reklam

28 Haziran 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem kredileri kullanılamıyor

Ekonomik krizden doğan sorunları aşamayan hükümet, depremi gündeminden çıkardı. Marmara Bölgesini Yeniden Yapılandırma Projesi (MEER) için Dünya Bankası ile Türkiye arasında yapılan sözleşmenin koşulları yerine getirilmediği için kredi kullanılamıyor. Toplam 550 milyon dolar olan kredinin süresi 2002 yılı sonunda bitiyor.

MEER adı verilen Marmara Bölgesini Yeniden Yapılandırma Projesi için Dünya Bankası ile Türkiye arasında yapılan bir sözleşmenin koşulları yerine getirilmediği için kredi kullanılamıyor. Toplam 550 milyon dolar olan kredinin süresi 2002 yılı sonunda bitiyor.

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, Marmara'yı depreme karşı yeniden yapılandırma projesi MEER'i unutturdu. Ekonomik krizin yanı sıra bir de hükümet krizi ile karşı karşıya kalan hükümetin gündeminde deprem yok.

Dünya Bankası ile Türkiye arasında yapılan MEER Projesi'nin gerçekleştirilmesi için 550 milyon dolarlık kredi tahsis edildi. Kredinin 274 milyon dolarlık kısmı Afet sigortası için ayrıldı.

Yedi projeye ayrılan kredi tehlikede
MEER Projesi kapsamında Dünya Bankası'nın baskısıyla kurulan Türkiye Acil Durum Merkezi TAY'ın sorumluluğunda yürütülecek 7 proje için ayrılan 110 milyon dolarlık kredinin kullanılması tehlikede. 2002 yılı sonuna kadar 7 proje sonuçlandırılmak zorunda. Ancak bu 7 projeden sadece ''Türkiye'nin Afet Stratejisi'' konulu sempozyumun düzenlenmesi için gerekli adımlar atıldı. Diğer 6 projenin gerçekleştirilmesi için öncelikle Acil Durum Yönetimi Merkezi binasının inşası ve depreme karşı gerekli iletişim sisteminin kurulması gerekiyor. Ancak hükümet henüz TAY'a arsa tahsisi dahi yapmış değil. Türkiye Acil Durum Yönetim Merkezi TAY'ın kuruluşu sırasında siyasilerin müdahalesi nedeniyle nitelikli personel istihdamı gerçekleşemedi.

TAY'a siyasiler tarafından alınan personel, kurumun sorumluluğunda olan projelerin ihale dosyalarının incelenmesi ve danışmanların seçilmesi işini henüz tamamlayamadı. TAY Merkezi'nde genel müdür dahil sadece 2 dil bilen eleman olduğundan İngilizce verilen 230 ihale dosyasının incelenmesi zaman alıyor. Proje danışmanlarının seçimi için de ayrıca danışman tutmak gerekiyor. Dünya Bankası ile Türkiye arasında imzalanan sözleşmenin karşılıklı yükümlülükleri var. 2002 yılı sonunda kredinin süresi doluyor.

Türkiye bu tarihe kadar MEER projesi içinde yer alan sorumlulukları yerine getirmek zorunda. Bu süre sona erdiğinde Dünya Bankası süreyi uzatabiliyor. Ancak süre uzatımının da Türkiye'ye bir maliyeti var. Ancak Dünya Bankası krediyi iptal etme yetkisine de sahip. Türkiye'nin sözleşmede yer alan yükümlülüklerini yerine getirmediğini gerekçe göstererek krediyi iptal edebilir.

Işıkara: Ankara kayıtsız
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara da, Ankara'nın kayıtsızlığını doğruluyor.

Türkiye'nin yeniden deprem üzerinde yoğunlaşması için yeni bir depremin beklendiğini söyleyen Işıkara, MEER projesinin gereklerinin yerine getirilmediğini söyledi.

Merkezi bina için arsa tahsisinin henüz yapılmadığını da doğrulayan Işıkara, sadece deprem sigortası için çalışmalar yapıldığını ve ekonomik krizin depremi gündemden çıkardığını vurguladı.
Cumhuriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz