reklam

28 Haziran 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Dünyanın ilk yüzer köprüsü Çanakkale Boğazı’nda yapılmış

Çanakkale Boğazı'nda dünyanın ilk asma köprüsünün inşa edildiği belirlendi. Milattan önce 480 yılında Pers imparatoru tarafından Yunanistan'a geçiş amacıyla inşa edilen köprü için 360 sandal iplerle yan yana bağlandı. 314 gemi de taşımalık olarak kullanıldı.

Çanakkale Boğazı’nın en dar yerine kurulan şehrin sınırları içinde, dünyada 36 ‘ilk’in gerçekleştiği ortaya çıktı. Dünyada boğazın iki yakasını birbirine bağlayan ilk köprünün de MÖ 480 yılında Pers imparatoru tarafından Yunanistan’a sefer için kurulduğu belirlendi. Tarihi Hellenistik dönemlere kadar dayanan şehirde ilk Boğaz köprüsünün yanı sıra ilk felsefe okulunun kurulması ve ilk defa iki kurşunun havada çarpışarak birbirine geçmesi gibi 36 ilk gerçekleşti. Toprakları üzerinde bulunan 26 kale kalıntısıyla dünyada eşine rastlanmayan şehrin Gelibolu ilçesinde doğan denizci ve coğrafyacı Piri Reis, ilk dünya haritasını buradaki evinde çizdi.

Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı, kaleme aldığı “İlkler Kenti Çanakkale” adlı kitabında, şehrin sahip olduğu stratejik önem sebebiyle tarih boyunca bütün dikkatlerin buraya çevrildiğini anlatıyor. Tarihî İpek Yolu’nun buradan geçmesi, Asya ve Avrupa kıtalarına komşu olması, Boğaz’ın Ege ve Marmara Denizi’ne açılması yönüyle Çanakkale’nin ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Kaşıkçı, uzun yıllar yaptığı araştırmalar sonunda Çanakkale’de tam 36 ilkin gerçekleştiğini söyledi.

Kaşıkçı’nın tespitlerine göre dünyada ilk defa Boğaz köprüsü Çanakkale’de yapılmış. Çanakkale Boğazı’nda, bugünkü Nara Burnu ile karşı kayalıklara kurulduğu anlaşılan köprü, MÖ 480 yılında Pers İmparatoru Xerxes tarafından Yunanistan’a sefer için inşa edildi. Köprü için 314 gemi taşımalık olarak kullanılırken, beyaz keten kenevir ipi ve papirüs lifi kullanılarak 360 sandal yan yana bağlandı.

Çanakkale’de gerçekleşen diğer ilkler ise şöyle: Kazdağı’nda yapılan ilk güzellik yarışması, iki kurşunun havada çarpışarak kaynaştığı ilk yer, 30 Kasım 1915’te Çanakkale Savaşı sırasında ilk düşman uçağının düşürülmesi, Aristo tarafından ilk felsefe okulunun Assos bölgesinde açılması, ilk savunma duvarı, dünyada ilk anıt, dokuz defa üst üste kurulan Truva şehri, ilk savaş hilesi, ilk kadın başkan, ilk bayrak yutulan yer, ilk denizaltının battığı yer, ilk millî mezarlık vb...

Çanakkale Kültür İl Müdürü Mustafa Sevim, 5 bin yıllık bir tarihi olan ilde, bu kadar ilklerin yaşanmasının normal olduğunu ifade ederek, “Başka illerde de bu şekilde ilkler yaşanmasına rağmen buranın çok eski bir yerleşim yeri olması ve insanların devamlı medeniyet merkezlerine yakın yaşaması, tarihten bu yana burada birçok ilk yaşanmasına sebep olmuştur.” dedi.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz