reklam

25 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul’un çehresi değişecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün bir yıl süren çalışmasının ardından tamamlanan ‘Binaları giydirme projesi’ temmuz ayından itibaren uygulamaya geçecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde şehrin dış görünümüne bir kimlik kazandırmak amacıyla geçen yıl kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü ilk meyvesini verdi. 1 yıl süren çalışmaların ardından tamamlanan ‘binaları giydirme projesi’ temmuz ayından itibaren uygulamaya geçecek. İlk etapta 25 ana arter ile 10 meydan ve bulvarda uygulanacak proje ile İstanbul’un önemli merkezlerinin çehresi değişecek.

İBB Kentsel Tasarım Müdürlüğü, ilk etapta İstanbul genelindeki 960 ana arter ile 150 meydan arasından seçtiği 25 ana arter ve 10 meydanı inceledi. Bu bölgelerde bulunan tüm binaların detaylı kimliği çıkarılarak 3 boyutlu modeller oluşturuldu. Modeller üzerinde yapılan çalışmalarda, binaların rengi, reklam panolarının boyutu ve yeri, binaların boyu, kaldırımların genişliği ve caddede bulunacak mobilyalar yeniden belirlendi. Binaların yeni boyası, belirlenen renk skalası dışında olmayacak. Renk seçiminde güneş ışınlarının binaya geliş açısı ve yönü baz alındı. Aynı sırada yer alan binalarda kullanılacak boyalarda sadelik ve yakın tonlar olmasına özen gösterildi. Görüntü kirliliğini oluşturan baş faktörlerden biri olan reklam panoları ise sadece birinci katlarda ve tavsiye edilen boyutta olacak. Cadde boyunca gelişigüzel yer alan her türlü büfe, gazete ve ekmek bayii gibi mekanlara çekidüzen verilecek. Tek tek kimliği çıkarılan ağaçların ancak uygun olanları kalacak. Bina cephesindeki klima, baz istasyonu, boru ve kablolar ortadan kaldırılacak.

İstanbul’un çehresini değiştirecek proje 24 Temmuz’da başlayacak ‘Evimiz İstanbul Kadar Güzel’ kampanyası ile uygulamaya geçecek. Kampanyada ilk olarak ele alınacak ana arterler, Üsküdar’daki Tunusbağı ve Halk Caddesi ile Fatih’teki Fevzipaşa Caddesi olacak. Daha sonra Yenikapı–Unkapanı arasında kalan Atatürk Bulvarı, Merter Keresteciler Meydanı, Pendik Gazipaşa Meydanı, Küçükçekmece İstasyon Meydanı, Maltepe Meydanı, Bağcılar Meydanı, Güngören Köyiçi Meydanı, Tuzla Aydınlı Meydanı ile Aksaray Meydanı projeleri uygulanacak.

Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün Üsküdar bölgesi için hazırladığı proje Üsküdar Belediyesi’ne gönderildi. Belediye 3 gün içinde mülk sahiplerine tebligatta bulunacak, temmuzun 24’ünden itibaren ise çalışmalar başlayacak. Projeye göre, söz konusu cadde üzerindeki binalarda bulunan klima, reklam tabelası, boru, kablo gibi kirli görüntüler kaldırılacak, reklam tabelaları birinci kata çekilecek, binaların rengi belirlenen alternatifler içinden seçilecek.

İBB Kentsel Tasarım Müdürü Halil İbrahim Okutan, hazırladıkları projenin büyüklüğü itibarı ile dünyada ilk olduğunu belirtti. İstanbul’un tamamını kendilerinin projelendiremeyeceklerini ifade eden Okutan, bu projelerin örnek olacağını kaydetti. Zamanla ilçe belediyelerinin kendi sınırlarındaki caddeleri projelendireceğini söyleyen Okutan, uygulamanın uzun vadede tüm İstanbul’a yayılacağını vurguladı. Okutan şunları anlattı: “İlçe belediyelerine gönderdiğimiz projeler doğrultusunda belediye, bina sahiplerini bilgilendirecek. Mülk sahipleri bir ay içinde çalışmalara başlayacak. Vatandaşlar, boya ve kullanılacak malzemeler konusunda görüşme yaptığımız fabrikalardan ucuza malzeme alabilecek. Projeyi uygulayacak kişi, istediği firma veya şirkete yaptırabilir. Şayet proje dikkate alınmazsa belediye bu sefer yasalar doğrultusunda yaptırım uygulayacak.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz