reklam

22 Haziran 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Amerikalı enerji şirketi Hazine’ye 300 milyon dolarlık dava açtı

Konya Ilgın’da yap işlet devret moreli ile yapılması planlanan termik santral Amerikalı enerji şirketi PSEG ile Hazine’nin arasını bozdu. Amerikalı şirket, Türkiye Hazinesi’nin üzerine düşen yükümlülüğü yapmadığı gerekçesiyle Washington’da 300 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Konya Ilgın’da yap–işlet–devret (YİD) modeli ile Amerikan ortaklı yapılması planlanan termik santral projesi, alım garantisi yüzünden Türkiye’ye, ‘astarı yüzünden pahalı’ya geldi. Enerji Bakanlığı’nın üretilecek elektriğe alım garantisi vermemesi yüzünden 300 milyon dolarlık zarara uğradığını öne sürün çok ortaklı Amerikan şirketi PSEG, Hazine aleyhine Washington’da 299 milyon dolarlık (yaklaşık 420 trilyon TL) tazminat davası açtı.

Konya’nın Ilgın ilçesinde toplam 1 milyar 126 milyon dolarlık termik santralın temeli 2 yıl önce atıldı. Çok ortaklı Amerikan şirketi PSEG, North American Coal Corp ile Türk firması Güriş’in yapımını üstlendiği barajın temel atma törenine dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da katıldı. Ancak aradan geçen onca zamana rağmen santral inşaası bir adım ileri gidemedi. Bu arada işin üstlenicilerinden çok ortaklı Amerikan şirketi PSEG şirketi, maddi ve manevi kayıpları olduğunu öne sürerek Türkiye Hazinesi aleyhine tazminat davası açtı.

Kasım 2000’de girilen mali krizin ardından Devlet Bakanı Kemal Derviş, Hazine garantileri yüzünden dış borçların altından kalkılamaz hale geldiğini, bu yüzden Hazine garantilerinin kaldırılmasını talip etmişti. Ancak bu arada Devlet Planlama Teşkilatı’nın uyarılarına rağmen birçok YİD projesine onay veren Enerji Bakanlığı buna yanaşmadı. Daha sonraki süreçte Enerji Bakanı Zeki Çakan ile Derviş’in birçok kez görüşmelerinin ardından 29 YİD projesine 2002 yılı sonuna kadar bitirilmesi şartıyla Hazine garantisi verilmesi kararlaştırıldı. Ancak garanti verilen 29 YİD projesi ağırlıklı rüzgar olmak üzere doğalgaz, hidrolik ve jeotermal santralları içeriyordu.

Bu gelişmeler sonucu garanti kapsamı dışı kalan Konya Ilgın Termik Santralı üstlenicilerinden Amerikan ortaklı PSEG şirketi, Enerji Bakanlığı’nın taahhütlerini yerine getirmediğini öne sürerek, Washington’da Hazine aleyhine 299 milyon dolarlık (yaklaşık 420 trilyon TL) tazminat davası açtı. Enerji Bakanlığı’nı sözleşmeye aykırı hareket etmekle suçlayan ve taahhütlerini yerine getirmediğini öne süren şirket, henüz yapımına başlanmayan bu işten dolayı maddi ve manevi kayıpları olduğunu ve mağdur duruma düştüklerini ileri sürdü.

Dava Washington’da açıldığı için dosyalar Türk Büyükelçiliği üzerinden Başbakanlık ve Enerji Bakanlığı’na gönderildi. Bundan sonraki aşamada Türkiye savunmasını hazırlarken, davayı çözmek için de bir ‘Hakem Heyeti’ oluşturulacak. Heyetin hazırlayacağı rapor da davanın seyrini değiştirebilecek. Davayı Türkiye’de PSEG’e danışmanlık yapan Enerji Grubu takip ediyor.

‘3 bin kişinin iş hayaliydi’

Öte yandan Ilgın Belediye Başkanı Yetkip Özalp, santralın 350 milyon dolar borçla yapılacağını, geri kalan 850 milyon doları şirketlerin temin edeceğini belirterek, “Şimdi 3 bin kişinin imkanı hayal oldu.” diye dert yandı.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz