reklam

28 Haziran 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Depreme değil enkaza hazırız

İstanbul'daki binaların depreme karşı ne kadar güvenli olduğu hâlâ belirlenemedi. Belirlense de binaların güçlendirilmesi için yasaya ihtiyaç var.

Binaların çoğu yeterli mühendislik hizmeti almadığı için İstanbul'da deprem öncesi can ve mal kaybını önlemek için hiçbir çalışma yok.

Yaklaşık 1 milyon binanın büyük bölümünün yeterli deprem güvenliği taşımadığı İstanbul, olası bir depreme, ceset torbaları, çadırlar, yeni mezar yerleriyle hazırlanıyor.

Uzmanlar, başta okullar ve hastaneler olmak üzere bütün binaların kontrol edilip kötü durumda olanların yıkılması, hasarlı olanların da onarılması gerektiğini belirtiyor.

17 Ağustos 1999 büyük Marmara depreminin üzerinden 3 yıl geçti, verilen hiçbir söz tutulmadı, gereken önlemler alınmadı. Valiliğin ve yerel yönetimlerin arama- kurtarma çalışmalarına yönelmesi, uzmanların fayın nerede kaç parçalı kırılacağı tartışmalarına dalması, acilen yapılması gerekenleri unutturdu.

Binaların büyük bir çoğunluğu yeterli mühendislik hizmeti almadığı için risk altında olan İstanbul'da deprem öncesinde can ve mal kaybını önlemek için hiçbir çalışma yapılmıyor. Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Doç. Oğuz Gündoğdu , merkezi ve yerel yönetimlerle meslek odaları arasında ortak bir master planına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İstanbul'daki riskli bölgelerin hâlâ belirlenemediğine dikkat çeken Gündoğdu, ''Bugüne kadar yıkılması gereken binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması gerekiyordu. Bırakın yıkımı-onarımı, henüz bir tek plan bile yapılmadı. Eğer zamanında harekete geçilseydi Avcılar gibi depremi güçlü hisseden, zemini güçsüz bölgelerdeki çalışmalar bugün tamamlanırdı'' diye konuştu.

Gündoğdu, bu çalışmaların yapılabilmesi için özel yasaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak bununla ilgili de hiçbir şey yapılmamasından yakındı.

Hastaneler sağlamlaştırılmalı

Gündoğdu, İstanbul için sadece bilimsel dayanağı olmayan jeolojik birim haritaları yapıldığını söyledi. Gündoğdu, valiliğin deprem senaryolarının içinin doldurulması gerektiğini ifade ederek ''Hastanelerin, okulların, yolların durumu belli değil. Önce okul ve hastaneler kontrol edilip sağlamlaştırılmalı'' dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de İstanbul'da sistemli bir çalışma yapılamadığını vurguladı.
Gökçe, deprem sonrasında hukuksal altyapı, kaynak ve teknik sorunlar nedeniyle yapılan çalışmaların bütünlük oluşturamadığına dikkat çekti.
Cemal Gökçe, ''Kaynak sorunu da ulusal düzeyde halledilmeli. Mevcut yapıların durumunun belirlenmesi, güçlendirme yönteminin tespiti gibi sorunlar odamızın sertifikalandırdığı mühendislerce çözülebilir. Ancak, hukuki sorunların çözülememesi bizi zorluyor'' diye konuştu.
Cumhuriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz