reklam

11 Temmuz 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir Körfezi artık kokmuyor

Raporu hazırlayan 9 Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Müezzinoğlu, "Büyükşehir'in yürüttüğü çalışmalar olumlu sonuçlar verdi" dedi

İZSU, 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile ortaklaşa yaptığı çalışmada İzmir'in pis koku haritasını çıkardı. Geçen yıl Nisan ayında başlayan çalışmalar önceki gün rapor halinde Büyükşehir Belediyesi'ne sunulurken, alınan tedbirler sayesinde pis koku açısından İzmir'de büyük aşama kaydedildiği ortaya çıktı.
Raporu hazırlayan 9 Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Müezzinoğlu, "Koku oranının çok yüksek olduğu bölgelerde Büyükşehir'in yürüttüğü çalışmalar olumlu sonuçlar verdi. Körfeze derelerden akan kirlilik akışının durdurulup evsel ve kimyasal atıkların büyük kanala aktarılmasıyla pis kokuların 40 miligram/metreküp ölçüldüğü yerlerde daha sonra değerlerin binde birlere düştüğü görüldü. Bu belediyenin yaptığı ıslah çalışmalarının ne kadar etkili olduğunu gösteren güzel bir örnek" dedi.

Dere ıslah çalışmaları
Körfezde 1960 yılından günümüze kadar olan süreçte hızlı bir kirlenme yaşanırken, İzmir kötü kokuların ön plana çıktığı bir kent haline geldi. Körfeze kirlilik akışını kesmek amacıyla bir yandan Büyük Kanal Projesi'ni yürüten İZSU, diğer yandan da dere ıslahlarına büyük önem verdi.
İzmir genelindeki 61 derenin ıslah çalışmalarını yoğun şekilde sürdüren Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmaların sonucunu hem iç körfezdeki kirlilik, hem de kirlilikten kaynaklanan pis koku oranlarındaki büyük düşüşlerle görmeye başladı.

Dikkat edilmeli
Denizin ne kadar zor ve pahalı temizlendiğini son yıllarda yürütülen yoğun çalışmalarla herkesin gördüğünü belirten Prof Doktor Aysel Müezzinoğlu, "Eskiye tekrar geri dönmemek için çok dikkatli olmak lazım. İnşallah tüm sanayicilerimiz bunun farkına varır ve dikkatli davranırlar. Aksi halde iyiden kötüye dönüş kaçınılmaz olacaktır" dedi

Yeniasır

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz