reklam

08 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Tilmen Höyük kurtarılıyor

TÜRSAB’ın sponsorluğunda yürütülen çalışmaları, 30 yıl aradan sonra yine Prof. Dr. Refik Duru yürütüyor.TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye’nin tüm değerlerinin ortaya çıkarılması için çaba harcadıklarını söyledi.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Gaziantep’in İslahiye İlçesi’nde bulunan ve TÜRSAB’ın sponsorluğu ile arkeolojik çalışma başlatılan Tilmen Höyük’te incelemeler yaptı. TÜRSAB’ın danışmanı olan Arkeolog Prof. Dr. Refik Duru’nun, Tilmen Höyük’te geçmiş yıllarda çalışmalar yaptığını anımsatan Ulusoy, “Buradaki çalışmalara katkı sağlayacağız. Bunun için Kültür Bakanlığı’ndan izin aldık” dedi.
“Buradaki eserleri yörenin mutfak kültürü ve konukseverliği ile bütünleştirip, turistlerin hizmetine sunacağız” diyen Ulusoy, şöyle devam etti: “Turizm yalnız güneş altında kuma yatıp denize girmek değildir. Buraların havasını koklamak, bu değerlerin üzerinde yürümek de turizmdir. Bu ve benzeri değerlerimizin farkındayız, bu bölgeye önem veriyoruz. Yürütme kurullarımızca belirlenen yerlerde çalışmalar yapacağız. Burada bugüne kadar yapılan çalışmaları başlangıç sayıyor, sonuçlandıracağımızı ifade ediyorum. Adeta bir açık hava müzesi olan Türkiye’nin sahip olduğu tüm değerlerin ortaya çıkarılıp tanıtılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. TÜRSAB bu konuda sorumluluk duygusu ile hareket edecektir.”
Ulusoy, Tilmen Höyük’te saray kalıntılarını gezip, Prof. Dr. Refik Duru’dan çalışmalara ilişkin bilgi de aldı.

Duru' nun  30 Yıllık Hasreti
İslahiye İlçesi’nde bulunan ve 30 yıldan beri çalışma yapılmadığı için doğa ve insan kaynaklı tahribata uğrayan Tilmen Höyük’te arkeolojik çalışma başlatılması, yöre kültür turizmi açısından önemli bir gelişme kabul ediliyor. Yöredeki en anıtsal ve görkemli krallık merkezi kabul edilen Tilmen Höyük’teki çalışmayı, TURSAB’ın sponsorluğunda, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanlığı’ndan emekli olan ve 30 yıl önce de Tilmen Höyük kazılarına katılan Prof. Dr. Refik Duru yürütüyor.
Restorasyon ve çevre temizliği çalışmaları başlatılan Tilmen Höyük, İslahiye İlçesi’nin 10 kilometre doğusunda, 200-225 metre çapında, 19 metre yükseklikte bir tepe ile batıya uzanan ve 150x100 metre boyundaki bir terastan oluşuyor. Geçmişin önemli yerleşim alanlarından olan höyükte, 1960-1972 yılları arasında Prof. Dr. Bahadır Alkım başkanlığında yapılan kazılarda, Geç Kalkolitik çağlardan Demir çağlarına kadar (M.Ö. 3500-1000 yılları) devam eden yerleşim tabakaları saptanmıştı.
Bu tabakalardan M.Ö. II. binin ilk yarısına tarihlenen yerleşmenin, o dönemde önemli bir krallık olan Halpa (Halep) krallığına bağlı yerel bir krallık-prenslik merkezi olduğu belirlenmişti. Akropol niteliğindeki höyüğün etrafı bir iç sur, höyükle terasın etrafı ise ikinci surla çevrili. Surlarının bazı yerlerinin iri taşlarla örüldüğü, bazı yerlerinin de olağanüstü özenle biçilmiş, bazalt bloklarıyla anıtsal bir görünüme sahip olduğu belirlenen höyükte, ayrıca bir de saray kompleksi bulunmuştu.

Saray Kompleksi
Höyüğün ortasında bulunan ve değişik zamanlarda onarımlar gören saray kompleksine, çok gösterişli bir kapıdan girildiği ve yapıda, resmi ve özel kullanıma ayrılmış bölümler olduğu anlaşılmıştı.
Kapıda, sarayın dış duvarları ve odalarının bazılarının duvarlarının alt kısımlarında, bazalttan kesilmiş ortostatlar (temel seviyesi üzerinde kalan dik, duvar blok taşları) kullanıldığı ortaya çıkarılmıştı.
Büyük çoğunluğu günümüze kadar sağlam durumda gelen ortostatların yıkık olanları kazılar sırasında düzeltilmiş, kazı bitiminde, çevresi ve saray kompleksi düzenlenerek, höyük terk edilmişti.

Ntvmsnbc

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz