reklam

01 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Gemile Koyu, 1. derece sit ama her an çöle dönüşebilir

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Akdeniz Bölgesi'nin en değerli doğal zenginliklerine sahip Gemile Koyu'nu 1. derece doğal SİT alanı ilan etti.Ama Gemile Koyu, vadiye hayat veren Aladere Şelaleleri'nin suyunun köye yönlendirilmesi yüzünden kurumaya terk edildi. Bölgede AB Çevre Mevzuatı ile de mutlak koruma altına alınmış canlı yaşıyor.

ÇEVRE ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ÇEKÜL'den alınan bilgiye göre Akdeniz ekosisteminin eşsiz bir temsilcisi özelliğini taşıyan Gemile Koyu ve Yediburunlar'ın b aşına kadar geniş çevresi, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derece SİT alanı ilan edildi. Ne var ki yeryüzü doğasının ‘‘milyonda bir olasılıkla oluşturduğu’’ bu özel bölgede, bu yolda alınmış mahkeme kararına rağmen, Gemile Vadisi'ndeki Aladere Şelaleleri'nin suyu, uzunca bir süredir Faralya Köyü'ne alındığı için, şelaleler ve vadi tamamen kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Gemile Koyu'nda 1997 yılında inşa edilen ruhsatsız 15 binadan oluşan turistik tesis ise geçen yıl alınan yıkım kararına rağmen yıkılmıyor. Bölgeyi yakından tanıyan çevreciler, Muğla Valiliği'nin köylülerin su ihtiyacını vadiye zarar vermeden başka bir yerden karşılamasını ve Aladere Şelaleleri'nin kaynağına inşa edilen su haznesiyle ruhsatsız binaları ivedilikle yıktırarak molozlarını koy dışına taşıtmasını istiyorlar.

Dünyadaki suların en yeni görüntüleri

DÜNYA sularını uzaydan incelemek üzere fırlatılan ‘‘Aqua’’ adlı uydudan gelen yüksek teknoloji ürünü fotoğraflar, bilim adamlarının önünde yeni ufuklar açacak. NASA, Japonya ve Brezilya ortak projesi olan Aqua uydusu, termal kamera ve scanner'larla çekilen olağanüstü netlikteki fotoğraflar gönderdi. Fotoğraflar, dünyadaki su kaynaklarını, okyanus ve denizleri, çölleri gösterirken, yerküremizin güzel görüntüsü dikkati çekti.

ISI HARİTASI

Japonya'nın ürettiği ve uyduya yerleştirilen İleri Mikrodalga Radiometre Tarama (AMSR-E) cihazıyla dünya denizleri yüzeyinin ilk ısı haritası çıkarıldı. Bilim adamları, cihazın müthiş performansı ve yüksek kalitesi karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. AMSR-E verileri dünyaya 1 Haziran'da yollamaya başladı.

Dünyanın bu yeni görüntülerini değerlendiren Aqua projesi ve NASA görevlilerinden Claire Parkinson, ‘‘Ben ve onlarca meslektaşım, fotoğraflara hayran kaldık. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, dünya iklim sistemini ve suyun ona etkisini daha iyi anlayacağız. Buna paralel olarak, hava tahmin raporlarında da büyük gelişme yaşanacak’’ diye konuştu.
Hürriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz