reklam

24 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Fayı araştıran Japon ekip: İstanbul’da boşaltılması gereken semt yok

İstanbul’un muhtemel bir depremde göreceği zararı belirlemek üzere mahalle çapında araştırma yapan Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı, (JICA) çalışmalarını tamamladı. Buna göre İstanbul’da tamamen boşatılması gereken semt bulunmuyor.

İstanbul’un muhtemel bir depremde göreceği zararı belirlemek üzere mahalle çapında araştırma yapan Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), çalışmalarını tamamladı. Buna göre, tamamen boşaltılması gereken yerleşim bölgesi bulunmuyor.

JICA Koordinatörü Tomoko Shaw, yaptıkları çalışmalarla ilgili raporu ekim ayına yetiştirmek için çalıştıklarını ifade etti. İstanbulluları rahatlatacak açıklamalar yapan Shaw, tespit ettikleri en kötü zeminde bile deprem yönetmeliklerine uygun yapılan binalarda korkulacak bir durum olmadığını vurguladı. İstanbul’da genel olarak zeminin Japonya’dan daha sağlam olduğu tespit edildi. Anadolu yakasının zemininin, Avrupa yakasına oranla yüzde 35 daha iyi olduğu ortaya çıktı. Riskli bölgeler ise ağırlıkla Marmara Denizi kıyısında bulunuyor. Çalışmada 1/25 bin ölçeğinde sokak bazında zemin haritası ve depremde yaşanacak hasarın boyutu yer alacak.

İki yıldır “Afet Önleme ve Azaltma Temel Planı’’ hazırlamak üzere çalışan ve dönemsel olarak değişen 16 kişilik JICA ekibi; kendi yaptıkları zemin çalışmasında sağlam olarak gözükmeyen ‘Cevizlibağ’ semtindeki otelin 14. katında kalıyor. Ekip, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem Araştırma Müdürlüğü’nün bulunduğu Laleli’deki iş merkezinde çalışmalarını sürdürüyor.

Shaw, kaldıkları bölgenin zemininin sağlam olmadığını bilmelerine rağmen, binanın depreme dayanıklılığının önemli olduğunu söyledi. Ancak Japon ekibi, kaldıkları otelin depreme dayanıklılığı konusunda bilgi sahibi değil. Shaw, bütün bunlara rağmen geceleri rahat uyuduğunu vurguladı.

Shaw’a göre; Türkiye’deki deprem tartışmaları sağlıksız ve sansasyonel. Japonya’da deprem konusunda açıklama yapacak tek bir sorumlu var. Türkiye’de ise farklı kurumlar adına farklı görüşler ileri sürülüyor. Halk heyecana ve endişeye kapılıyor. Depreme karşı afet önleme ve zarar azaltma çalışmaları ise yetersiz. Uzun yıllardır depreme hazırlık çalışması yapılan Japonya’da ise çalışmalar daha detaylı olarak devam ediyor.

8 yıllık uzmanlığı bulunan Shaw, Türkiye’de basının depremle ilgili konularda sansasyonel yayınlar yaptığını düşünüyor. Japonya’da ise yazılı basın, felaket senaryolarından daha çok analizlere ve halkı bilinçlendirecek yayınlara yer veriyor. Japon uzman, ancak Türkiye’deki gelişmelerden umutlu. Yaşanan iki büyük depremden sonra yetkililerin ve halkın bilinçlendiğini ifade eden Shaw, medyanın sorumlu yayıncılık yapması halinde bu durumun daha da gelişeceğini belirtiyor. Şehir plancısı Tomoko Shaw, Doğu kültürüne özel ilgi duyuyor. İstanbul’u açık bir müze yapmayı hayal eden Shaw, Osmanlı kültürünün ve Türk el sanatlarının daha iyi tanıtılması gerektiğini düşünüyor. Fırsat buldukça İstanbul’un tarihi ve turistik mekanlarını geziyor. Üç yıllık evli olan Shaw, eşini ve ailesini özlemesine rağmen, Türkiye’de bulunmaktan memnun. “Japonya’da olan her şey burada da var. Hiçbir eksiğimiz yok. Türkler arkadaş canlısı ve yemekler çok güzel. Burada rejim yapamıyorum.” dedi.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz