma Yeri, İltur Marina, İltur Club, Letonya Yat Yan.Yeri, Bay-marina Yat Yan.Yeri, Albatros Yat Yan.Yeri, Ekincik Yat Yan.Yeri, Körmen ve Göcek Yat Limanları, Bodrum Turban, Marmaris Netsel, Marmarin Yat Limanı (Muğla) Çeşme Altunyunus, İteka, Levent Yat Limanları (İzmir) Setur Yat Limanı (Antalya).
Henüz işletmeye açılamamış Yat Limanları: Çeşme Yat Limanı (İzmir), Kumburgaz Yat Limanı (İstanbul), Gazipaşa Yat Limanı
Burhaniye Yat Limanı (Balıkesir).
Yeni Asır

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz