reklam

25 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Ala-Sawa teknolojisi depremleri savacak

Alacalı İnşaat'ın getirdiği sistemle inşa edilen yapılar, güçlü sarsıntıları darbe almadan atlatıyor

Depremlerin getirdiği yıkımlarla gelen acılar, yüksek teknolojinin kullanılmasıyla kader olmaktan çıkıyor. Alacalı İnşaat'ın Japonya'dan transfer ettiği 'Ala-Sawa' teknolojisi ile inşa edilen yapılar, çok şiddetli depremleri zarar görmeden atlatabiliyor.

Asya kıtasının en büyük prefabrik fabrikasını kuran Alacalı İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başanı Zeki Karahan, Japonya'dan patenti alınan Ala-Sawa'nın prefabrik ortamda hazırlanan kolon ve kirişlerin içindeki boşluklardan geçirilen çelik halatlarla tutturulması esasına dayandığını söyledi. Karahan, bu sistemde yapılan inşaatların deprem sırasında esneklik kazandığını ve yıkılmanın ortadan kalktığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

Türkiye'de 314 fabrika binası yaptık. Japon inşaat devi Kurosawa'nın geliştirdiği depreme dayanıklı yapı tekniğini Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Deprem 1996'dan itibaren yoğun olarak inşaat sektörünün gündeminde. Biz de o tarihte depreme en dayanıklı inşaat tekniklerini inceledik ve Japonya'da Kurosawa inşaat şirketinin uyguladığı 'Artgermeli Yapı Tekniği'ni ülkemize getirdik.'

Japonya'da başta Yokohama Uluslararası Stadyumu olmak üzere onlarca dev yapının bu sistemle inşa edildiğini vurgulayan Zeki Karahan, 'Japon Bayındırlık Bakanlığı Ala-Sawa tekniği ile 300 yıl dayanıklı yapı ürettildiğini belgeledi. Ülkemizde okul, hastane, fabrika, stadyum ve diğer kamusal yapılar bu teknik ile yapılmalı. Çünkü Japonlar, Koreliler ve ABD'liler bu tekniği kullanıyorlar' dedi.

Art germe sistemi

Alacalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Karahan, sistemde bina yapısını meydana getiren kolon ve kirişlerin bağlantılarında 3 eksende çeliklere art germe tekniği uygulandığını söyledi. Kolon ve kirişlerde her inşaat için fabrikada özel olarak üretiliyor ve inşaat sahasına taşınarak yerleştiriliyor.
Akşam

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz