reklam

22 Haziran 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Neşeli kızlar için mutfak tasarladı

Domsan Mobilya'nın kurumsal kimlik politikasının en önemli ayaklarından biri olan üniversite-sanayi işbirliği projesi, bu yıl ilki düzenlenen Mutfak Tasarım Yarışması ile hayata geçti.

24 üniversiteden 39 projenin katılımı ile gerçekleştirilen yarışmada iki birincilik ödülü ile, üç mansiyon ve bir yeteneği teşvik ödülü verildi.

Birinciliği, stüdyo daireler için çözüm öneren projeleriyle ODTÜ'den Pınar Şekeryapan ve Harun Kaygan ile Maltepe Üniversitesi'nden Ertunç Vatanperver paylaştı. Birinciler ödül olarak Milano'da Interior Design/ Italian Desing Tasarım Kursu'na gönderilecek.

Whitemix isimli tasarımıyla birincilik ödüllerinden birini alan Ertunç Vatanperver, Maltepe Üniversitesi İç Mimari Bölümü 1. sınıf öğrencisi. Endüstriyel tasarımlarına lise yıllarında başlamış. Hatta bir süre sektörde çalışmış da. Domsan birinciliği de dahil olmak üzere bugüne kadar katıldığı yarışmalardan dört ödülü var.

Yarışma sırasında katılanların önüne iki ayrı senaryo kondu. Ya dört kişilik bir ailenin, ya da iki genç kadının kullandığı bir mutfak tasarımı yapılacaktı. Katılanların yüzde 90'ı stüdyo tipi bir dairede yaşayan iki bekar kadının mutfağını tasarlamayı tercih etti. Vatanperver de onlardan biri.

‘‘Öyle bir konsept yapmalıydım ki, haftaiçi az alan kaplamalıydı mutfak. Çünkü stüdyo tipi dairede yaşıyor ve haftaiçi eve geç geliyorlardı. Ama haftasonu da çok sayıda kişinin ağırlanabilmesi lazımdı. Bu yüzden saklanabilir masalar yaptım.’’

Ertunç ayrıca temizlik derdini minimuma indirmek için uçan dolaplar tasarladı. Dolaplar duvara monte ediliyor ve altlarında paspas boşluğu kalıyordu. Onun tasarımında yemek masası tezgahın içine giriyor. Gerektiğinde 9 kişinin kullanabileceği kadar büyüyor.

‘‘Kadınlar önünde başarısızım aslında, belki bu yüzden iyi bir tasarım yapmışımdır. Sevgilim için bir mutfak tasarladığımı düşündüm çalışırken.’’

Ona göre tasarımın en parlak tarafı orta tezgahın üzerindeki doğrama tahtası. Sürgü sistemi sayesinde tahta kenara çekiliyor ve altından çöp tenekesi çıkıyor. ‘‘Ben evde çok sıkılıyorum, çıkan çöpleri git çöp tenekesine at, geri dön. Burada tek hareketle bitiyor.’’

Ertunç'un 9 aylık bir yalnız yaşama deneyimi var. O sırada küçük bir mutfağın en pratik nasıl kullanılabileceğini öğrenmiş. Bir de bol bol annesini izlemiş. ‘‘Raflara uzanamıyor. Mutfağın bir ucunda sebzeleri yıkıyor mesela ama ocak mutfağın öbür ucunda. Bir uçtan diğerine mekik dokuyor. Kadın perişan! Demek ki dedim bunu göbekte çözmek lazım. Üst dolapları da alçak tuttum.’’
Hürriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz