reklam

28 Haziran 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Laodikya kazıları umut veriyor

Toprak altındaki antik kentte, bu ay başlayan kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 16 bin metrekareye yayılmış yapıların ortaya çıkarılması planlanıyor. Kazı çalışmaları hızla sürdürülen Laodikya, büyük ve küçük iki tiyatrosu, stadyumu, meclis binası, agorası, hamamı, bazilikası, kanalizasyon şebekesi, su dağıtım noktası, su kemerleri, anıtsal çeşmesi ve diğer yapılarıyla Roma döneminin önemli yerleşim birimlerinden birisi olarak kabul ediliyor.

Kültür Bakanlığı’nın onayı ile Denizli Müze Müdürlüğü’nde görevli arkeologların, Laodikya ören yerindeki kazı çalışmaları, 10 Haziran Pazartesi günü başlamıştı. Kazı çalışmalarının başında bulunan Arkeolog Ali Ceylan, yaptığı açıklamada, öncelikle görsel boyutun ortaya çıkarılması amacıyla şehrin sütunlarının ortaya çıkarılmaya çalışıldığını belirtti. Ceylan, “Biz şu an öncelikle kazı yaptığımız yapıyı tanımaya çalışıyoruz” dedi.
Toprak altındaki kentte günümüzden 3 bin yıl öncesine uzanan önemli yapıların yer aldığını ifade eden Ceylan, Laodikya’daki kilisenin, bölgede inşa edilen ilk kiliselerden biri olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu kaydetti.

16 BİN METRAKARELİK ALAN KAZILACAK
Laodikya’nın, bir dönem, yün ve tekstildeki borsalarıyla önemli bir ticaret merkezi olarak gösterildiğini anlatan Ceylan, kazıların ilk etapta 6 bin metrekarelik alanda gerçekleştirileceğini kaydetti. Ceylan, çalışmaların ilerlemesiyle Laodikya’da yaklaşık 16 bin metrekarelik alana yayılmış yapıların ortaya çıkarılmasının planlandığını kaydetti.
Kazı çalışmaları hızla sürdürülen Laodikya, büyük ve küçük iki tiyatrosu, stadyumu, meclis binası, agorası, hamamı, bazilikası, kanalizasyon şebekesi, su dağıtım noktası, su kemerleri, anıtsal çeşmesi ve diğer yapılarıyla Roma döneminin önemli yerleşim birimlerinden birisi olarak kabul ediliyor.

TARİHÇESİ
Denizli ilinin 6 km kuzeyinde yer alan antik Laodikeia kenti, coğrafi bakımdan çok uygun bir noktada ve Lykos ırmağının güneyinde kurulmuş. Kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos’un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçiyor. Diğer antik kaynaklara göre ise, kent MÖ 263-261 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos’un karısı Laodike’nin adı verilmiş.
Laodikeia, MÖ I.yy da, Anadolu’nun en önemli ve ünlü kentlerinden biri. Kentteki büyük sanat eserleri bu döneme ait. Romalılar da Laodikeia’ya özel bir önem vermişler ve Kıbyra (horzum) Conventus’unun merkezi yapmışlar.
İmparator Caracalla zamanında Laodikeia’da bir seri kaliteli sikke basılmış. Antik dönemde, Laodikeia halkının da katkıları ile kente çok sayıda anıtsal yapı yapılmış. Laodikeia’nın gelişmişliği, coğrafi konumu ile olduğu kadar toprağının verimliliği ve buradaki yün ve kumaş ticaretinin yoğunluğu ile açıklanıyor. Kent kazanmış olduğu bu ticari önem sonucu; büyük bir bankacılık merkezi haline gelmiş.
Küçük Asia’nın 7 ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunması ise Hristiyanlığın burada ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kentin MS 194 yılında meydana gelen çok büyük bir depremle yerle bir olduğu söyleniyor.
NTVMSNBC

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz