reklam

02 Temmuz 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

25 göl kurutulunca doğal denge bozuldu

Göller Bölgesi’nde 1960 yılından bu yana tarım arazisi açmak için hükümet kararıyla tam 25 göl kurutuldu. Ancak amacın aksi bir sonuç çıktı. Bölgede iklim değişti, kuyulardan sular çekildi, ürünler tarlada kurudu. Şimdi bölge halkı ve çevreciler göllerin yeniden kazanılması için mücadele veriyor.
İrili ufaklı 65 gölün bulunduğu Göller Yöresi’nde, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kurutulan göl sayısı 25’e ulaştı. 1960’lı yıllarda başlayan kurutma çalışmaları Göller Yöresi’nde iklimi etkilerken tarımı ve bazı hayvan türlerini yok olma tehlikesi ile yüz yüze getirdi. Kestel Gölü’nün kurutulması sebebiyle Burdur’un Bucak ilçesi, Karapınar, Karaaliler, Susuz, Avdancık, Gündoğdu, Uğurlu, Boğazköy, Kızılcaağaç, Kızılkaya, Yuva başta olmak üzere birçok köy içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Susuzluktan dolayı Karapınar’da elma bahçeleri kurudu. Bucak halkı, kurutulan Kestel, Avlan, Söğüt, Mamak, Abahan göllerinin yeniden kazandırılması için Türkiye Tabiatını Koruma Derneği aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Çevre Bakanlığı, Tarım ve Orman Köyişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na birer dilekçe gönderdi.
Konuyla ilgili bilgi veren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz şunları kaydetti: “DSİ’nin tarla açmak amacıyla 1960’ta başlattığı çalışmalar sonucunda Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Denizli’nin yer aldığı Göller Yöresi’nde 25 göl kurudu. Bunlar arasında Karagöl, Müren, Girde, Ayı Gölü, Mamak, Sülüklü, Sarıgöl, Manay, Küçükgöl, Gölcük, Keklicek, Ambahan, Kestel, Genceli, Suğla, Kurugöl, Beşlerli, Yazır, Akgöl gölleri yer alıyor. Yarışlı ve Baranda göllerinin ise 2/3’ü kurumuş durumda.” Gündüz, kurutma kararının geri alınması gerektiğini vurguladı.
Akdeniz Üniversitesi Fen–Edebiyat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Topkaya da devlet eliyle tarla açmak amaçlı yapılan göl kurutmaların doğal denge üzerinde ciddi tahribata sebep olduğuna dikkat çekti. Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ise, yeniden kazanılan Avlan Gölü’nü hatırlatarak, “Göller kurutulduğunda önce sazlıklar, semer, hasır kamışları, balıklar yok oluyor. Sonra sakarmeke, angut, karatavuk, ördek ve turna gibi kuşlar yörede yaşayamaz oluyor.” dedi. Göllerin kurutulduğu bölgelerin ikliminin de değiştiğini vurgulayan Neyişçi, şöyle devam etti: “İç Anadolu iklimine doğru kaymalar rapor ediliyor. Yağmayan yağmurlar ve kuraklık göl kurutma çalışmalarının ürünü. Böylece taban suyu çekiliyor, meyve bahçeleri ve tarımsal üretime yaşama şansı kalmıyor. Kavun, karpuz, elma, şeftali, kayısı, üzüm bağları sökülüyor. Göl kurutup tarla açarak ekonomiye kazanç sağlayacağını düşünenler 40 yıl sonra yapılanın hata olduğunu görüyorlar. Ekonomiye yarardan çok zarar getirdi, halk tarımsal üretim yapamaz oldu. Hatta çobanların yararlandığı Veli, Yavan ve Yörük kuyuları da kurudu. Kaybedilen sulak alanları kazanmak için en kısa zamanda harekete geçilmeli.”

Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz